Miesto šventė kvies svajoti

Eitynėse tikimasi daugiau nei tūkstančio dalyvių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Eitynėse tikimasi daugiau nei tūkstančio dalyvių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Artėjančios Miesto šventės kai kurie ukmergiškiai prisipažįsta labiausiai laukiantys dėl šiemet joje koncertuosiančių atlikėjų. Žadama ir daugiau įspūdingų, ligi šiol miesto gimtadieniuose dar nebūtų reginių. Tačiau organizatoriai baiminasi dėl vieno: kad tik visko nesugadintų oras.

Nors šventės programą dėliojantiems rengėjams nėra kada atsipūsti ir galvoti apie jos pramogas, kai kurios būsimos akimirkos net ir jiems patiems – didelis netikėtumas. Kad ir atvykstančios teatro pasaulio, muzikos žvaigždės.

Tarp jų – legendinė grupė „Rondo“. „Jų laukėm trejus metus. Niekaip negalėdavom prisikviesti, vis būdavo užimti. Ir pagaliau sulaukėm“, – sako kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė.

Atvyksta ir abejingų nepaliekanti grupė „Sare Roma“ – profesionalus Lietuvos romų kolektyvas. Mintis pasikviesti juos į Miesto šventę, anot jos, taip pat brandinta seniai. Ne mažiau susidomėjimo, manoma, sulauks ir Keistuolių teatras, atvežantis spektaklį „Paskutiniai Brėmeno muzikantai“. Jis vadinamas šio teatro klasika ir viena iš jo vizitinių kortelių.

Subtiliai gardus muzikinis kąsnis jaunimui – grupės „Golden Parazyth“ koncertas. „Ir fejerverkai šiemet bus tokie, kokių dar niekada nebuvo“, – žada direktorė.

Įspūdingi ir svečių pageidaujami honorarai už pasirodymus, sudarantys, jos teigimu, didžiausią šventės biudžeto dalį. Atlygis grupei „Rondo“ – 3750, spalvingiesiems romams – 3500, „Keistuoliams“ – 3200 eurų. Minėtai jaunimo grupei – 2800 eurų. Fejerverkai kainuos 800 eurų.

Apie finansus ir laukiančias pramogas kalbėta spaudos konferencijoje, kurioje pristatyti būsimi renginiai. Joje dalyvavo savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus, kultūros centro, Turizmo ir verslo informacijos centro, Jaunimo laisvalaikio centro, rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Sporto centro vadovai ir specialistai, Ukmergės įmonių atstovai.

Pagrindiniai šventės renginiai vyks gegužės 27 d., šeštadienį. Tačiau ir iki tol laukia daug įdomybių. Gegužės 20 d. bus minima Tarptautinė muziejų naktis. Tarp šia proga visuomenei siūlomų atrakcijų – koncertai, edukacijos, lobio paieškos, vakarinės ekskursijos.

Kaip ir kasmet, ukmergiškiai ir miesto svečiai bus kviečiami į poezijos pavasarius, parodas – mūsų krašto tautodailininkų, fotografų, Ukmergės dailės mokyklą baigusiųjų ir profesionaliais menininkais tapusiųjų kūrybos darbų pristatymus. Pastarosios atidarymas vyks gegužės 26 d., penktadienį, prieš koncertą Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus šiemet minimo 60-mečio proga.

Gausu sporto renginių. Vyks respublikinis neįgaliųjų bočios turnyras, kuriame susitiks šešiolika pajėgiausių šalies komandų. Rengiami vaikų futbolo, krepšinio turnyrai, vyrų ir moterų paplūdimio tinklinio varžybos, laukiama stipriausių Lietuvos dziudo imtynininkų. Į tarptautinį kikbokso turnyrą atvyks sportininkų iš Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Estijos, Moldovos, kitų šalių. Bus ir linksmų rungčių, žaidimų.

Jau antrą kartą galėsime stebėti kūdikių šliaužiojimo varžybas. Visuomenei bus iškilmingai pristatytas šių metų Ukmergės garbės pilietis.

Dalyvauti tradicinėse eitynėse kviečiamos krašto įstaigos, įmonės, organizacijos. Viliamasi, kad ne viena jų ir šiemet originaliai prisistatys, galbūt į eitynes išsiruoš su savo turima technika. Kiekvieno eitynių dalyvio prašoma turėti po gėlių puokštelę: jomis ketinama papuošti žaliuosius plotus šalia savivaldybės. Jie, anot Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Lolitos Gerulskienės, virs „svajonių pieva“. Puokštelėms laikinai įsodinti bus paruošta net 1400 duobelių...

Ugdymo įstaigų mokiniai puoš Vienuolyno gatvę – „svajonių sodą“. Mat šių metų šventės tema – „Ukmergė – svajonių miestas“. „Bandysim sukurti svajonių miestą, nes juk visi tiki svajonėm“, – sako vedėja.

