Tarp auginamų kultūrų – ir aronijos, ir riešutmedžiai

Deklaruojamų pasėlių plotai kasmet didėja. Gedimino Nemunaičio nuotr. Deklaruojamų pasėlių plotai kasmet didėja. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės ūkininkai savo laukuose augina pačių įvairiausių kultūrų: nuo javų, rapsų, grikių iki tokių netradicinių kultūrų kaip aronijos ar riešutmedžiai. Populiariausios deklaruotos kultūros – daugiametės pievos ir žieminiai kviečiai. Tai paaiškėjo išanalizavus šiemet pateiktų pasėlių deklaracijų duomenis.

Paskutinis terminas, kada galima buvo deklaruoti pasėlius bei žemės ūkio naudmenas, – liepos pradžia.

Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Asta Dutkienė informavo, kad paraiškas apie deklaruotus pasėlius pateikė 2623 pareiškėjai. Iš viso rajone deklaruota 64 140 hektarų naudmenų ir pasėlių.

Pastebima, kad pareiškėjų skaičius mažėja kasmet vidutiniškai šimtu pareiškėjų. Vieni patys atsisako smulkių ūkių ir nutaria žemę parduoti ar išnuomoti. Kiti iškeliauja Anapilin, o jų turtą parduoda giminaičiai.

Tuo tarpu deklaruojamų plotų kasmet po truputį daugėja. To priežastis – pažangia technika įsisavinami krūmynai.

Analogiška tendencija – deklaracijų pareiškėjų skaičiaus mažėjimas, o plotų didėjimas – juntama ir visoje Lietuvoje…

Bene daugiausiai iš kultūrų Ukmergės rajone auginama žieminių kviečių – 14 620 ha. Vasariniais kviečiais apsėta 6892 ha, žieminiais kvietrugiais – 2873, vasariniais miežiais – 1835, avižomis – 1277 ha.

Tuo tarpu rugiai, iš kurių kepama ruginė duona, iš populiariausių kultūrų išstumti. Jais apsėta vos 1500 ha. Ūkininkai sako – neapsimoka: išmokos sąlyginai mažos, pašarui grūdai netinkami.

Palyginti daug rajone auginama žirnių – 3401, pupų – 1164, baltyminio mišinio – 666 ha. Grikiai mūsų rajono laukuose užima 557, bulvės – 288 ha. Kmynais apsėti 734, dobilais – 549 ha.

Didėja žieminių rapsų pasėliai. A. Dutkienė pastebi, kad ankstesniais metais jų buvo beveik visai atsisakyta dėl nepalankių žiemos sąlygų. Žieminiai rapsai nukentėdavo nuo įšalo. Tačiau pakėlus supirkimo kainą, kultūrą  žemdirbiai susigrąžino ir panašu, kad šiemet neapsiriko, nes žiemą pasėliai išgyveno puikiai. Žieminių rapsų rajone šiuo metu auginama 3111 ha.

Deklaruojamos ne tik kultūros, kurias kasmet reikia sėti, bet ir daugiametės pievos. Beje, jų plotai – vieni didžiausių: užima 15 353 ha.

Nemažai ūkininkų dalyvauja programoje, pagal kurią finansuojama melioracijos griovių priežiūra. Siekiant šių išmokų, deklaruota 40 ha melioracijos griovių.

Juodas pūdymas, ankstesniais metais nebūdavęs populiarus, šiuo metu rajono teritorijoje užima 2187 ha.

Yra mūsų rajone ir labai netradicinių kultūrų – 27 ha aronijų uogyno, 4,5 ha – riešutmedžių, 20 ha – pluoštinių kanapių.

18 ha rajone užima braškynai, 106 – obelų sodai, 20 – morkos, 2 – svogūnai.

Vieni mažiausių deklaruotų vienos kultūros plotų – keliolikos arų kriaušynas, panašaus dydžio griežčių, burokėlių plotai.

Taip pat deklaruota 319 ha apžėlusių krūmynų. Šiemet už juos išmoka, žinoma, nebus mokama. Bet deklaracija byloja, kad šie plotai ruošiami įdirbti. Ir kitais metais juose, tikėtina, bus auginamos kultūros.

Kol kas tiksliai nesuskaičiuota, kiek rajone nedeklaruotų plotų, kiek žemių apsodinta vienokios ar kitokios rūšies mišku.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų