Būstų pabėgėliams nepasiūlys

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius, kurie po trumpo adaptacijos periodo turėtų apsigyventi savivaldybėse. Mūsų savivaldybė būstų pabėgėliams nėra numačiusi. Rajono valdžia tikina, jog laisvų būstų nėra.

Vykdydama Europos Sąjungos narės įsipareigojimus, Lietuva metų pabaigoje arba kitų metų sausį turi priimti 1105 karo pabėgėlius.

Pagal Vyriausybės vykdomą politiką pabėgėlių atžvilgiu atvykę į Lietuvą svetimšaliai bus 3 mėnesiams apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Po to pabėgėliai turėtų apsigyventi savivaldybėse.

Šalies politikai diskutuoja, kaip turėtų atrodyti šis modelis, tačiau savivaldybėse – dar begalės klaustukų.

Apie tai buvo diskutuota praeitą savaitę Seime vykusiame Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje nagrinėjant pabėgėlių priėmimo Lietuvoje klausimus. Buvo konstatuota, kad savivaldybės laukia daugiau aiškumo dėl jų priėmimo ir integravimo į visuomenę procesų.

Neseniai Ukmergės rajono savivaldybė gavo raštą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos su kreipimusi dėl galimybės apgyvendinti karo pabėgėlius mūsų rajone.

Rajono meras Rolandas Janickas aiškino, kad Vyriausybė „nespaudžia“ priimti pabėgėlius. „Tiesiog teiraujamasi, ar savivaldybės turi galimybę skirti būstų, renka žinias apie tai. Jokio konkretaus pabėgėlių skaičiaus nėra numatyta“, – sakė jis.

Pasak R. Janicko, savivaldybė turi du vadinamus rezervinius būstus. Jų pabėgėliams skirti nesirengiama. Meras tikina, kad šie būstai reikalingi savo rajono žmonėms būtent kaip rezerviniai: „Jie tam ir skirti – panaudoti ekstremaliu atveju. Pavyzdžiui, po gaisro apgyvendinti žmones, kitų nelaimių atveju.“

Socialinių būstų skirti svetimtaučiams taip pat nėra galimybės – prie jų nutįsusi nemaža ukmergiškių eilė. Kasmet dalis prašančiųjų socialinio būsto jį gauna, tačiau į savivaldybę atnešama vis naujų prašymų. Norinčiųjų gauti socialinį būstą eilėje šiuo metu – per 200 ukmergiškių šeimų.

Tačiau R. Janickas patikino, jog per spaudą ketinama kreiptis į rajono gyventojus, raginant, esant galimybei, išnuomoti pabėgėliams būstus: „Nuo karo baisumų ištrūkę žmonės, norėdami realizuoti save, susirasti darbą, greičiausiai rinksis didesnius miestus, tačiau dalis jų galbūt pasirinktų ir Ukmergę.“

Taip pat rajono vadovas svarsto, kad pabėgėlių baiminamasi be reikalo: „Manau, kad nuo persekiojimų bėga pakankamai išsilavinę žmonės, kurie gali būti naudingi ir pas mus.“

Klausimą, ar savivaldybė rengiasi priimti pabėgėlius, praeitą savaitę rajono tarybos posėdyje kėlė ir politikai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu iš savivaldybių renka informaciją apie tai, kokias galimybes jos turi apgyvendinti pabėgėlius.

Teigiama, kad kol kas atsakymus pateikė 39 savivaldybės, iš jų 15 informavo, kad turėtų galimybę pabėgėlių šeimai skirti gyvenamąjį būstą.

Pasak Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjos socialiniais klausimais Audronės Vareikytės, „savivaldybės kol kas neturi aiškios informacijos, kaip realiai bus vykdomas pabėgėlių integravimo procesas, kam ir kiek bus skiriama lėšų, kokia bus savivaldybių atsakomybė“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų