Ekologiniai ūkiai skambina pavojaus varpais

Ekologiniai ūkiai jaučia spaudimą. Ekologiniai ūkiai jaučia spaudimą.

Ukmergėje šiuo metu ekologinio ūkio statusą turi 150 ūkių. Tačiau vargu ar jų tiek ir išliks, nes ekologiškai ūkininkauti tampa vis sudėtingiau.

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas Saulius Daniulis sako, kad situacija yra daugiau nei sudėtinga.

Didžiausio žemdirbių nepasitenkinimo sulaukė šį pavasarį staiga pakeistos ekologinio ūkininkavimo taisyklės, smarkiai varžančios ekologinį ūkininkavimą.

S. Daniulis pasakojo, kad pagal galiojančią tvarką nauji pareiškėjai, išskyrus uogų ir daržovių augintojus, negali dalyvauti 2014–2020 metų „Ekologinio ūkininkavimo“ programoje ir siekti joje numatytos paramos.

Žemdirbius piktina ir naujas reikalavimas nuo kitų metų atlikti privalomą dirvožemio tyrimą, kurio metu nustatomas dirvožemio rūgštingumas, humuso, kalio, fosforo ir kitų cheminių elementų kiekis dirvožemyje. Tai brangi paslauga: nuo kiekvieno hektaro – apie 15 eurų.

Negana to, ekologiškai ūkininkaujantieji yra kiršinami proteguojant tam tikras kultūras, o iš kitų finansavimą atimant: už baltyminius augalus pagal naują tvarką parama mažėja, o už cukrinius runkelius – smarkiai didinama.

Ūkininkai įtaria, kad proteguojama viena kultūra, kurią augina tik labai stambios, daugiausia Kėdainių krašto žemės ūkio įmonės.

S. Daniulis vardija ir kitokius suvaržymus ir sugriežtinimus būtent ekologiškai ūkininkaujantiesiems. Pavyzdžiui, norint gauti tiesiogines išmokas, ganyklinę pievą nuo šiol privalu šienauti nebe vieną kartą kaip lig šiol, o jau du.

Visus savo reikalavimus ūkininkai derina su aukščiausiomis šalies institucijomis, tačiau kol kas tai sekasi sunkiai.

Deltuvos seniūnijoje su šeima 1500 ha ūkį turintis S. Daniulis sako, kad, atstovaudamas ekologiškai ūkininkaujančiųjų interesus, nuo ankstyvo pavasario mina Žemės ūkio ministerijos, Žemės ūkio rūmų, Nacionalinės mokėjimų agentūros slenksčius. Kartais į susitikimus vyksta ir penkis kartus per savaitę.

„Veiklos labai daug, deja, ūkininkai nesuvokia, kad būtina vienybė. Niekas kitas, jei ne patys, už mus nepakovos“, – sako asociacijos vadovas.

Pieno, grūdų, daržovių, mėsinių galvijų, avių augintojų, pasirinkusių ekologinio ūkininkavimo kryptį, Lietuvoje yra daugiau nei 2600. Deja, anaiptol ne visi jie buriasi į Ekologinių ūkių asociaciją. Jai priklauso mažiau nei dešimtadalis – per 200 ūkininkų.

S. Daniulis mano, kad tai klaidingas požiūris.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų