Spausdinti šį puslapį

Smetoninėse iškilmes keitė pramogos ir koncertai

Užugirio kiemas šventė Antano Smetonos gimtadienį. Užugirio kiemas šventė Antano Smetonos gimtadienį.

Jau ne pirmą rugpjūtį į Užugirio kiemą (taip tarpukaryje vadintas prezidento Antano Smetonos dvaras) renkasi svečiai. Išklausę prezidento sveikinimo, visi švenčia Antano Smetonos gimtadienį.

Šiemet šventė prasidėjo prie Taujėnų gimnazijos. Taujėnų bendruomenės atstovai, Seimo nariai, šauliai, kiti svečiai atidengė atminimo lentą prezidentui Antanui Smetonai. Ant gimnazijos pastato ji atidengta ne atsitiktinai – čia tuometinę pradžios mokyklą baigė būsimasis šalies prezidentas.

Atminimo lentos projektą parašė Taujėnų bendruomenė, projekto partneriai – gimnazija ir Ukmergės kraštotyros muziejus.

Taujėnų bendruomenės pirmininkas Vidmantas Krikštaponis paminėjo, jog šis „kraštas augina didvyrius“. Vienas jų – Antanas Smetona. Gimnazijos direktorius Darius Kaplūnas pasidžiaugė, kad prezidento vardas įamžintas švietimo įstaigoje. Rajono meras Rolandas Janickas akcentavo, jog šventė prasideda ten, kur būsimasis prezidentas pradėjo mokslus. Ir todėl pagrindinės investicijos turi būti nukreiptos į „mūsų jaunimą“. Seimo narys Žygimantas Pavilionis kvietė aukotis valstybei ir prisiminė Antano Smetonos indėlį į valstybės stiprėjimą.

Vėliau iškilmės persikėlė prie Taujėnų girininkijos. Čia atidarytas Antano Smetonos kelias – atidengtas kelią žymintis ženklas. Keliu Taujėnų girininkija–Bagnapolio kaimas į mokyklą ir namo keliaudavo A. Smetona.

Vienas kelio įamžinimo iniciatorių – Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorius Egidijus Skrodenis paminėjo, kad A. Smetona buvo pirmas prezidentas, tai ir šis kelias, pavadintas jo vardu, taip pat pirmas. Atidengti kelio ženklą pakviesti rajono meras Rolandas Janickas, Egidijus Skrodenis ir draugijos „Kur tas šaltinėlis“ prezidentas Alfonsas Čekauskas.

Po šv. mišių Lėno Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje ir Eugenijos Klivickaitės koncerto minėjimas persikėlė prie prezidento gimtojo namo pamatų Užulėnio kaime.

Pakelti prezidento vėliavą pakviesti šaulių sąjungos, klubų „Miško broliai“ ir ANBO atstovai. Susirinkusiuosius sveikino rajono meras, Tautininkų sąjungos pirmininkas Sakalas Gorodeckis pasakojo apie pirmuosius susitikimus su Antano Smetonos palikuonimis. Antano Smetonos gimnazijos mokytoja Daiva Sinkevičienė ir gimnazistė Gabija Daunoravičiūtė skaitė pranešimą „Kas iš tiesų buvo Antanas Smetona“.

Šventei persikėlus į Antano Smetonos dvarą Užugiryje trečią valandą popiet atvyko prezidentas su ponia prezidentiene. Važiuojančius vežimaičiu dvaro šeimininkus lydėjo klubo „Miško broliai“ atstovai. Prezidentas pasitiktas su duona, sūriu, puokšte kardelių.

Tuo metu svečiai prie vartų galėjo įsigyti laikraštį „Smetoninės Užugiryje“ arba iš įkyraus „amžino žydo“ – žvakę.

Sveikindamas susirinkusius prezidentas paminėjo, kad „Lietuva maža šalis, todėl mūsų tauta, norinti išlikti gyva, turi save pažinti... Todėl vien gėrėtis garbingąja Lietuvos praeitimi yra maža, reikia dar mokėti mums susiklausyti ir dirbti“. Prezidentui baigus sveikinamąją kalbą renginio vedėjas muzikologas Viktoras Gerulaitis pakvietė paklausyti ir pašokti su Ukmergės kultūros centro folkloro ansambliu „Pyniava“.

Amatų turgelyje visi galėjo įsigyti įvairių skanėstų, dvaro restorane – pavalgyti, ragauti „Miško brolių“ verdamos kareiviškos košės, susipažinti su tarpukario Lietuvos aktualijomis, apsilankyti dvare, pažiūrėti tarpukario Lietuvos filmų, apžiūrėti plenero „Vietos dvasia ir vietos matymas“ parodą. Vaikai žaidė tarpukarį primenančioje žaidimų aikštelėje. Buvusioje mokykloje buvo galima aplankyti tarpukario ar sovietinės mokyklos klases ar aplankyti ir partizanų stovyklavietes.  

Koncertuojant „Pyniavai“ vyko pono su stilingiausia barzda ir gražiausios dvaro ponios rinkimai. Stilingiausios barzdos savininku pripažintas dėdė Steponas, barzdą auginantis jau 40 metų. Gražiausia ponia išrinkta Užugirio krašto bendruomenės pirmininkė Diana.

Vakarą baigė koncertas „Nuotaikingos melodijos iš klasikos lobyno“. Jame dainavo Regina Šilinskaitė ir Dainius Puišys, grojo nacionalinės premijos laureatas – Čiurlionio styginių kvartetas.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)