Ukmergiškiai, miesto svečiai kviečiami į ypatingą premjerą, kuri Ukmergėje, Pilies parke, vyks Liepos 6-ąją – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Vlado Šlaito viešoji biblioteka, mininti 95 m. jubiliejų, baigiantis 2016-iesiems kartu su kraštiečiu perkusininku Sauliumi Augliu paskelbė eilėraščio konkursą „Himnas Vilkmergei“. Jame pakvietė dalyvauti literatus, kuriančią bendruomenę, kadaise Ukmergėje gyvenusius šviesuolius. Tikslas – skatinti domėtis krašto istorija, ugdyti kūrybiškumą, prisidėti prie Ukmergės vardo garsinimo, sukuriant tekstą himnui, kuris bus pristatytas bendruomenei.

Kurti muziką ėmėsi S. Auglys. Konkurse dalyvavo septyni autoriai. Teko vertinti moksleivių ir pensininkų, literatų mėgėjų ir profesionalių poetų, literatūrologų ir kompozitorių eiles.

Laureate tapo pedagogė, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narė, literatūrinės Vlado Šlaito premijos ir Amerikos lietuvių švietėjo, kunigo Antano Miluko atminimo literatūrinės premijos laureatė, poezijos konkurso „Žydinčios vyšnios šakelė“ ir 11-osios politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventės „Leiskit į Tėvynę“ poezijos konkurso laureatė, šešių knygų autorė, kurios septintoji knyga šiuo metu ruošiama spaudai, Leonora Jankeliūnienė.

Rezultatai buvo paskelbti Vasario 16-osios išvakarėse bibliotekoje vykusio renginio metu. S. Auglys tuomet pristatė ir kito kūrinio – būsimosios savo operos „Legenda apie Vilkmergę“ – libretą ir muziką. Tada ir buvo paskelbta, jog šios operos premjera irgi vyks Liepos 6-ąją.

Naująjį „Himną Vilkmergei“ tądien atliks Ukmergės kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“, vadovė – Jūratė Martinkutė. Po jo vyks roko operos pristatymas.

Operos libretas susijęs su Didžiosios Britanijos istoriko S. C. Rowello, tyrinėjusio ankstyvąjį Lietuvos valstybės formavimosi laikotarpį, ištarme: „Gediminaičių dinastija gali būti kildinama iš XII a. minimo kunigaikščio Vilikailos ir prasidėjo Ukmergėje (Vilkmergėje)“. Jo nuomone, Ukmergė buvo pagrindinis įtvirtinimas Rytų Lietuvoje, Gediminaičių valdų centre, ir priklausė Gediminaičiams. Operos autorius sujungė šiuos istorinius motyvus su legenda apie Ukmergės pilies atsiradimą. Pagrindinė dominantė yra grakšti meilės linija, kilnūs ir dramatiški jausmai.

Operos personažai ir solistai: kunigaikštis Vilikaila (Vilkmergės įkūrėjas) – Egidijus Dauskurdis, kunigaikštienė – Neda Malūnavičiūtė, Vilkmergė (mergaitė, kurią surado kunigaikštis Gediminas miške, augančią tarp vilkų) – Raminta Naujanytė (Bjelle), Gediminas (būsimasis Lietuvos valdovas, kunigaikščio Vilikailos anūkas) – Darius Mickus. Atlikėjai: valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“, valstybinis choras „Vilnius“, ritmo grupė: Gintaras Šulinskas – solinė gitara, S. Auglys – vibrofonas, Gediminas Alekna – violončelė, Darjuš Loznikov – bosinė gitara, Mindaugas Stundžia – mušamieji.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų