Išankstiniuose rinkimuose Ukmergės rajono savivaldybėje pirmą dieną dalyvavo 257 žmonės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Išankstiniuose rinkimuose Ukmergės rajono savivaldybėje pirmą dieną dalyvavo 257 žmonės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šią savaitę šalyje prasidėjo išankstiniai Seimo rinkimai. Spalio 5 ir 6 dienomis savo balsą už pasirinktą kandidatą atiduoti galima rajono savivaldybėje. Ukmergiškiai čia laukiami nuo 8 iki 20 valandos.

Išankstiniame balsavime gali dalyvauti kiekvienas, kuris dėl įvairių priežasčių negalės į balsavimą ateiti rinkimų dieną.

Ukmergės rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Justina Markevičiūtė priminė, kad priežasties, kodėl balsuoja iš anksto, tikrai nė vieno neklausiama, tad laukiamas kiekvienas, norintis atlikti savo pilietinę pareigą. Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Iš anksto balsuojama ir specialiuose paštuose. Šiemet Ukmergėje jie du – spalio 6 dieną toks specialusis paštas veikia Jasiuliškių globos namuose, spalio 5 ir 7 dieną – Ukmergės ligoninėje.

Per kai kuriuos kitus ankstesnius rinkimus specialusis paštas veikė ir Ukmergės policijos areštinėje. Šiemet jo atsisakyta, nes  per praėjusius rinkimus šia galimybe pasinaudojo vos keli areštantai, o darbuotojams buvo gaišatis. Nutarta, kad rinkimuose dalyvauti pageidaujančius, areštinėje bausmę atliekančius asmenis policijos pareigūnai patys atlydės iki balsadėžių.

Prasideda ir išankstiniai balsavimai namuose. Namuose balsuoti turi teisę vyresni nei 70 metų rinkėjai, neįgalieji ar turintieji laikinojo nedarbingumo pažymas. Šie asmenys atskiru prašymu turi būti išsakę norą  balsuoti būtent namuose. Tai kiekvienas buvo ragintas padaryti iki šio trečiadienio.

Įtrauktieji į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašą galės balsuoti spalio 7 ir 8 dienomis namuose nuo 8 iki 20 valandos.

Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį nuo 7 iki 20 valandos.

Išankstiniuose Ukmergės rinkimų apygardos sąrašuose iš viso 32 397 rinkėjai. Tai net dviem tūkstančiais mažiau nei per ankstesniuosius Seimo rinkimus.

Primenama, kad rinkimų kortelės turėjimas rinkimų dieną nėra privalomas, ji – tik informacinio pobūdžio pranešimas apie rinkimus ir kvietimas juose dalyvauti. Tačiau jei rinkėjas su savimi turės rinkėjo kortelę, paspartins rinkimų komisijų darbą.

Vienmandatėse rinkimų apygardose rinkimai laikomi įvykusiais, jei juose dalyvauja daugiau kaip 40 procentų rinkėjų, įrašytų į apygardos rinkėjų sąrašus. Išrinktu laikomas kandidatas, už kurį balsavo daugiau kaip pusė rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Ukmergės vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatai į Seimą:

Tomas BAGINSKAS  (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Agnė BALČIŪNIENĖ (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai);

Jūratė BALTRŪNIENĖ (politinė partija „Lietuvos sąrašas“);

Regimantas BARAVYKAS (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai));

Arūnas DUDĖNAS (Lietuvos socialdemokratų partija);

Nijolė GIEDRAITIENĖ   (Lietuvos centro partija, išsikėlė pati);

Loreta GRAUŽINIENĖ (Darbo partija);

Juozas IMBRASAS (partija „Tvarka ir teisingumas“);

Juozas VARŽGALYS (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga);

Eduardas ZEZIULEVIČIUS  (išsikėlė pats).

Vienmandatėse apygardose per pirmąjį turą asmuo yra išrinktas į Seimą, jei už jį balsuoja daugiau nei 50 proc. rinkėjų. Jei tokio kandidato nėra, antrajame ture varžosi du daugiausiai balsų pirmajame ture gavę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į dalyvavusių rinkėjų skaičių.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas ketvirtadalis visų rinkėjų.

Numatyta antro rinkimų turo data – spalio 23-ioji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų