Po išsakytų problemų – nemokamas filmas

Ataskaitas pristatė meras R. Janickas ir administracijos direktorius S. Jackūnas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ataskaitas pristatė meras R. Janickas ir administracijos direktorius S. Jackūnas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pagrindinė problema Ukmergėje – atliekos. Tai paaiškėjo per pirmadienį Kultūros centre vykusį valdžios susitikimą su rajono gyventojais. Išklausę rajono vadovų ataskaitų ir uždavę savo klausimus, susitikimo pabaigoje ukmergiškiai buvo pamaloninti nemokamu kino filmu.

Vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu, rajono vadovai turi kasmet atsiskaityti už per metus nuveiktus darbus. Meras Rolandas Janickas pažymėjo, kad savivaldybės veiklos ataskaitos teikimas – tai ne tik įstatymo nuostatų vykdymas, o ir proga įvertinti, kas buvo padaryta, ar teisinga kryptimi einama, kokie iššūkiai laukia.

Apie veiklą rajono savivaldybė kasmet skelbia visuomenei skirtame leidinyje, kuris ir šio susitikimo metu buvo dalinamas. Trečius metus leidžiamame leidinyje apžvelgiamos investicijos, vykdomi projektai, socialinių paslaugų plėtra, turizmo, švietimo pasiekimai...

Meras informavo, kad pernai vyko 14 savivaldybės tarybos posėdžių. Du iš jų buvo išvažiuojamieji, vienas – iškilmingas. Pernai posėdžiuose taryba priėmė beveik 300 sprendimų. 

Išvardino aktualiausius rajono gyventojams tarybos sprendimus. Tarp jų – apibrėžiantis kolumbariumo Dukstynos kapinėse naudojimosi tvarką, kelių ir gatvių remontą, draudžiantis vartoti alkoholį masinių renginių metu, įtvirtinantis sveikatinimo planą.

Tarybos sprendimu įsteigtas naujas savivaldybės apdovanojimas – Mero padėkos ženklas. Juo pernai apdovanota 10 mūsų kraštui nusipelniusių asmenų.

Priminta, kad tarybos sprendimu pernai keista mokinių maitinimo organizavimo tvarka, įsteigtas Ukmergės šeimos centras, priimtas sprendimas iš rajono biudžeto remti vaikus globojančias šeimas bei pirkti atskirą būstą vaikų globos namų auklėtiniams.

Tarp nepopuliarių, tačiau, anot mero, būtinų sprendimų – dvinarės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą įvedimas.

Meras dėkojo išvien dirbusiai komandai: tarybos nariams, biudžetinių įstaigų vadovams, taip pat buvusiems mūsų rajono parlamentarams ir dabartiniam Seimo nariui.

Atsiskaitė direktorius

Praėjusių metų ataskaitą gyventojams pateikė savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

Kadangi visa ataskaita yra paskelbta interneto svetainėje, apie tai išleistas leidinys, direktorius palietė tik svarbiausius veiklos aspektus, pasidžiaugė mažėjančiomis biudžeto skolomis, smulkiau papasakojo apie įgyvendintus projektus.

Pernai įgyvendinta daug infrastruktūros pagerinimo projektų – pradėta Veterinarijos gatvės rekonstrukcija, Deltuvos–Žiedo gatvių sankirtoje suformuota laikina žiedinė sankryža, įgyvendinama gatvių apšvietimo sistemų rekonstrukcija, atliktas Matininkų gatvės kapitalinis remontas. Modernizuojamas šilumos ūkis, tiesa, tebevyksta teisminiai ginčai su buvusiu šilumos nuomininku dėl atlyginimo už pagerintą ir naujai sukurtą turtą.

Siekiant padidinti gyventojų saugumą mieste sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros, renovuoti 32 daugiabučiai namai. Pernai remontai vyko Ukmergės ligoninėje, duris atvėrė atnaujinta Kultūros centro salė, Kraštotyros muziejus, vyksta naujos autobusų stoties statyba, baigta stadiono pastatų rekonstrukcija, modernizuojamas atliekų tvarkymas.

Įvardinti nauji projektai

Rajono savivaldybės administracija yra suplanavusi daugiau kaip 40 projektų. Prasideda Ukmergės piliakalnio tvarkymo darbai, planuojama tvarkyti miesto centrą, paminklo „Vilkmergė“ aplinką, parką šalia ligoninės, įgyvendinami vandentvarkos projektai.

Savivaldybė planuoja įrengti socialinius būstus dabartinių Vaikų globos namų patalpose, įkurti Socialinės globos, Šeimos, Tolerancijos centrus, numatomos investicijos į Užugirio dvaro sodybos, kaimo vietovių tvarkymą.

Užduoti „šiukšlini“ klausimai

Susitikimo metu ukmergiškiai turėjo progą „iš pirmų lūpų“ išgirsti atsakymus į savo klausimus. Daugiausiai jų buvo apie buitines atliekas.

Rajono meras smulkiai pasakojo, kas lėmė rinkliavos už komunalines atliekas padidėjimą, kuris esą ne toks jau ir didelis – vidutiniškai 60 centų per mėnesį kiekvienam gyventojui, dėstė, nuo ko priklauso kintamoji, nuo ko – pastovioji rinkliavos dalis.

Turinčiuosius apleistų statinių ragino Registrų centre įforminti juos kaip nenaudojamus arba kreiptis į savivaldybę, pateikti nuotraukas, įrodančias, kad turtas tikrai apleistas. Mokestis už komunalines atliekas tokiu atveju išlieka, tačiau – tik simbolinis.

Meras ragino šiukšles rūšiuoti, ypač – neversti į bendrus konteinerius statybinių atliekų. Priminta, kad pažeidėjų, kuriuos gal pavyks nustatyti pastačius slaptas kameras, laukia baudos.

Įvairių su vadinamuoju šiukšlių mokesčiu susijusių klausimų uždavė ne tik paprasti gyventojai – bažnyčios klebonas klausė, kodėl Pabaisko bažnyčiai šis mokestis apskaičiuotas ne tik už maldos namus, bet ir už varpinę.

Meras visus ragino dėl neaiškumų kreiptis į savivaldybę.

Apie gatves, patalpas, tualetą

Susitikimo dalyviai uždavė ir kitokių klausimų: teiravosi, kodėl Gėlių rajone nėra gatvių nuorodų. Atsakyta, kad tai planuojama. Ar mieste neplanuojami senelių namai? Kol kas vietos yra parapiniuose Deltuvoje ir Želvoje.

Senjorus vienijančios „Bočių“ organizacijos pirmininkas teiravosi dėl galimybės parūpinti organizacijai patalpas, kuriose galėtų susirinkti, pasidėti sceninius drabužius, pasikabinti apdovanojimus. „Bočiai“ pažadais dėl patalpų „nemaitinti“ – jiems, kaip ir kitiems nevyriausybininkams, siūlyta rinktis kultūros centre – juk niekas nuomos mokesčio neprašo.

Teirautasi apie savivaldybės pastatų tinkamą panaudojimą, vaikų globos namų pastato ateitį. Priminta, kad šis pastatas tuščias neliks. Jame bus įrengti socialiniai būstai bei laikino apgyvendinimo būstai globos namus palikusiems jaunuoliams.

Taip pat pasakota, kad po to, kai Teismas išsikels į statomą pastatą, policijoje į Teismo dabar naudojamas patalpas žada kraustytis Registrų centras.

Teirautasi ir apie ne rajono vadovams skirtus dalykus: kodėl kai kurios savivaldybės įmonės dirba nuo 7 valandos ryto – kaip tuomet tėvams nuvesti į darželius ar išlydėti į mokyklas vaikus. Dėl to raginta tartis kolektyve.

Išsakytas nepasitenkinimas šalies švietimo reforma. Taip pat teirautasi, kodėl Ukmergės turgaus prekiautojai susimoka didžiulius mokesčius už prekybą, tačiau norėdami pasinaudoti tualetu, turi už šią paslaugą susimokėti.

Linų gatvėje ties kai kuriais „alytnamiais“ neapkarpytos gyvatvorės, Ąžuolų gatvės gale – didžiulė bala, nemažėjantis savivaldybės administracijos aparatas, nuo ankstyvo ryto duris girtuokliams atveriantys „alubariai“ – šie ir kiti klausimai taip pat buvo išsakyti rajono vadovams.

Susitikimo pabaigoje vėl grįžta prie šiukšlių. Ukmergiškis pasakojo apie tai, kad Linų gatvėje prie garažų telikęs vienintelis konteineris iš buvusių trijų. Į jį nuolat verčiamos nerūšiuotos atliekos. Meras siūlė patiems nufotografuoti pažeidėjų automobilį, nuotrauką pristatyti savivaldybei...

Kitas ukmergiškis svarstė, kad ši rinkliava socialiai labai neteisinga – jokių nuolaidų nei neįgaliesiems, nei vaikams – net vadino ją antisocialiniu veiksmu.

Meras tam prieštaravo, o visus, kurių finansinė situacija labai sunki, priminė apie galimybę į savivaldybę kreiptis dėl vienkartinės pašalpos.

Susitikimas su gyventojais šiemet surengtas kitoje nei lig šiol vietoje – ne bibliotekos, o Kultūros centro salėje. Ir užtruko jis trumpiau nei paprastai – įtilpo į pusantros valandos laiką. Po jo susirinkusieji gavo galimybę dykai pažiūrėti filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų