Antrojo pasaulinio karo dalyviams įteikta gėlių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Antrojo pasaulinio karo dalyviams įteikta gėlių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gegužės 8 ir 9 dienomis pasaulyje minima Pergalės prieš hitlerinę Vokietiją diena. Ta proga kasmet ir Pašilės karių kapinėse vyksta minėjimas, sulaukiama Ukmergės rajono vadovų sveikinimo. Tačiau šiemet nebuvo nei sveikinimo, nei renginio įgarsinimo.

Į Pašilės karių kapines gegužės 9-ąją susirinkusius ukmergiškius kreipėsi Antrojo pasaulinio karo veteranų ir karinės tarnybos veteranų organizacijos vadovas Vladimiras Oleinikas. Linkėdamas taikos visame pasaulyje jis pasveikino Pergalės prieš fašizmą dienos proga, o vėliau visų pritariamas užtraukė pergalės himnu tapusią dainą „Pergalės diena“.

Susirinkusiuosius pasveikino Rusijos ambasados atstovas.

Minėjime šiemet buvo pagerbti trys į šventę atėję Antrojo pasaulinio karo veteranai: 92 metų Kazys Gleiznys, 91-erių Henrikas Baltrūnas, 92 metų Jonas Žimblauskas. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, šie vyrai buvo dar šešiolikos. Mobilizuoti jau karui įpusėjus.

Pakalbinti dar tvirti pensininkai apgailestavo, kad kovos draugų gretos visiškai išretėjo. Karo dalyvių Ukmergėje gyvų liko gal dešimt. Ir tai esą ne su visais pavyksta susisiekti – kiti išsikraustę pas vaikus, niekam savo kontaktų nebepalikę.

Į susirinkusiuosius kreipęsis K. Gleiznys sako į karą išėjęs 19-os. Dėkojo likimui, kad per karą pavyko išlikti ir sulaukti šių dienų. 

Nuo Ukmergės rajono savivaldybės šiemet buvo atneštas tik gėlių krepšelis. Jį prie paminklo pastatė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos pavaduotojas Julius Zareckas. 

Pirmą kartą renginys Pašilės kapinėse nebuvo ir įgarsintas.

Po renginio žmonės šnekučiavosi, kad tikriausiai pasikeitė rajono vadovų požiūris – nutarė šventę ignoruoti.

Rajono merą pavaduojanti vicemerė Klavdija Stepanova sako tikrai būtų atvykusi į karo veteranų renginį, tačiau tądien privalėjo dalyvauti Marijampolėje vykusiame savivaldybių asociacijų komiteto posėdyje.

Rajono meras šią savaitę su darbo vizitu vieši Švedijoje, o administracijos direktorius atostogauja.

„Ši data – gegužės 9-oji – pirmiausia yra žmogiška pagarba per karą žuvusiems ir Pašilėje palaidotiems kariams. Man labai įstrigo vienos moters iš Rusijos žodžiai. Kažkuriais metais Pergalės dieną ji buvo pirmą kartą atvykusi į Ukmergę. Čia palaidotas jos senelis. Ji sakė žemai lenkianti galvą už tai, kad Ukmergėje taip gražiai prižiūrimas jos senelio kapas. Sakė grįžusi kiekvienam sutiktam žmogui pasakos, kokie nuostabūs žmonės gyvena Lietuvoje“, – sakė K. Stepanova. Kasmet, jei tik gali, ji dalyvauja šiose iškilmėse.

Taip jau sutapo, kad pirmą kartą per dešimtmečius Pašilėje vykęs minėjimas nebuvo įgarsintas. Vicemerė apgailestavo, kai tai – taip pat ne kažkoks pasikeitęs rajono politinis sprendimas, o  tiesiog nesusikalbėjimas.

 

***

Šiemet minėtos jau 72-osios Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metinės. Šiame kare, trukusiame nuo 1939 iki 1945 m., tiesiogiai ir netiesiogiai dalyvavo daugiau nei 60 pasaulio valstybių.

***

Europos šalys karo pabaigos sukaktį mini viena diena anksčiau nei Rusija – gegužės 8 d.

Istorijos šaltiniuose šio skirtumo priežastys traktuojamos skirtingai. Vieni istorikai teigia, kad Vokietijos galutinis besąlyginis kapituliacijos aktas buvo pasirašytas gegužės 8-ąją Berlyne (SSRS galiojusiu Maskvos laiku gegužės 9-ąją).

Tačiau kitų šaltinių teigimu, toks nesutapimas yra visai ne dėl laiko juostų neatitikimo, o dėl patvirtintų dviejų kapituliacijos aktų. Gegužės 7 d. Reimse, Prancūzijoje, Vokietijos karinė vadovybė pasirašė besąlyginės kapituliacijos prieš antihitlerinę koaliciją aktą. Tačiau, teigdami, kad pergalę kare daugiausia lėmė Raudonoji armija, sovietai privertė vokiečius kapituliuoti dar kartą – gegužės 8-ąją (Maskvos laiku gegužės 9-ąją) Berlyne.

***

Rusijoje gegužės 9-oji – ne darbo diena ir didžiausia šalies šventė su iškilmingais kariniais paradais.

***

Lietuvoje ši data vertinama nevienareikšmiškai, nes, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Lietuva liko okupuota sovietų. Iki 1952 metų į lagerius ir tremtį išvežta tūkstančiai šalies piliečių, vyko rezistencinės kovos.

Paveikslėlių galerija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų