Po rinkimų – apmąstymų metas

Arūnas Dudėnas, Loreta Graužinienė, Kazys Grybauskas į Seimą nepateko. Arūnas Dudėnas, Loreta Graužinienė, Kazys Grybauskas į Seimą nepateko.

Ukmergiškių sprendimu Seimą teks palikti net trims lig šiol parlamente dirbusiems ukmergiškiams. Mandatų neteko tris kadencijas Seime dirbusi Loreta Graužinienė, po vieną kadenciją – Arūnas Dudėnas ir Kazys Grybauskas. Savo ateitį politikai planuoja nevienodai.

Seimo pirmininkė L. Graužinienė tuojau po rinkimų pranešė pasitraukianti iš Darbo partijos. Pateikė prašymą partijos Ukmergės skyriui ją išbraukti iš narių sąrašų. Vėliau duodama interviu šalies žiniasklaidai patvirtino, jog baigusi kadenciją paliks ir aktyvią politiką.

Darbo partija rinkimuose daugiamandatėje apygardoje neperžengė būtino patekti į Seimą 5 proc. barjero. Ukmergės vienmandatėje apygardoje L. Graužinienė pirmajame rinkimų ture surinko 15,63 proc. balsų ir liko ketvirta.

„Turiu užbaigti visus darbus. Dirbsiu iki paskutinės dienos. Paskui ketinu pailsėti ir eiti į kitą gyvenimo etapą“, – antradienį kalbėjo iki lapkričio 10 dienos veiksiančio Seimo pirmininkės pareigas einanti politikė. Neslėpė ateityje ketinanti dirbti pagal savo profesiją (iki patenkant į Seimą ji dirbo audito srityje). Dirbti ketina ne Ukmergėje, o Vilniuje. Nuo politikos nori pailsėti, didesnį dėmesį skirti visuomeninei veiklai.

L. Graužinienė neslėpė, kad balsavimo rezultatai jai buvę labai netikėti. Skaudu dėl partijos pralaimėjo, o ypač – dėl rezultatų Ukmergės vienmandatėje apygardoje. „Daug mąsčiau apie tai. Per tris kadencijas Seime Ukmergei tikrai daug gera padariau. Ir nesvarbu, kokia valdžia buvo rajone“, – kalbėjo L. Graužinienė – pirmoji ir vienintelė tokį aukštą postą Lietuvos Seime užėmusi mūsų krašto politikė.

Kalbėdamas apie priešrinkimines klaidas pirmiausia įvardijo tai, jog negalėjo asmeniškai betarpiškai  pabendrauti su rinkėjais. To negalėjo padaryti dėl užimamų pareigų, dėl to, kad yra saugomas asmuo.

Skirs daugiau laiko šeimai

Nesėkmę rinkimuose patyrė ir Seimo narys ukmergiškis Arūnas Dudėnas. „Kol kas teks pailsėti. Galėsiu daugiau pabūti su šeima“, – kalbėjo dviejų vaikų tėtis. Ką gyvenime veiks į parlamentą nepatekęs Ukmergės socialdemokratų lyderis, sako kol kas negalvojantis. Tačiau mano, kad ateityje minčių tikrai atsiras. Tvirtai žino viena – iš Lietuvos neemigruos ir iš Laumėnų nesikraustys – ateitį sieja su savo gimtąja Ukmerge.

Antradienio rytą kalbintas A. Dudėnas neneigė, kad sulaukus rinkimų rezultatų ir paaiškėjus, kad į antrąjį turą neišeina, iš pradžių svarstė palikti partiją. Bet dabar apie tai negalvoja. „Juk politika yra politika. Teks pasėdėti ant atsarginių suolelio“, – kalbėjo pašnekovas.

Ar mano, kad rinkimų rezultatus nulėmė padarytos klaidos? „Gal yra ir klaidų padaryta, bet ir šmeižto pastaruoju metu  mano atžvilgiu buvo nemažai. Kita vertus, žmonės norėjo kitų ir naujų“, – svarstė A. Dudėnas, dėkodamas visiems rinkimuose jį palaikiusiems ukmergiškiams.

Sprendimas nuvylė

Ukmergės vienmandatėje rinkimų apygardoje į Seimą 2013-aisiais išrinktas Kazys Grybauskas neslėpė nusivylimo ukmergiškių pasirinkimu. Jo įsitikinimu, žmonės neįvertino to, ką nuveikė išvien mūsų miesto labui dirbę net trys Seimo nariai.

Rinkimų rezultatai jam buvo didžiulis netikėtumas. „Tikėjau, kad žmonės sprendžia pagal nuveiktus darbus, bet matau, kad rinkėjai to visai nesuprato, nesugebėjo vertinti ir vadovavosi tik emocijomis, tuo, ką išgirdo per televiziją“. 

Kaip svarbiausią savo miestui nuopelną, kurio pasiekta Seime dirbant bendromis jėgomis, K. Grybauskas įvardijo tai, kad Ukmergė priskirta tikslinių teritorijų grupei ir tai leis įgyvendinti milijoninius projektus. Be Seimo narių įtakos esą neapsiėjo ir įsisenėję, skauduliais tapę kelių rekonstrukcijų darbai.

K. Grybauskas prognozuoja, kad ukmergiškių rinkimų sprendimas mūsų miestui pavirs į dideles problemas – „pasikabins“ ne vienas rimtas projektas. Be parlamentinės paramos sunku bus ir rajono vadovams. „Reitinguodami rajone galėjom turėti šešis Seimo narius – tai visai realu. Juk rinkimai – tam tikras žaidimas“, – kalbėjo jis.

Kaip rinkimų rezultatai atsispindės parlamentaro asmeniniame gyvenime? K. Grybauskas sakė dirbsiąs iki paskutinės parlamentinio darbo dienos. Paskui pailsės ir pagalvos, kokia veikla toliau užsiimti. „Pažadu kad per galvas nei partiniuose, nei darbo reikaluose tikrai neisiu. Jei sulauksiu pasiūlymo, dirbsiu bet kokį patikėtą darbą. O jei ne – eisiu į Darbo biržą“, – kalbėjo politikas.

Vyks antras turas

Seimo rinkimuose daugiausiai ukmergiškių savo balsus atidavė už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatę Agnę Balčiūnienę ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Juozą Varžgalį.

Vienmandatėje Ukmergės apygardoje už A. Balčiūnienę balsus atidavė 19,58 proc. ukmergiškių. Už J. Varžgalį balsavo 18,25 proc. rinkėjų. Šie kandidatai susirungs antrajame rinkimų ture spalio 23 dieną.

Trečioje vietoje liko beveik 16 proc. balsų surinkęs socialdemokratas A. Dudėnas, ketvirtoje – taip pat apie 16 proc. rinkėjų palaikymo sulaukusi darbietė L. Graužinienė.

Iš 32 447 teisę rinkimuose dalyvauti turėjusių ukmergiškių ja pasinaudojo 16 599 žmonių, arba 51,16 rinkėjų. Negaliojančių biuletenių rasta 6,45 proc.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų