Minint kariuomenės dieną – ir šventė, ir naujovės

Šiemet 53 ukmergiškiai tapo kariais savanoriais. Šiemet 53 ukmergiškiai tapo kariais savanoriais.

Lapkričio 23 dieną minima Lietuvos kariuomenės diena. Šią dieną 1918 metais Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas A. Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo įkurta Apsaugos Taryba ir įsakyta pradėti formuoti pirmąjį Lietuvos kariuomenės pulką.

Ta proga šį penktadienį 15 val. Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas ir parodos „12-asis kilometras: 1942–1943 m. Sverdlovske sušaudyti Lietuvos piliečiai“ atidarymas vyksta Ukmergės kraštotyros muziejuje.

Sekmadienį ukmergiškiai kviečiami į Šaulių sąjungos narių priesaikos šventę. 12 val. 30 min. priesaikos šventė prasidės Kęstučio aikštėje, prie Laisvės paminklo.

Tuo tarpu Lietuvos kariuomenės šauktinių laukia naujovės – šauktinių sąrašai nuo kitų metų pradžios bus skelbiami tik virtualioje erdvėje. 

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Vilniaus regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Molėtų poskyris administruoja Ukmergės ir Molėtų rajonus.

Tai reiškia, kad visi ukmergiškiai šauktiniai pirmiausiai vyksta registruotis į Molėtų poskyrį. Jo viršininkas Tomas Peršonis informavo, kad iš viso šiemet išsiuntė 137 karius, iš kurių 53 buvo savanoriai.

Tokių, kurie nepateko į sąrašą, bet pareiškė norą tarnauti savanoriškai, iš Ukmergės buvo 31.

Ukmergiškės merginos šiemet noro tarnauti nepareiškė. Profesinę karinę tarnybą pasirinko 3 ukmergiškiai.

T. Peršonis priminė, kad į profesinę karinę tarnybą gali pretenduoti kandidatai, įgiję pradinį karinį parengtumą.

Į Ukmergėje esančią Krašto apsaugos Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės 805 Pėstininkų kuopą šiais metais priimta 7 kariai savanoriai.

Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba dėl įvairių pateisinamų priežasčių šiemet atidėta 30 Ukmergės šauktinių. Priežastys gana įvairios – šeima, darbas užsienyje, finansiniai įsipareigojimai, mokslai.

Primenama, kad dėl piktybiškai į siųstus šaukimus nesureagavusių šauktinių bus kreipiamasi į Ukmergės policijos komisariatą. Jiems bus surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai.

***

Krašto apsaugos ministro įsakymu 2017 m. šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą pradžia – sausio 4 d.

Tą dieną, stebint visuomenės atstovams, bus sudaromas karo prievolininkų sąrašas – devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus pašaukti 3 537 karo prievolininkai.

Karo prievolininkų sąrašas bus paskelbtas internete www.sauktiniai.kam.lt. Šaukimo nurodymai karo prievolininkams nebebus siunčiami.

***

Iki 2017 m. karo prievolininkų sąrašo paskelbimo užsirašę savo noru jaunuoliai pirmieji galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas. Po karo prievolininkų sąrašo paskelbimo savo noru registruotis tarnybai toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus į jį patekę. Jie taip pat galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

***

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino pernai kovą, atsižvelgdamas į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Per dvejus metus Lietuvos kariuomenėje liko tarnauti per 530 šauktinių.

Į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia šaukiami jaunuoliai, patys pareiškę norą ją atlikti. Nesurinkus nustatyto skaičiaus savanorių toliau privaloma tvarka šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų

***

Tarnybos metu nuolatinės privalomosios tarnybos kariams suteikiamos socialinės garantijos, jie gauna apgyvendinimą, maitinimą, aprangą, socialinį ir gyvybės draudimus. Kiekvienam per mėnesį mokama 140,60 eur.

Kiekvienam kariui kas mėnesį kaupiama speciali įmoka, kuri bus išmokama atlikus tarnybą. Savo noru atliekančiam tarnybą kariui kaupiamosios išmokos didėja 25 proc.

***

Numatyta net keliolika punktų, kuomet tarnyba gali būti atidedama. Tai Seimo, Vyriausybės, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų nariams; teisėjams; prokurorams; vidaus tarnybos sistemos, Kalėjimų departamento, Valstybės saugumo departamento sistemos, STT pareigūnams; įtariamiems ir kaltinamiems baudžiamajame procese, vieniems auginantiems nepilnametį vaiką arba jeigu jiems suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti, kol vaikui sueis treji metai, bei kitais numatytais atvejais.

Pagrindinės ligų grupės, dėl kurių asmuo gali būti atleidžiamas nuo karo tarnybos: širdies, kraujagyslių, regėjimo sutrikimai; judamojo aparato ligos (plokščiapėdystė, stuburo iškrypimai), epilepsijos, intelekto sutrikimai.

***

Už karo prievolininko pareigų nevykdymą gali būti paskirta administracinė bauda nuo 28 iki 289 eurų, už neatvykimą į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties iki dviejų parų – nuo 144 iki 289 eurų bauda, o už vengimą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą – baudžiamoji atsakomybė ir bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Baudos sumokėjimas nuo karo prievolės neatleidžia.

***

Išvykus į kitą valstybę ilgesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui, ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo išvykimo privaloma informuoti savo RKPKS apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą.

Parengta pagal www.karys.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų