Išradingai ir įdomiai paminėjo valstybės gimtadienį

Šventė Deltuvos pagrindinėje mokykloje. Šventė Deltuvos pagrindinėje mokykloje.

Minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir pagerbiant lietuvių kalbą, rajone vyko daug gražių renginių.

Ukmergės kultūros centro Deltuvos filialas kartu su Deltuvos pagrindinės mokyklos pradinukais pakvietė į „Lietuvių liaudies žaidimų rytmetį“. „Šokiai ir žaidimai pas mus populiarūs nuo seno. Jie buvo apeigų ir papročių dalis. Manyta, kad jie turi stebuklingų galių – užtikrina laimingą gyvenimą, gerą derlių. Šokome tradicinius lietuvių liaudies šokius. Vėliau apžiūrėjome vaikų piešinių parodą „Mano gimtoji Deltuva“, – pasakojo filialo vedėja Daiva Stimburienė.

***

Taujėnuose šventė prasidėjo šv. Mišiomis bažnyčioje. Prie vėliavos čia stovėjo uniformuoti šauliai.

Aikštėje prie Lietuvos Nepriklausomybės dešimtmečiui skirto paminklo priesaiką priėmė Taujėnų šauliai Asta Kaplūnienė ir Darius Kaplūnas, jaunojo šaulio pasižadėjimus skaitė Taujėnų gimnazijos gimnazistai Gabrielė Astramskaitė, Evelina Apocionkaitė, Mantvydas Astramskas ir Dominykas Ratkevič. Priėmusius priesaiką pasveikino Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas mjr. Mindaugas Milius.

Taujėnų seniūnė Elvyra Tulušienė ir rajono meras Rolandas Janickas prie paminklo padėjo gėlių. Kultūros namuose susirinkusieji klausėsi Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetų doktoranto Mindaugo Nefo paskaitos apie Lietuvos šaulių sąjungos istoriją ir pirmuosius Taujėnų krašto šaulius.

Seimo narys, olimpinis prizininkas Sergejus Jovaiša skaitė pranešimą „Pergalės krepšinio ir politikos aikštelėse“. Visus linksmino Dainavos kultūros namų populiariosios muzikos grupė, vadovaujama Vladimiro Matulevičiaus.

Taujėnų biblioteka paruošė literatūros parodą „Gimtinės praeitis – mūsų tautos tikrasis turtas“, kartu su kultūros namais – fotografijų parodas „Tautinis kostiumas Taujėnų krašte“ ir „Taujėnų krašto šauliai“ bei prof. dr. Sauliaus Nefo atvežtą plakatų parodą apie Stepono Dariaus ir Stasio Girėno legendinį skrydį.

***

Taujėnų gimnazijoje vyko nepamokinės veiklos diena „Pažinkime gimtąjį kraštą“. 5–8 klasės rinko iš žodynų retai vartojamus žodžius. Gimnazistai domėjosi kalbos istorija, skaitė mokslinę literatūrą, sukūrė plakatų apie žymiausius Lietuvos kalbininkus. Mokiniai dalyvavo konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“.

Aktų salėje sugiedojus Lietuvos himną, pradinukai parodė kompoziciją „Skambėk, lietuviškas žodi“. Po to prasidėjo „Chorų karų“ II turas. Klasių chorai dainavo apie Lietuvą, laisvę. Nugalėjo „Vaikystės“ ir „Abiturientų“ chorai. Į finalinį turą taip pat pateko „Burbuliukų“ ir „Vėjavaikių“ chorai.

***

Deltuvos pagrindinės mokyklos moksleiviai dalyvavo nacionaliniame konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“. Geriausiai sekėsi Rugilei Vaičaitytei, Lilijai Serapinaitei, Arnui Radionovui ir Narvydui Šarkai. Mokyklos stendas pasipuošė pradinukų piešinukais, vyresniųjų surinktais lietuviškais žodžiais, kurie skirti Lietuvai.

***

Minėtame konkurse savo istorijos žinias tikrinosi ir Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai. Geriausiai sekėsi Aistei Kisieliūtei ir Eglei Perednytei.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga 1–4 klasių mokinai dalyvavo rajoninėje pradinių klasių akcijoje „Šokių rytmetis“. Ketvirtokai kepė sveikuoliškas bandeles be miltų, vaišinosi patys ir parnešė lauktuvių tėveliams.

Koncertavo į svečius atvykę smuikininkas, dirigentas, politikas Gediminas Dalinkevičius ir pianistas Povilas Jaraminas. Devintokai ir dešimtokai su klasių auklėtojomis dalyvavo Ukmergės kraštotyros muziejuje vykusiame nuotraukų parodos, skirtos Kovo 11-ajai, atidaryme.

***

Antano Smetonos gimnazijoje tarp geriausiai atsakiusiųjų į 60 nacionalinio konkurso klausimų buvo Gabija Daunoravičiūtė, Ernestas Jakštas, Karolis Mimas. Nugalėtoju tapo Titas Kumetaitis.

„Kas yra laisvė tau, man, jiems? Tai žinios priimti sprendimus ir atsakomybė už save ir kitus? Dialogas su tauta ir istorija? Tuštuma, kurią galima užpildyti teisingai gyvenant? Laisvė netrukdomai keliauti ar kokią futbolo komandą palaikyti? Laisvė kurti savo ateitį, išlikti savimi? Pagaliau pasirinkimas be ideologijos? Laisvė – visada egzaminas.

Kaip smagu girdėti, kai jau daug metų tėvynėje negyvenantis tautietis vartoja senoviškus lietuviškus žodžius, taip saugodamas kalbą nuo iš pasaulio plūstančių skolinių. Gerbk kiekvieno žmogaus tėvynę, o savąją mylėk... Tai svarbi data mažutei valstybei ir didžiulis laimėjimas šalies istorijai“, – mintimis pasidalijo šios gimnazijos istorijos mokytoja Daiva Sinkevičienė.

Paveikslėlių galerija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų