Šalti orai – pavojus augalams

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Neįprasti pastarųjų dienų šalčiai kelia pagrįstą nerimą sodininkams, daržininkams, gėlininkams. Kokį poveikį tokie orai padarys augalams, kaip aplenkti dar gresiančių šalnų pavojų, papasakojo Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto, įsikūrusio Kauno rajone, Babtuose, Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas, vyresnysis mokslo darbuotojas, daktaras Darius Kviklys.

Specialistas teigė, jog šalnomis tokios žemos nakties temperatūros nebegalima vadinti. Didžiojoje šalies dalyje jau kuris laikas užsitęsė tikri šalčiai. Vis dėlto skirtingose Lietuvos vietose jie nėra vienodi, nes nevienodai Lietuvoje „pajudėjęs“ pavasaris.

Ukmergės rajone, pasak D. Kviklio, augalai dar menkai vegetavo. Ir tai teikia šiek tiek vilčių, kad šalčiai įtakos derliui turės mažiau. Tiesa, jei medžiai, ypač ne mūsų klimato, auga arti namų ir jau buvo išsprogę labiau, gali nuo šalčių nukentėti stipriau.

Didžiausias pavojus, anot specialisto, gresia anksčiausiai prabundantiems augalams – juodiesiems serbentams ir trešnėms. Jau matyti jų susiformavę žiedynai, kurie, nukritus temperatūrai iki –5 laipsnių, galėjo nušalti.

Kaulavaisiams, suformavusiems žiedynus, pavojingas ir –3, –2 laipsnių šaltis. Ypač jei jau matosi baltos žiedų viršūnėlės. Vis dėlto dar yra vilties, kad nei juodųjų serbentų, nei trešnių ar kitų ankstyvųjų kaulavaisių visų žiedų dar nenušaldė, galbūt tik derlius bus mažesnis.

Obelų, teigia mokslininkas, neigiama oro temperatūra neturėjo paveikti, nes pumpurai dar gerokai susisupę. Vyšnios taip pat dar gali sėkmingai laukti šiltesnių orų.

Paklaustas apie ankstyvųjų šilauogių būklę, D. Kviklys patikino, kad nereikėtų nuogąstauti – jų žiedynai dar neišlindę.

Nemažai ukmergiškių, sugundyti kovo atšilimo, soduose ar sodybose jau buvo pasisėję ankstyvųjų daržovių, gėlių. Nors jos nuo šalčių slepiamos po priedangomis, gyventojai baiminasi, kad jos taip pat galėjo nukentėti.

„Nėra ko taip anksti sėti“, – šypsosi mokslininkas, bet kartu duoda ir liaudiškų patarimų. Po priedangomis paprasčiausiai reikėtų uždegti nakčiai 2–3 žvakutes, ir temperatūra 4–5 laipsniais taps aukštesnė. Šį patarimą D. Kviklys grindžia savo patirtimi. Jo 12 kvadratų šiltnamiui, sako, pakanka 4 žvakučių. Tuo pačiu būdu galima apsaugoti ir lauko augalus nuo vėlyvųjų šalnų. Po medžiu pastačius 2–3 žvakutes, šiluma kils aukštyn. Minus 4 laipsniai obelis apšaldytų, o esant minus 1–2 žiedai nenušals.

Kai kas prasidėjus šalnoms šiltnamiuose stato karšto vandens kibirus, augalus purškia. Tačiau, specialisto tikinimu, vandens poveikis laikinas – tol, kol vanduo šiltas. Taip pat atsitiktų ir įnešus įkaitintų plytų. Purkšti taip pat nelabai patikimas būdas, juo labiau kad tai reikėtų daryti kelias valandas.

Apie šalčio pavojų braškėms papasakojo Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vyresnysis mokslo darbuotojas Norbertas Uselis. Jo teigimu, didžiausia žala braškėms jau padaryta besniegės žiemos – niekuo nepridengti uogakrūmiai nušalo kaip ir žieminiai rapsai.

Dabartiniai šalčiai žalos pridarė tik tiems braškių augintojams, kurie jas laikė po priedangomis ankstyvajam derliui. Kadangi pavasaris šiemet prasidėjo vasarį, dar labai tikėtinos itin vėlyvos šalnos. Todėl specialistas pataria joms ruoštis. Braškes reikėtų dengti ant karkasų tempiama polietileno plėvele, kad ši nesiliestų su butonais. Dieną būtina nudengti, o sinoptikams pranašaujant šalnas, uždengti. Tiek pakelta polietileno, tiek 2 sluoksnių agrodanga orą pašildo 2–3 laipsniais.

Padėtų ir gausus braškių laistymas. Laistyti reikia gausiai nuo pat šalnos pradžios kelias valandas. Tik čia tyko pavojus, kad vanduo nesusigers ir lede braškės vis tiek nušals.

Lietuvoje žiemai patariama braškynus dengti šiaudais ir laiku juos nuimti, kad neiššustų, arba auginti uogynus po priedangomis.

Pasak pašnekovo, italų, amerikiečių ūkininkai naudoja ir lenkai jau pradeda naudoti specialias sparnuotes, kurios sukdamosi maišo orą. Šiltas leisdamasis žemyn sušildo apatinį ir šalnos pavojų išvengiama.

„Lietuvoje tik vėlyvos, vėlai žydinčios braškės „pabėga“ nuo šalnų“, – sako braškių specialistas N. Uselis.


Plastikinės dėžės — patogiam augalų laikymui bei transportavimui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų