Neša į namus, bet neprivalomos

Rinkimai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Rinkimai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į daugelio namus jau pasibeldė rinkėjo korteles dalijantys rinkimų apylinkių darbuotojai. Tačiau kiekvienas turėtų žinoti: ši kortelė einant į rinkimus nėra privaloma. Svarbiausias yra asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas.

Ukmergės rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Justina Markevičiūtė priminė, kad rinkėjams į namus nešiojama ir informacija apie kandidatus į Seimą.

Gyventojams dalijami du lankstinukai: 17 tūkst. egz. tiražu išleista knygelė, kurioje pristatomi vienmandatės apygardos kandidatai, ir Vyriausiosios rinkimų komisijos išleista informacija apie daugiamandačių apygardų kandidatus. Pastarųjų knygelių Ukmergei skirta 15 tūkst.

Kadangi iš viso rinkėjų Ukmergėje daugiau kaip 32 tūkst., knygelių turėtų sulaukti kas antras rinkėjas, arba beveik kiekviena šeima.

Kortelės dalijamos pagal išankstinius sąrašus. Jos privalo būti įteikiamos pačiam rinkėjui ar su juo gyvenančiam asmeniui. Į pašto dėžutę ar kaimynui galima įteikti tik atskirą informaciją apie rinkimus, o ne kortelę.

J. Markevičiūtė akcentavo, kad ukmergiškiai, turintys teisę balsuoti namuose, prieš kiekvienus rinkimus turi užpildyti prašymą. Tuo turi pasirūpinti rinkėjo korteles į namus nešiojantys apylinkių komisijų nariai.

O jei jie to nepadaro? Tuomet žmogui belieka susisiekti su savo rinkimų apylinke ir išsakyti savo pageidavimą. Tai jis turėtų padaryti iki spalio 5 d., paskambinęs į savo rinkimų apylinkę. Jos kontaktus ir visą informaciją, susijusią su rinkimais, galima gauti paskambinus trumpuoju telefonu 1855. 

Rinkėjų kortelės ir informacinės knygelės apie kandidatus po namus turėtų būti išnešiotos iki šios savaitės pabaigos.

Namuose balsuoti turi teisę vyresni nei 70 metų asmenys, neįgalieji ar turintys laikinojo nedarbingumo pažymas.

Į išankstinius rinkėjų sąrašus neįtraukti asmenys, neturintys nuolatinės gyvenamosios vietos – registruoti ne konkrečiame būste, o tik prie savivaldybės. Tokių asmenų mūsų rajone – per 1500.

Jiems rinkėjų kortelės neįteikiamos, tačiau šie žmonės taip pat turi teisę balsuoti. Rinkimų dieną su asmens dokumentu jie laukiami apylinkėje pagal savo faktinę gyvenamąją vietą.

Nors rinkimų komisijos nariams keliami aukšti reikalavimai, J. Markevičiūtė ragino gyventojus būti  tolerantiškus: pavyzdžiui, negavus kortelės, nereikalauti, kad komisijos narys pristatytų antrąsyk.

Pasak pašnekovės, apylinkių komisijose prieš rinkimus dirba 5-7 komisijų nariai, jų darbo krūvis labai didelis, teritorijos plačios, reikalavimai keliami aukšti, o atlygis siekia nuo 30 iki 100 eurų.

Esant tokiai situacijai,  prisišaukti į komisijas dirbti žmones kaskart esą tampa vis sunkiau.

Seimo rinkimai Lietuvoje vyks kitą sekmadienį, spalio 9 dieną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų