Posėdyje aptarta ir legioneliozės profilaktika

Legioneliozės profilaktika. Gedimino Nemunaičio nuotr. Legioneliozės profilaktika. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje kalbėta apie pavasarinius gaisrus, termošoką vandens sistemose ir afrikinį kiaulių marą.

Apie gaisrus

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas apžvelgė gaisrinės technikos atnaujinimą, gaisrų ir gelbėjimo darbų skaičiaus, gaisrų skaičiaus rajone ir seniūnijose statistiką. Pernai gaisruose žuvo 3, o traumuoti 4 gyventojai. Gaisrų priežastys: pašalinis ugnies šaltinis (74), neatsargus elgesys su ugnimi (24), krosnių įrengimų ir eksploatavimo taisyklių pažeidimai (21), elektros įranga (12), gedimai automobilio elektros instaliacijoje (12), tyčinė žmonių veikla (9), žaibo iškrova (5), neatsargus rūkymas (2), gedimai automobilio kuro tiekimo sistemoje ir vaikų išdykavimas (po 1 gaisrą).

Viršininkas minėjo, kad jų tarnyba planuoja rengti nemažai reidų, prašė seniūnų pagalbos, kad jie padėtų platinti tarnybos parengtą medžiagą.

Savivaldybės vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas pristatė prevencinių priemonių pavasario ir vasaros gaisrams atvirose teritorijose pasirengimo planą.

Profilaktikai – termošokas

Antrą svarstytą klausimą iškelti paskatino žmonių aukų pareikalavę legioneliozės susirgimai Vilniuje. Kalbėta apie karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją daugiabučiuose.

Legionella bakterijos plinta per vandens aerozolius, dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių gyvuoja, bet nebesidaugina. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla iki 60–65 laipsnių.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kuriai būdingos dvi formos: legionierių liga, kuriai būdingas karščiavimas, kosulys, pneumonija, ir antroji – Pontiako karštligė, pasižyminti lengvesne ligos eiga. Lietuvoje šiemet užregistruoti trys legionierių ligos atvejai. Pernai legioneliozė diagnozuota 11 gyventojų. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėja Elena Mirinavičienė informavo, kad mūsų rajone šios ligos nebuvo užregistruota. 2005 m. susirgęs žmogus gyveno Vilniuje, bet lankėsi baseine Ukmergėje. Tuomet buvo atliekamas baseino ir buto, kuriame lankydavosi, vandens tyrimas. Užsikrėtimo vieta liko nenustatyta.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys minėjo, kad iš įmonės valdomų katilinių pagal dabartinę lauko temperatūrą tiekiamas 70 laipsnių, o pastatus pasiekia apie 60 laipsnių vanduo. Boileriuose paruošto vandens temperatūra siekia 53 laipsnius.

Apžvelgė, kokie veiksmai būtų atliekami taikant termošoką, kas patirtų nuostolius.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Giedrius Pocius sakė, kad jų prižiūrimuose daugiabučių šilumos punktuose dažniausiai palaikoma karšto vandens temperatūra – 51–55 laipsniai. Atliekant termošoką pasiekti rezultatą būtų sunku namuose, kuriuose nesubalansuotas karšto vandens padavimas ir neįrengta cirkuliacija.

Nuspręsta įpareigoti pastatų administratorius bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojus sistemose palaikyti nuo 50 ik 60 laipsnių temperatūrą, ateinantį šildymo sezoną, lapkričio–gruodžio mėnesiais, atlikti termošoką visuose daugiabučiuose, o vasario–kovo mėnesiais – daugiabučiuose, kurie pareiškė pageidavimą.

Šalia, bet ne rajone

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Gleiznys informavo apie afrikinio kiaulių maro plitimą ir apie paukščių gripą.

Minėjo, kad afrikinio kiaulių maro židiniai Ukmergės rajoną apsupę iš visų pusių, tačiau pačiame rajone atvejų nenustatyta.

Tarnybos duomenimis, šiemet sumedžiota 315 šernų, rastas ir ištirtas 1 nugaišęs šernas, užkrato nenustatyta.

Rajone registruoti 96 kiaulių laikytojai, kurie deklaravo apie 2020 kiaulių. Deklaruota 15 paukščių laikytojų, kurie turi 349 664 paukščius. Didžiausias – Zujų paukštynas, deklaravęs dvi laikymo vietas, Leonpolio ir Zujų kaimuose.

Paukščių gripas – ūmi užkrečiamoji paukščių liga, sukeliama A tipo gripo virusų. Paukščiams diagnozuojamos dvi klinikinės formos: didelio patogeniškumo, dėl kurio gaišta iki 100 proc. paukščių, gali užsikrėsti žmogus, ir mažo patogeniškumo virusai, sukeliantys tik nedidelius sveikatos sutrikimus, kurie dažniausiai nepasireiškia jokiais išoriniais požymiais.

Priminta, kad paukščių gripu serga ir laukiniai paukščiai, o norint sumažinti riziką, reikia laikytis biosaugos reikalavimų kiaulių ir paukščių laikymo vietose.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų