Prasižengėliams bausmes skirs ir seniūnai

Girtuokliams baudas galės skirti ir seniūnai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Girtuokliams baudas galės skirti ir seniūnai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vadovaudamiesi naujuoju Administracinių nusižengimų kodeksu, už įvairius administracinius nusižengimus protokolus surašyti nuo šiol gali ir seniūnai, ir visas būrys savivaldybės darbuotojų. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu jie įgijo teisę tirti administracinius nusižengimus ir surašyti protokolus.

Nagrinėti administracinių nusižengimų bylas nuo šiol turės teisę kelios dešimtys rajono savivaldybės administracijos darbuotojų.

Dėl Triukšmo valdymo įstatymo nevykdymo surašyti administracinių nusižengimų protokolus gali Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vyriausioji specialistė Vilija Pečiulienė.

Minėtų savivaldybės darbuotojų akiratyje – ir daugybė kitų pažeidimų: Komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos, Mažmeninės prekybos taisyklių, Prekybos turgavietėse taisyklių, mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarkos, jų pardavimo, laikymo ir gabenimo reikalavimų, Elektroninių kasos aparatų naudojimo taisyklių…

Baudas šie specialistai gali skirti ir už neeksploatuojamų transporto priemonių laikymą bendrojo naudojimo vietose, sustojimą ir stovėjimą vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles tai daryti draudžiama, važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimus, rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis vietomis automobiliams statyti mokėjimo tvarkos pažeidimus, Vietinės rinkliavos už leidimą įvažiuoti į valstybės saugomas teritorijas ar vietinės reikšmės apsaugines zonas nuostatų pažeidimus. Taip pat ir už važiavimą autobusu be bilieto ar atsisakymą sumokėti už važiavimą taksi.

Baus ir seniūnai

Svaresnes galias bausti gyventojus įgijo seniūnai. Kaip ir minėti Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus darbuotojai, seniūnai įgijo teisę surašyti protokolus už daugelį pažeidimų. Tarp jų – Prekybos viešosiose vietose taisyklių, Želdynų įstatymo ir kitų su želdynais, jų apsauga, tvarkymu, projektavimu susijusių teisės aktų pažeidimus, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų, Vėliavų iškėlimo tvarkos pažeidimus.

Savavališkas kasinėjimas bendrojo naudojimo teritorijoje, atliekų tvarkymas, žmonių palaikų laidojimas, kapinių priežiūra, palaikų gabenimas, pasėlių nuganymas, važiavimas per pasėlius, alkoholio gėrimas viešose vietose, viešosios rimties trikdymas, elgesys vandenyje ir ant ledo, gyvenamosios vietos deklaravimas – tai vis sritys, už kurių taisyklių ir įstatymų nepaisymą galės bausti ir seniūnai.

Dėmesys vaiko teisėms

Administracinių nusižengimų kodekse didelis dėmesys skiriamas vaiko teisėms. Už vaiko teisių pažeidimą, tėvų valdžios panaudojimą priešingai vaiko interesams, vaiko globėjo pareigų nevykdymą protokolus surašyti teisę turi Vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėja Reda Liubomirskienė, šio poskyrio vyriausiosios specialistės Rita Grigienė, Elena Petuškienė, Justina Batulevičiūtė.

Jos taip pat turi teisę surašyti protokolus už kliudymą vaikui mokytis.

Teisė – skyrių specialistams

„Protokoluoti“ pažeidėjus teisę įgijo ir kai kurių kitų savivaldybės skyrių darbuotojai. Pavyzdžiui, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Židonis – už statybas pažeidžiant projektą, statinio naudojimą pažeidžiant nustatytus reikalavimus, statinių techninę priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

Švietimo ir sporto skyriaus vyriausieji specialistai Irena Lukoševičienė ir Arūnas Augustinas protokolus surašyti galės už neteisėtą mokymo ar studijų veiklos organizavimą, specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas – už Civilinės saugos įstatymo nevykdymą, Personalo ir dokumentų valdymo poskyrio vyriausioji specialistė Dalia Ivaškevičienė ir šio poskyrio vedėja Kristina Bagdonavičienė – už Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų, Valstybinės kalbos inspekcijos pareigūnų nurodymų nevykdymą, valstybinės kalbos nevartojimą atliekant tarnybines pareigas, dokumentų pateikimą nevalstybine kalba ir kitus panašius pažeidimus.

Pažeidus Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį, kuriame kalbama apie kovos su žmonių užkrečiamųjų ligų protrūkiais ir epidemijomis nevykdymą, surašyti administracinių nusižengimų protokolus galės savivaldybės gydytojas Vytautas Motiejūnas.

Vadovaujantis minėtu administracijos direktoriaus įsakymu už informacijos apie privatizavimo objektą nepateikimą, privatizavimo objekto vertinimo tvarkos pažeidimą protokolus surašyti galės Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja Daiva Gladkauskienė, šio poskyrio vyresnysis specialistas Sigitas Labanauskas.

Jei pažeisite žemės ūkio produkcijos pirkimo–pardavimo ar atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją tvarką, baudos galite sulaukti iš Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo Salvijaus Stimburio ar šio skyriaus vyriausiosios specialistės Astos Dutkienės.

Ir medžiotojus, ir žvejus

Įstatymus ir tvarkas pažeidę medžiotojai ir žvejai baudų gali sulaukti iš Žemės ūkio ir kaimo plėtros bei Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus specialistų, kurie turi teisę surašyti protokolus už medžioklę, mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų, privačių žuvininkystės vandens telkinių naudojimo nuostatų bei panašius pažeidimus.

Už traktorių, jų priekabų techninio eksploatavimo, registravimo ir techninės apžiūros tvarkos pažeidimus protokolus gali surašyti Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys, šio skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Rimas.

Jei alkoholinius gėrimus vartoja nepilnamečiai, bausti gali Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus bei Vaiko teisių apsaugos poskyrio specialistai. Baudžiant Tabako, tabako gaminių kontrolės įstatymo pažeidėjus į minėtą komandą įtraukti ir seniūnai.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas A. Dutkus sako, kad kol kas specialistai ir seniūnai protokolų dar nerašė. Tačiau ateityje prireikus tai darys.

Pažymima, kad administracinio nusižengimo tyrimą atlikti privalo tos pačios institucijos, kuri užfiksavo nusižengimą arba kurioje buvo gautas pranešimas, pareigūnai. Administracinių nusižengimų bylas ne teismo tvarka nagrinėja institucijos, kurių pareigūnai surašė administracinio nusižengimo protokolą.

Kaip viena iš nuobaudų numatytas įspėjimas. Tyrimą atlikęs pareigūnas nutarimą paskirti nuobaudą – įspėjimą priima nerašydamas protokolo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Vidmantas 2017-03-22 20:57
O kas surašys protokolus, jei mokiniai padarys pažeidimą. Kalbama tik apie teises, o pareigos visai pamirštamos. Policija dabar jų jau nebebaudžia - nukreipia į savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių. O jo darbuotojai gina jų teises, o už pareigų nevykdymą nebaudžia :lol: :lol: :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų