Rinkimų karuselė pamažu sukasi

Rinkimų karuselė pamažu sukasi. Gedimino Nemunaičio nuotr. Rinkimų karuselė pamažu sukasi. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šį antradienį nepriklausomi pretendentai į kandidatus Seimo rinkimuose turėjo pristatyti juos palaikančių žmonių parašus.

Ukmergėje kaip nepriklausomi kandidatai šią užduotį privalėjo įvykdyti – 1000 juos palaikančių gyventojų parašų surinkti – Nijolė Giedraitienė ir Eduardas Zeziulevičius.

Ukmergės rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Justina Markevičiūtė sakė, kad abu pretendentai parašų lapus su pakankamu parašų skaičiumi pristatė laiku.

Per 10 dienų komisija privalo patikrinti sąrašus, surašyti aktą ir pateikti jį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Tačiau, pasak pavaduotojos, pirminiais duomenimis, jau dabar aišku, kad parašai surinkti tvarkingai, teisingai ir tik labai nedidelė dalis jų bus pripažinti negaliojančiais. Tokiu būdu po VRK sprendimo pretendentai į kandidatus įgis kandidatų statusą ir turės teisę siekti Seimo nario mandato.

Pastebima, kad per ankstesnius rinkimus daugumai nepriklausomų kandidatų privalomus parašus surinkti pavykdavo.

10 kandidatų

Pasak J. Markevičiūtės, šie Seimo rinkimai pasižymi nedideliu kandidatų skaičiumi mūsų apygardoje: įskaitant minėtus du nepriklausomus kandidatus, iš viso mandato vienmandatėje apygardoje sieks 10 kandidatų.

Kaip ir visoje Lietuvoje, kol kas šie rinkimai išsiskiria ir dideliu pasyvumu. Nepaisant to, su rinkimais susiję darbai rinkimų apygardoje ir apylinkėse vyksta sklandžiai pagal nustatytą grafiką.

Šią savaitę rašytinius pasižadėjimus davė apylinkių rinkimų komisijų pirmininkai. Visų jų pavardės ir kontaktai skelbiami VRK svetainėje.

Pasak J. Markevičiūtės, jokių naujovių Ukmergės rinkėjai per šiuos rinkimus nepatirs. Kaip ir per ankstesnius, suformuotos 39 rinkimų apylinkės.

Dirba rinkimų apylinkėse

Daugumoje rinkimų apylinkių pirmininkai dirba ne pirmus metus. Jų kaita apylinkėse labai nedidelė. Pagrindiniai reikalavimai pirmininkams – patirtis rinkimuose arba aukštasis išsilavinimas.

Teise teikti kandidatus į rinkimų apylinkes pasinaudojo aštuonios iš devynių tokią teisę mūsų rajone turinčių politinių jėgų – tai parlamentinės partijos arba partijos, šią teisę įgijusios atsižvelgiant į savivaldos rinkimų rezultatus.

Mūsų rajone tai – Darbo partija, partija „Drąsos kelias“, Lenkų rinkimų akcija, Lietuvos Respub-likos liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Ukmergės rinkimų apygardos komisija šiemet pirmą kartą turi Lenkų rinkimų akcijos atstovą, tačiau šios politinės jėgos atstovo nėra nė vienoje mūsų apygardos apylinkėje. „Drąsos kelias“ turi vienintelį atstovą Krikštėnų apylinkėje.

Likusios septynios partijos savo kandidatus turi daugumoje apylinkių.

„Kuo toliau, tuo aukštesni reikalavimai keliami visiems apylinkių komisijose dirbantiems komisijų nariams. Tačiau atlygis už darbą rinkimuose nedidėja. Surasti tinkamus žmones šiam darbui nėra lengva“, – apgailestauja J. Markevičiūtė, pabrėždama, kad darbo krūviai per kiekvienus rinkimus didėja, komisijos nariai turi labai gerai išmanyti kompiuterinį raštingumą, jų laukia didelė atsakomybė ir stresas. Daugiausia šios veiklos imasi partijoms priklausantys žmonės.

Kaip ir per ankstesnius rinkimus, 39-iose Ukmergės rinkimų apygardos apylinkėse dirbs per 260 komisijos narių. Šiuo metu patvirtinti 258 nariai, iš jų 39 pirmininkai.

Jei kandidatai per spaudą neskleis apie save jokios informacijos, apie juos rinkėjai galės pasiskaityti tik paskutinę savaitę prieš pat rinkimus, kai po namus bus nešiojamos rinkėjų kortelės ir leidinukas apie kandidatus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų