Išankstiniuose rinkimuose savivaldybėje ukmergiškiai atiduoda savo balsus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Išankstiniuose rinkimuose savivaldybėje ukmergiškiai atiduoda savo balsus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šią savaitę vyksta antrasis Seimo rinkimų turas, kuriame renkame mūsų rajonui atstovausiantį Seimo narį vienmandatininką. Pastebima, kad išankstiniai rinkimai vis labiau domina žmones. Pirmajame ture juose šiemet dalyvavo kur kas daugiau nei įprastai ukmergiškių.

Ukmergės rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Justina Markevičiūtė sako: akivaizdi tendencija yra ta, kad nors žmonių aktyvumas rinkimuose mažėja, iš anksto balsuojančiųjų – gerokai daugėja.

Per šių Seimo rinkimų pirmą turą iš anksto balsavusiųjų susirinko 3 proc. daugiau nei per paskutinius – savivaldos rinkimus. Tąsyk savivaldybėje iš anksto balsavo 533, dabar – 690 rinkėjų.

„Tai rodo, kad  žmonės nori anksčiau, o ne sekmadienį išreikšti savo valią“, – svarsto J. Markevičiūtė. Tiesa, neneigia, kad balsavimo iš anksto procedūra yra gerokai sudėtingesnė. Biuletenis dedamas į voką, kuris užklijuojamas ir dedamas į kitą voką. Rinkimų komisijos narys užklijavimo vietą pažymi lipduku. Tik tada vokas su biuleteniu metamas į balsadėžę. Kiekvieno biuletenio  voką paskui reikia prakirpti.

Visa ši gana sudėtinga procedūra atliekama ir rinkėjų, nutarusių balsuoti namuose.

Pastebima, kad išankstiniame balsavime pašto skyriuose, ligoninėje bei Jasiuliškių socialinės globos namuose ir rinkėjų namuose gretos per pastaruosius metus negausėja. Tuo tarpu labiausiai daugėja norinčiųjų balsuoti savivaldybėje. Rinkimų savaitę šis balsavimas visada vyksta trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos.

Rezultatų tiksi anksčiau

Per pirmąjį rinkimų turą prie rinkimų dirbantys žmonės koneveikė stringančias Vyriausiosios rinkimų komisijos programas ir iki paryčių užsitęsusius darbus – niekaip nesisekė rezultatų suvesti į programą. Ne išimtis buvo ir Ukmergės rinkimų apylinkė. Paskutiniai rezultatus pateikė didžiausios – Linų apylinkės komisijos nariai.

J. Markevičiūtė neslėpė, kad naktinis darbas ir stresas komisijos nariams ir pirmininkams sukėlė nemažai emocijų ir streso, tačiau smagu, kad nė vienas nepareiškė antrame ture nedirbsiantis.

Antrame ture rinkimų biuletenių skaičiavimas paprastai būna gerokai lengvesnis: biuletenis – tik vienas, o rinksimės iš dviejų geriausiai pirmame ture pasirodžiusių kandidatų. Tikimasi, kad balsavimų rezultatus sužinosime iki sekmadienio vidurnakčio, o balsai per tą laiką ne tik suskaičiuoti, bet ir suvesti į programą.

Kasmet – vis mažiau

Iš viso Ukmergės apygardoje per šiuos Seimo rinkimus registruoti 32 447 rinkimų teisę turintys asmenys. Tai – 2200 mažiau nei per praėjusius Seimo rinkimus.

Kas ketverius metus nubyra daugiau nei po kelis tūkstančius rinkėjų, o tiek Ukmergei – labai labai daug. Antai vos 2500 balsų vienmandatėje apygardoje šiemet surinko Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Sieks užtikrinti skaidrumą

Prasidėjus išankstiniam balsavimui Seimo rinkimuose, policija visada stiprina pajėgas, rinkimų apylinkių prieigose dirba daugiau pareigūnų, kurie prižiūri, kaip laikomasi įstatymų.

Policija įspėja, kad kiekvienas gautas pranešimas tikrinamas, į įvykio vietas nedelsdami išvyksta policijos pareigūnai, o nustačius atvejus, kai bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus pradėti policijos tyrimai. Policija ragina žmones elgtis sąžiningai ir pilietiškai, nebandyti papirkinėti rinkėjų ar pardavinėti savo balsų.

Turint informacijos apie galimus papirkimus ar kitus įstatymų pažeidimus, raginama kreiptis į policiją bendruoju pagalbos tel. 112, internetu www.epolicija.lt, arba Policijos departamento pasitikėjimo telefonu 8 5 272 5372.

Baudžiamojo kodekso 172 str. numatyta, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 289 iki 579 eurų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų