Spausdinti šį puslapį

Laukuose jau prasidėjo javapjūtė

Laukuose jau prasidėjo javapjūtė Laukuose jau prasidėjo javapjūtė

Artėjant rugpjūčiui, į laukus jau keliauja kombainai. Praėjusią savaitę mūsų rajone pamažu prasidėjo javapjūtės darbai.

AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėlis tradiciškai javapjūtės sezoną pradeda žieminiais rapsais.

Šio sandėlio vedėjas Valdas Marcinkus pasakojo, kad ūkininkų įspūdžiai apie žieminių rapsų derlių  – labai nekokie. Nors šiaip jau mūsų žiemoms nelabai atspari kultūra peržiemojo puikiai, pavasarinė sausra jai padarė meškos paslaugą ir smarkiai sumažino derlių. Normalu būtų iš hektaro prikulti keturias tonas, o ūkininkai pasakojo prikūlę iki trijų.

Pirmoji javapjūtės diena, liepos 20-a, pasak vedėjo, šiemet buvo savaitę ankstyvesnė nei pernykštė.

Tačiau pernai, liepos 27-ą, kūlimo sezonas prasidėjo iš karto intensyviai. Šiemet anksčiau, bet dėl dažno lietaus – labai vangiai.

Ūkininkai dabar su didžiausia viltimi dairosi į dangų. Kiekviena giedra diena – aukso vertės.

Po rapsų į aruodus paprastai keliauja javai: kvietrugiai, kviečiai, rugiai. Patys paskutiniai kuliami miežiai, pupos. Tiesa, nei žirnių, nei pupų Ukmergėje esantis sandėlis nepriima.

V. Marcinkus pasakojo, kad prasidėjus sezonui jų įmonė samdosi sezoninių darbuotojų. Kolektyvas nuo 5 žmonių padidėja iki 11. Didysis darbymetis truks neilgai – iki dviejų mėnesių.

Vedėjas sako, kad javapjūtės sezono trukmė priklauso nuo orų. Esant saulėtiems orams ji gerokai „susispaudžia“. Taip buvo pernai, kai planuotą priduoti derlių žemdirbiai suvežė iki rugpjūčio pabaigos. Pernai džiovyklas teko įjungti per sezoną vos penkias paras. Kaip bus šiemet, kol kas galima tik paspėlioti.

V. Marcinkus patikino, kad javų supirkimo kainos panašios kaip ir pernai. Jei kurių kultūrų sumažėjo, tai labai nesmarkiai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)