Savivaldybės kabinetai vasarą – tuštesni

Įpusėjus vasarai pratuštėjo savivaldybės kabinetai – šiuo metu atostogauja net trečdalis specialistų. Planuoja pirmąsias savo atostogas ir naujoji valdžia. Nors Darbo kodekse nurodyta, jog pirmasis poilsis paprastai suteikiamas po pusmečio darbo, susitarimai darbovietėse dėl ankstesnių atostogų neuždrausti.

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Daugeliui atostogos asocijuojasi su pajūriu.


Ukmergės rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Baublytė pasakojo, kad darbuotojų atostogų grafikas kasmet sudaromas vasario mėnesį. Grafikus pirmiausia sudaro visų skyrių vedėjai, pristato į Bendrąjį skyrių, o vėliau bendrą atostogų eilę patvirtina savivaldybės administracijos direktorius.

Tačiau, anot pavaduotojos, išankstinis grafikas nėra nepajudinamas. „Jei iš anksto susiplanuoja atostogas, eina pagal grafiką. Tačiau gali visokių nenumatytų dalykų atsitikti. Tuomet jas galima kokia savaite paankstinti ar atidėti“, – sako ji. Tokia korekcija praktikuojama tik reikalui esant, kad vasarą nesutriktų darbo organizavimas.

Pasak Z. Baublytės, pastaruoju metu sudarinėjant atostogų grafiką, jaučiama nauja tendencija – darbuotojai vis dažniau atostogauti pageidauja ankstyvą pavasarį, rudenį ar net žiemą. Toks laikas patogus ilsėtis vykstantiems į šiltuosius kraštus.

Vis tik labiausiai savivaldybės kabinetus ištuština liepa ir rugpjūtis. Šiuo metu atostogauja daugiau kaip trečdalis savivaldybės darbuotojų. Savivaldybės administracijoje įsteigta 111 etatų.

Kaimiškose seniūnijose, kuriose yra 130 etatų, darbuotojai atostogauti dažnai pageidauja rugsėjį. Greičiausiai tai bus susiję su rudeniniais darbais ūkyje – derliaus nuėmimo metu kaime daugiau darbų, o nemažai seniūnijų darbuotojų ūkininkauja.

Vieni planuoja, kiti svajoja

Atostogauti ruošiasi ir savivaldybės vadovai. Tačiau dar ne visi susiplanavę konkrečias datas. Poros savaičių atostogoms nuo liepos 20 dienos ruošiasi rajono meras Rolandas Janickas.  

Meras pasakojo didesnę atostogų dalį ketinantis praleisti namuose. Taip pat planuoja su Taujėnų miestelio bendruomenės mėgėjų teatru „Bičiuliai“ vykti į tarptautinį teatrų festivalį Latvijoje.

Savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova atostogas planuoja rudenį. Kokią savaitę žada pakeliauti po užsienį.

Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas abejoja, ar suspės iki vasaros pabaigos užbaigti susiplanuotus darbus. Pagrindiniai – išspręsti pirties ir beglobių gyvūnų klausimus. Jei pavyktų, rugpjūčio pabaigoje savaitę norėtų pailsėti užsienyje.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė dar nežino, ar atostogaus šią vasarą. Jei išeis „ištrūkti“ nuo darbų, savaitėlę praleistų namuose su šeima.

Skaido dalimis

Atostogų trukmė ir dirbančiųjų pagal darbo sutartis, ir valstybės tarnautojų priklauso nuo darbo stažo, kitų aplinkybių. Maksimalios atostogos – 42 darbo dienos.

Anot Z. Baublytės, būtų sunku įsivaizduoti darbo organizavimą, jei dauguma specialistų visas už metus priklausančias atostogas išnaudotų per vieną kartą. Tai labai komplikuotų skyrių darbą, nes specialistai yra pasiskirstę pareigomis, kurias nuolat kuruoja. Išėjus atostogų tokiam ilgam laikotarpiui kai kurios veiklos sritys nukentėtų.

Į kiek dalių išskaidyti darbuotojų atostogas, griežtos taisyklės savivaldybėje nėra. Tačiau žiūrima, kad viena dalis, kaip reikalauja Darbo kodeksas, būtų ne trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų.

Daugumoje skyrių vienu metu atostogų išeina vienas specialistas. Tačiau nutinka ir taip, kad didesniuose skyriuose, kur dirba ir daugiau žmonių, – Socialinės paramos, Žemės ūkio ir infrastruktūros – atostogauja keli iš karto.

Savivaldybės darbas neužstrigs

Z. Baublytė tikina, kad nors šiuo metu atostogauja trečdalis specialistų, darbo procesas savivaldybėje vyksta nenutrūkstamai. Mat sudarius atostogų grafiką ir patvirtinus iš anksto, ir skyrių vedėjai, ir specialistai susiplanuoja darbus.

Daugumą jų, pasak pašnekovės, galima atlikti ir prieš atostogas. Pavyzdžiui, paruošti kai kurias ataskaitas, sprendimų projektus rajono tarybos posėdžiams. Atostogos su darbuotojo sutikimu atšaukiamos tik ypatingais atvejais.

„Jei specialistas atostogauja, stengiasi padėti kolegos, skyrių vedėjai. Geranoriški ir ukmergiškiai – paprašius ateiti, kai grįš iš atostogų kitas specialistas, pavyksta susitarti“, – aiškina pašnekovė.

Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų