„Gimę su genijaus žyme“

Dalios Kuliešienės šeimos džiaugsmas – trys dukrytės. Asmeninio archyvo nuotr. Dalios Kuliešienės šeimos džiaugsmas – trys dukrytės. Asmeninio archyvo nuotr.

Po Lietuvą keliaujanti paroda „Gimę su genijaus žyme“, skirta palaikyti per anksti gimusius vaikučius ir jų šeimas, atvyksta ir į Ukmergę. Vieni jos tikslų – atkreipti dėmesį į neišnešiotų naujagimių problemas.

Balandžio 5 d., trečiadienį, 16 val. paroda atidaroma Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje. Joje – fotografijos, kuriose – anksčiau laiko gimę vaikai, įkūniję žymiausius pasaulio ankstukus: Vinstoną Čerčilį, Albertą Einšteiną, Isaoką Niutoną, Napoleoną Bonapartą, Aną Pavlovą, Pablo Pikaso, Marką Tveną, Styvą Vonderį...

Fotografės Jūratės Karkauskienės nuotraukose neįprastai pavaizduoti ankstukai įkūnijo ir daugiau žymių anksčiau laiko gimusių istorinių asmenybių. Parodą į Ukmergę atveža neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“.

Organizatorių teigimu, pernelyg anksti gimę žmonės turi kitą požiūrį į supančią aplinką, pasižymi ypatingu mąstymo mechanizmu. Tarp jų daug menininkų, politikų, filosofų. Asociacijos vadovė Asta Radzevičienė tikisi, kad parodoje susipažinę su žinomiausių istorijoje ankstukų gyvenimais, žmonės geriau supras, kad bet kokie apribojimai egzistuoja tik mūsų galvose.

Šeimoje – dvi ankstukės

Asociacijos atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Grigorjevienė pasidžiaugė draugyste su ukmergiškės Dalios Kuliešienės šeima, kurioje auga dvi ankstukės: Austėja ir Vilija.

Austėja į šį pasaulį atėjo 2010 m. „Po dešimties dienų ligoninėje, birželio 15 d., Austytę, pasiekusią 2520 g svorį, išleido namo. Buvau tiesiog mama, kaip ir visos kitos: kupina jėgų, nesvarbu, kad naktys bemiegės. Austėja ir kita dukrytė Ramunė kasdien įkvėpdavo man daug stiprybės.

2013 m. rugsėjo 30 d. 29 savaičių gimusi pusantro kilogramo nesverianti ankstukė Vilija privertė mus, tėvelius, sukrusti, atsibusti iš sapno. Tą dieną tapau ypatinga mama, nes nuo pat pradžių Vilija buvo ypatinga mergaitė, reikalaujanti daug dėmesio ir globos. Jos ligos istorija yra tokio dydžio, kaip sudėjus mūsų visų šeimos narių istorijas kartu – tiek joje užfiksuota procedūrų, diagnozių, konsultacijų, o kur dar chirurginės intervencijos. Tačiau ji įprato kabintis savo mažutėmis rankutėmis į gyvenimą nuo gimimo. Todėl negaliu pasiduoti ir aš“, – savo istorija dalijasi pati D. Kuliešienė. Ji įsitikinusi, jog visuomenė turi kuo daugiau žinoti apie ankstukus, kad neliktų vyraujančių stereotipų, baimių.

Mama sako: „Visai nesvarbu, kad ji turi negalią – serga cerebriniu paralyžiumi, kad kiti žmonės mūsų nesupranta, kad dažniausiai liekame vieni su savo bėda... Idealios ateities planai subyrėjo, nes Vilijos ligos neišgydysi.

Tačiau svarbiausia – pasiekti tokį išminties tašką, kai sugebame priimti siunčiamus išbandymus ir suprasti, kad galime būti laimingi nepaisant aplinkybių.“

Kelionė po nežinomą šalį...

Vilija jau atšventė trejų metukų sukaktį. Ji svoriu pradėjo lenkti viduriniąją sesę Ramunę. Nors dėl kairės kojytės turi problemų, bėgioja daugiau nei sveiki jos amžiaus vaikai.

Mergaitė muzikali, puikiai moka skaičiuoti iki dešimt ir pažįsta beveik visas abėcėlės raides.

Mama sako, kad Vilytė, kaip ir kiekvienas vaikas, turi daugybę galimybių, polinkių ir talentų. Tik juos reikia pastebėti, atrasti, skatinti ir ugdyti: „Gyvenimas su tokiu vaiku yra kaip kelionė po nežinomą šalį: po kiekvieno sunkaus užkopimo į kalną laukia nauji vaizdai, kurių niekas iš anksto negali nujausti.“

Siekiama šviesti visuomenę

Per anksti gimę kūdikiai vadinami kovotojais nuo pat pirmos akimirkos. Lietuvoje kasmet apie 2000 arba maždaug 6 proc. visų naujagimių gimsta gerokai anksčiau laiko. Tai didžiausia naujagimių pacientų grupė, ir skaičiai kasmet vis didėja.

Neišnešiotukų tėvams tenka tinkamai pasiruošti netikėtam gyvenimo atvejui susilaukus ankstuko. Tuo metu visuomenei, teigia parodos rengėjai, reikia daugiau žinoti apie neišnešiotumo riziką ir pavojus, neišnešiotų naujagimių vystymąsi, adaptacijos bendruomenėje problemas.

Parodos tikslas, sako jie, – skatinti tėvus atrasti neišnešiotuose kūdikiuose daugiau negu ligas, ugdyti jų talentus. Norima formuoti visuomenės pozityviąją poziciją apie neišnešiotus naujagimius, sutelkti bendruomenę ir siekti pagerinti neišnešiotų naujagimių priežiūrą regionuose.

Parodos bibliotekoje atidarymo metu dainuos vaikai iš „Muzikos alėjos“, vadovaujami Sonatos Širvelienės. Paroda veiks iki balandžio 12 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų