Spausdinti šį puslapį

Įgūdžius demonstravo melžėjų varžybose

Konkurso dalyvės. Konkurso dalyvės.

Mažėjant pieno kainoms ūkininkai atsisako nepelningos pienininkystės. Per metus Ukmergėje veiklą nutraukė daugiau nei 70 pieno ūkių. Išliekantieji šioje srityje bando nenuleisti rankų ir savo įgūdžius demonstruoja melžėjų varžybose.

Geriausių melžėjų konkursas rugpjūčio 30 d. vyko Vidmanto Balandžio ūkyje Krikštėnuose ir Žuklių kaime esančioje šio ūkininko melžimo aikštelėje.

Konkurse dalyvavo penkios melžėjos. Pirmą vietą jau antrą kartą užėmė Pivonijos seniūnijoje Alionių kaime ūkininkaujanti, apie 50 karvių ūkį laikanti, Zofija Griškevičienė.

Antroji vieta pagal surinktų balų skaičių atiteko Vaidai Latožienei, dirbančiai Sauliaus Pociūno ūkyje Siesikų seniūnijoje, Petronių kaime, trečia – Rasai Keburienei, turinčiai 20 karvių ūkį Pivonijos seniūnijoje Vaizgėliškių kaime.

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Danutė Užkurėlytė sakė, kad pieno ūkių sėkmė priklauso nuo profesionalių darbuotojų. „Labai smagu, kai melžėjai turi pakankamai žinių ir kad šio konkurso rezultatai kasmet gerėja“, – sako ji.

Pažymi, kad pernai konkurso nugalėtojos Z. Griškevičienės balų skaičius respublikos mastu buvo antras tarp visų šalies rajonų analogiško konkurso dalyvių. Šiemet moters pasiekimai dar geresni – surinko 141 balą iš 150 galimų.

D. Užkurėlytė pasakojo, kad šio respublikinio konkurso dalyviams tenka anaiptol ne tik melžti, bet ir atlikti teorinės dalies testą, balus rinkti pieno indo plovimo varžybose, įvykdyti sanitarinio pasirengimo reikalavimus.

Atliekant patį melžimą atsižvelgiama, kaip konkurso dalyviai elgiasi su gyvuliu, ar nuvalo tešmenį, kaip stebi melžimo procesą, kaip ima pieno mėginius...

Respublikinės melžėjų varžybos Ukmergėje rengiamos jau 8 kartą. Gaila, šiemet laikas joms buvo neparankus – konkursas vyko po ilgai trukusių liūčių pagaliau stojus sausrai ir ūkininkams išskubėjus į pavėluotą javapjūtę.

D. Užkurėlytė apgailestauja, kad iš esmės situacija pieno sektoriuje nedžiugina.

Pernai rajone buvo 440 pieno ūkių, šiemet – 368, kuriuose – beveik 13 tūkst. karvių.

Artimiausiu laiku veiklą žada nutraukti dar trys nemaži pieno ūkiai.

Šiuo metu daugiausiai rajone yra nedidelių – iki 5 karvių ūkių – 264.

40-yje ūkių laikoma nuo 6 iki 10, 60-yje – nuo 11 iki 50, viename – iki 100, keturiuose – nuo 100 iki 212 karvių.

Šiuo metu už litrą pieno supirkėjai smulkiems tiekėjams moka 10 centų, stambesniems priklausomai nuo pieno kiekio kaina nežymiai didėja.

Pienininkystės atsisakantys žemdirbiai renkasi kitas ūkininkavimo sritis.

Pasiliekantieji tvirtina, jog pati didžiausia problema esant tokioms menkoms pajamoms – melžėjų paieška.

Tai labai atsakingas darbas, reikalaujantis ir įgūdžių, ir žinių. Nors atlygis siūlomas nemenkas, tinkamą darbuotoją vis tiek surasti sunku.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)