Šventinio šeštadienio rytą visi kviečiami į tradicinę rytinę mankštą. Išvakarėse, penktadienį, – dar neregėtas renginys: galiūnų turnyras „Svajonių galiūnas“, kuris, rengiamas kartu su svečiais iš Lietuvos policijos mokyklos, vyks Technologijų ir verslo mokyklos kieme.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos stadione galėsime išmėginti vadinamąsias pripučiamas pramogas, skirtas aktyviai praleisti laiką visai šeimai. Smagaus jaudulio čia nestigs net ir suaugusiesiems. Už apsilankymą šiame pramogų parke surinkti pinigai bus skirti vaikų vasaros stovyklai.

Veiks ir kitas didžiulis vaikų „svajonių kambarys“ su kiemo žaidimais, laipynėmis, dėlionėmis, muzikos užsiėmimais, lego konkursais, siurprizais, o iš milžiniškų lego kaladžių bus galima statyti... ištisus pastatus.

„Rockmergė“ organizuoja BMX dviračių ir riedlenčių varžybas. „Jaunimo kiemo“ lankytojams bus siūloma stalo žaidimų, o norintieji kepsninėje galės išsikepti savo sumuštinį. Mados studijos modeliukai šiame kieme demonstruos svajonių batelius.

Šėlsime tautinėje gegužinėje, kurioje mūsų šokių bus mokomi ir šventėje dalyvausiantys užsieniečiai. „Škoda“ pristatys ekologišką miesto transportą, kuriuo visiems bus galima pasivažinėti.

Miesto šventės proga Pašilėje įsikūrusiose Norvegijos kapitalo įmonėse rengiamos atvirų durų dienos. Tai, sakė spaudos konferencijoje dalyvavusios viešnios, – reta proga ukmergiškiams apžiūrėti patalpas, išvysti gamybinius procesus.

Miesto centrą tradiciškai papuoš didžiulė arka. Jai skirta juosta iš tujų bus pradėta pinti prieššventinį ketvirtadienį. Pinant darbuosis visi kultūros centro skyriai, prisijungti kviečiami ir kiti ukmergiškiai. Juostos ilgis – apie 200 metrų. Už dovanotas tujas organizatoriai dėkingi Ukmergės miškų urėdijai.

Į šventę pakviesti ir tolimesni bičiuliai – laukiama delegacijų iš Ukrainos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Švedijos. Mūsų šventės, teigia L. Gerulskienė, užsieniečiams visuomet palieka kuo geriausius įspūdžius.

„Jie ir mūsų idėjas vagia, – šypsosi ji. – Visada labai susidomėję fotografuoja amatininkus, patinka jaunimui skirti renginiai. Nuostabą jiems kelia tiesiog gatvėje grojantys mūsų Meno mokyklos vaikai – pas juos šitaip, pasakojo patys, nepamatysi.“ Grįžę namo, kai kurias idėjas pritaiko savose šventėse.

„Ir mes vieną kitą idėją pasisavinam, – sako kultūros centro vadovė R. Graužinienė. – Kad ir susijusią su naujagimiais – ją nusižiūrėjom iš Latvijos. Tik pas mus jų būna žymiai daugiau. Civilinės metrikacijos skyrius skaičiuoja naujagimius: nuo praėjusios iki šios Miesto šventės gimusieji bus apdovanoti kaip nauji Ukmergės piliečiai.“ Šio skyriaus turimais praėjusio penktadienio duomenimis, tokių jau yra 263.

Tiesa, ne visiems užsienio svečiams pavyksta papulti į mūsų šventes. „Tiesiog nėra finansinių resursų... Ukrainiečiai visada labai nori atvykti, bet valdžia tam neskiria pinigų. Ir latviai ieško galimybių, kad tik galėtų pasisvečiuoti“, – pasakojo pašnekovės.

R. Graužinienės teigimu, šventės sąmata jau viršijo 20 tūkst. eurų. „Savivaldybė nepajėgi šimtu procentų visko finansuoti. Tačiau jau tapo tradicija, kad gelbsti įmonės – jei ne pinigais, tai maistu ar kitaip. Rėmėjų randam kasmet, siūlosi padėti, todėl visiems norim labai padėkoti“, – sakė ji.

Prisipažįsta, kad įvairių šventės idėjų būta daug daugiau: „Planuoti pradedam dar rugpjūtį. Tačiau visko sudėti į vieną šventę tiesiog neįmanoma, tad kai kas liks kitiems metams.“

Didesnių nesklandumų ruošiantis didžiausiam metų renginiui kol kas nekilo. „Vienintelis dalykas, dėl kurio labiausiai neramu, – oras. Kad tik nepateiktų nemalonių staigmenų... – baiminasi pašnekovė. – Pernai bijojom, kad visiems labiausiai klius tai, jog nebeparduodamas alkoholis. Tačiau paaiškėjo, kad daug daugiau žmonių džiaugiasi blaivia švente.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų