Mišką sodino talkininkai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Mišką sodino talkininkai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šeštadienį lygiai 11 val. visoje Lietuvoje prasidėjo Nacionalinis miškasodis. Tarp talkininkų buvo ir būrys ukmergiškių.

Ukmergėje miškas sodintas visai šalia miesto – Pašilės girininkijoje netoli Kopūstėlių. Biržės plotas siekė 2,9 ha.

Į talką šeštadienio rytą susirinko apie 50 savanorių.

Į kvietimą atsiliepė įstaigų, organizacijų nariai, atvyko miškininkai su šeimomis, aplinkosaugininkai. Dalyvavo ir Seimo nariai Arūnas Dudėnas ir Kazys Grybauskas.

Visus pasveikino Ukmergės miškų urėdas Vigantas Kraujalis, primindamas miškininkų pareigą sodinti mišką ir pasidžiaugdamas, jog grožis kuriamas ne tik miškininkų, bet ir bendruomenės rankomis.

Urėdas trumpai paaiškino darbo specifiką: medeliai sodinti biržėje, kuri iš anksto buvo paruošta specialia technika.

Sodinta linijoje kas 1,5 metro.

Talkininkai pasipuošė Miškų urėdijos ženklu pažymėtomis kepuraitėmis, sustojo poromis, „apsiginklavo“ pirštinėmis ir specialiais medelių sodinimui skirtais kastuvais, pasidalino sodinukus ir kibo į darbą.

Talkininkai darbavosi 3 valandas. Iš viso pasodino 6900 eglaičių ir 2900 pušaičių.

Ukmergės miškų urėdijos miško želdinimo inžinierė Asta Strazdienė pasakojo, kad urėdija eglaitėmis, ąžuoliukais, juodalksniais šiemet apsodins apie 410 hektarų iškirstų miško biržių. Bus įveisti ir dar 23 hektarai naujo miško.

Pagal įstatymą išpjautas biržes per trejus metus privalu apsodinti mišku.

Pasak A. Strazdienės, Miškų urėdija samdo žmones miško sodinimo darbams. Taip pat kiekvieną pavasarį rengiamos ir miškasodžio talkos.

Jos rengiamos beveik visose girininkijose. Talka – puikus būdas pabendrauti, pabūti gamtoje, pajudėti ir atlikti labai prasmingą darbą.

Tokia visos šalies mastu rengiama talka siekiant savotiško miško sodinimo rekordo vyko pirmą kartą. Šią akciją inicijavo Aplinkos ministerija.

Skelbiama, kad šiemet šalies miškų urėdijos planuoja įveisti apie 700 ha, o privačios žemės savininkai – apie 2000 ha miško.

Nacionalinis miškasodis – vienas iš didžiausių renginių, skirtų paminėti Žemės mėnesiui, kuris prasidėjo kovo 20-ąją – pavasario lygiadienį – ir baigiasi balandžio 22 d.

Lietuvoje balandžio 16 d. nauji miškai buvo pasodinti visose 42 miškų urėdijose. Prie šios iniciatyvos jungėsi gyventojai, bendruomenės, organizacijos, įmonės.

Siektas ir naujas Lietuvos – didžiausio talkoje apsodinto miškų ploto – rekordas. Po šios visuotinės talkos sužaliuos bent 100 hektarų ateities miškų. Visoje Lietuvoje per dieną buvo pasodinta maždaug pusė milijono sodinukų.

Tikimasi, kad Nacionalinis miškasodis ateityje taps tradicine visuotine talka.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų