Javapjūtėms darbams talkina karštas rugpjūtis

Javapjūtėms darbams talkina karštas rugpjūtis Javapjūtėms darbams talkina karštas rugpjūtis

Lietuvoje javapjūtė jau persirito į antrąją pusę, nors dėl  vėsios vasaros derliaus nuėmimo pradžia vėlavo. Karšti orai gerokai paspartino grūdų ir rapsų pjūties darbus.

Vien tik per antrąją rugpjūčio savaitę grūdus ir rapsus superkančios įmonės nupirko daugiau nei trečdalį milijono tonų šiųmečio derliaus grūdų ir rapsų.

Šiuo metu Lietuvoje nupjauta 63,5 proc. grūdinių augalų (įskaitant ankštines) ir 72,6 proc. rapsų pasėlių. Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet laukiama nemažo derliaus. Vidutiniškai iš 1 hektaro prikuliama apie 5 tonas grūdų. Nors javapjūtė prasidėjo vėliau nei pernai,  jau pasiektas praėjusių metų lygis. Iki rugpjūčio vidurio buvo supirkta iš viso 333 tūkst. t grūdų (įskaitant ankštines) ir 84,3 tūkst. t rapsų sėklos. Iš supirkto grūdų kiekio 76,6 proc. (255,6 tūkst. t) yra kviečiai, iš jų 46,5 proc. – II klasės kviečiai (118,8 tūkst. t).

Šiemet, palyginti su 2014 metais, yra spartesnis grūdų supirkimas. Lyginant su praėjusiųjų metų analogišku laikotarpiu grūdų supirkta du kartus daugiau. Ypač padidėjo ankštinių supirkimas – daugiau nei penkis kartus (24 tūkst. t). Gerokai daugiau nei pernai supirkta ir rapsų sėklos. Manoma, kad tiek grūdų, tiek rapsų supirkta daugiau dėl palankių javapjūtės sąlygų. Grūdai ir rapsai yra sausi, tad nereikia papildomo džiovinimo. 

Šiais metais už 1 toną kviečių mokama apie 11 proc. brangiau – 171 eurą. Vidutinės maistinių kviečių kainos Lietuvoje nesiskiria nuo visos Europos Sąjungos. Žemiausios maistinių kviečių kainos Bulgarijoje – 148 Eur/t ir Slovakijoje – 150 Eur/t, o aukščiausios – Slovėnijoje – 187 Eur/t.

Per  2014  kalendorinius metus iš Lietuvos  eksportuota  3,1  mln. t javų grūdų, iš jų  net  80,6 proc. (2,5  mln. t) kviečių  ir 0,28 mln. t rapsų sėklos. Lyginant su 2013 m.,  grūdų eksportas padidėjo 22 proc., tačiau rapsų sėklos daugiau nei ketvirtadaliu sumažėjo. Daugiausia kviečių, kaip ir ankstesniais metais,  eksportuota į Iraną – per 1,0 mln. t, Saudo Arabiją – 0,26  mln. t, Egiptą – 0,21 mln. t, Turkiją  – 0,15 mln. t.

Bendra eksportuotų grūdų ir rapsų vertė – 2,0 mlrd. litų arba 669,5 mln. Eur.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų