Gedulo ir vilties dieną – apie tremtį ir Viltį

Literatūrinė kompozicija rodyta bažnyčioje. Autoriaus nuotr. Literatūrinė kompozicija rodyta bažnyčioje. Autoriaus nuotr.

Gedulo ir vilties diena – tai diena, kai prasidėjo mūsų tautos genocidas, trėmimai į Sibirą, Vidurinę Aziją. Kai buvo išvežami ūkininkai, karininkai, dvasininkai, šviesuomenė. Tačiau ir tremtį išgyvenę žmonės išsaugojo Viltį. Viltį grįžti, susitikti, vėl gyventi savo Tėvynėje.

Gedulo ir vilties dienos renginiai Ukmergėje prasidėjo birželio 13-osios vakarą. Šalia Dukstynos kapinių, prie paminklo Negrįžusiems tremtiniams ir politiniams kaliniams, ukmergiškiai rinkosi į „Juodojo birželio atminimo“ akciją.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė priminė šias skaudžiausias tautos akimirkas. Kalbėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė.

Šešuolių Šv. Juozapo parapijos klebonas Egidijus Kazlauskas pakvietė bendrai maldai.

Dainavo Kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vad. Julė Juodienė, koncertmeisterė Dalia Stundžienė).

Į minėjimą atvyko ukmergiškių, klubo „Miško broliai“ atstovų, Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Ukmergės 1002-osios šaulių kuopos šaulių. Baigiantis renginiui prie paminklo buvo padėta gėlių ir iš degančių žvakučių išdėliotas žodis LIETUVA.

Birželio 14-ąją renginiai vyko įvairiose rajono vietovėse. Ukmergėje tremtis prisiminta šv. mišiomis Švč. Trejybės bažnyčioje. Po jų Kultūros centro Šventupės skyriaus saviveiklininkai (vad. Kazimieras Šermukšnis) pristatė literatūrinę kompoziciją. Skaitant tremtinių laiškus skambėjo visiems gerai žinomos gimtinės dainos.

Bažnyčioje dainavo ir choras „Tremtinys“. Apie tremtį ir tautos vienybės būtinumą kalbėjo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, LPKTS Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė. Uždegta žvakelių ir padėta gėlių prie kryžiaus Politinių kalinių ir tremtinių atminimui.

Renginiai pasibaigė nemokama kino filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūra Kultūros centre.

Arvydas PĖŠINA

Paveikslėlių galerija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų