Įgyvendinus projektą Ukmergės centras neatpažįstamai pasikeis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Įgyvendinus projektą Ukmergės centras neatpažįstamai pasikeis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergiškiams trečiadienį pristatyti Kultūros paveldo departamento patvirtinti Ukmergės centrinių viešųjų erdvių projektiniai pasiūlymai. Nuo pirminių variantų po derinimo jie smarkiai skiriasi. Vienas iš daugeliui skaudžiausių dalykų – aikštėje šalia Laisvės paminklo visai nebelieka senųjų medžių.

Centrinių miesto erdvių projektus rengusios bendrovės „Panprojektas“ direktorė Elvyra Klimavičienė apgailestavo, kad vien projektų derinimas trunka jau visus metus. O ir šis pristatymas, vykęs Ukmergės kraštotyros muziejuje, dar nėra galutinis.

Direktorė pasakojo, kad, įvykdžius Kultūros departamento reikalavimus, iš pirminio, visuomenei pernai pristatyto, projekto liko nedaug.

Mažiausiai esą diskusijų kilo dėl Pilies parko pertvarkos. Čia išliks daug senųjų medžių, bus įrengti takai, automobilių stovėjimo aikštelės. Nebūta priekaištų ir sumanymui pastatyti nuo Pilies kalno link Vilniaus gatvės žmones kelsiantį funikulierių.

Tiesa, tai labai brangus įrenginys ir jį įrengti neužteks projektinių lėšų. Tad kol kas numatyti tik laiptai. Visi želdiniai nuo šlaito bus pašalinti.

Be medžių

Dėl Kęstučio aikštės zonos nuo pat kampo su Vilniaus gatve projektuotojų ir paveldosaugininkų nuomonės, pasak  „Panprojekto“ vadovės, smarkiai išsiskyrė.

Projektuotojų planuose buvo vietoje senų medžių pasodinti jaunus medelius, tačiau Kultūros paveldo departamento siūlymas – aikštę palikti visai be medžių. Esą būtent tokia ji buvo prieškariu ir turėtų išlikti unikali.

Tarp jų siūlomų želdinių – tik krūmai, žolynai, gėlynai.

Projektuotojai su tuo nesutinka. Mano, kad turėtų būti pasodinta ir medelių.

Priešais savivaldybės pastatą, šalia Laisvės paminklo esanti vadinama memorialinė erdvė pagal suderintą projektą bus tarsi įrėminta suolelių, elektros apšvietimo ir vėliavų stulpų. Bus įrengtos kelios vejų zonos, pasodinti želdiniai. Grindinys – kokybiškos dangos, taip pat – ir granito.

Ir fontanas, ir tualetas

Priešais Kraštotyros muziejų – senąją „Draugystę“ – formuojama erdvė, skirta jaunimo renginiams, čia galėtų būti statoma scena. Priešais įrengiamas fontanas.

O kaipgi status šlaitas Vilniaus gatvės link? Istorinių šaltinių duomenimis, kadais čia palei gatvę stovėjo mažaaukščiai namukai. Šlaitas jau vėliau buvo suformuotas.

„Panprojekto“ direktorė E. Klimavičienė sako, po ilgų derinimų su Kultūros paveldo departamento specialistais prieita prie išvados šlaitą iškasti ir formuoti į jį įeinantį pastatą. Po žeme suprojektuoti į šlaitą įeinantį viešąjį tualetą. Taip pat čia galėtų būti ir nedidelės prekybos vietos bei požeminis įėjimas į muziejų.

Pasak pašnekovės, šis su savivaldybe derinamas projektas vėliau bus dar sykį derinamas su paveldo sergėtojais. Be to, teks įtilpti į projekto finansavimo rėmus, toliau derinti su kitomis institucijomis ir tik tuomet pradėti darbus. Tai įvyks tikrai ne anksčiau nei kitąmet.

Vadina sudėtingiausiu

„Panprojektas“ turi didelę darbo patirtį. Šiuo metu aikštes projektuoja Zarasuose, Druskininkuose, įvairiuose rajonuose – dvarų parkus, gyvenamųjų kvartalų zonas.

Projektą Ukmergės centre E. Klimavičienė vadina pačiu didžiausiu ir sudėtingiausiu. Prie jo dirbo penki specialistai, parengtos, o vėliau atmestos, koreguotos kelios dešimtys projektų variantų.

„Kartais net rankos nusvyra, kai atmetama viskas, ką pasiūlome“, – sako pašnekovė.

Tiesa, „Panprojekto“ vadovė turi nelinksmos patirties, kai net gerokai mažesnių objektų įgyvendinimas trukdavo daugiau kaip metus.

Parengtas ir suderintas projektas trečiadienį pristatytas visuomenei. Susitikime dalyvavo rajono vadovai, kai kurie tarybos nariai, savivaldybės darbuotojai ir aktyvūs ukmergiškiai. Daugiausia klausimų užduota apie automobilių stovėjimą ir medžius. Tačiau akivaizdu, kad žmonių nuomonės niekas nepaisys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+10 # retorinis 2017-05-31 14:34
"...akivaizdu, kad žmonių nuomonės niekas nepaisys". Tai gal tada geriau nereikia nieko daryti? Plyteles perklokit ir bus gerai viskas su ta aikšte. Ir prie ko tas prieškaris kišamas, kas kur kada buvo, o medžių, mat, nebuvo. Pivonijos ir Dukstynos daugiabučių irgi nebuvo, todėl remiantis taip vad. paveldosaugininkų logika, ten reiktų atkurti gamyklas ir arimus. žmonių nuomonės niekas nepaisys... ko paskui stebimasi, kad emigracija didėja. Ir didės.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # Daiva 2017-06-06 08:48
Miško mieste negali būti ,kaip sako meras ,teisingai mieste turi būti betonas ir asfaltas ir nieko daugiau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Žemyna 2017-07-02 00:53
Negi sudėtinga medžius planingai, po vieną keisti, užuot visus iš karto sunaikinus? Patikrinti, katro sveikata prasčiausia, to vietoje naują pasodinti. Nebus nei vizualinio, nei kitokio streso žmonėms...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų