Pramoniai ventiliatoriai, jų veikimo principai ir technologijos

Pramoniniai ventiliatoriai – svarbus inžinerinis elementas, naudojamas pačiose įvairiausiose pramonės šakose pradedant oro cirkuliacijos gerinimu, baigiant dūmų ištraukimu ar kitoms reikalingoms funkcijoms atlikti.

Ventiliatoriai skiriasi ne tik savo veikimo principais bet ir technologijomis, kas leidžia juos pritaikyti įvarioms paskirtims bei inžineriniams sprendimams. Šiame straipsnyje pateiksime pagrindinius ventiliatorių veikimo principus ir technologijas, taikomas skirtingų tipų pramoniniuose ventiliatoriuose.

Pramoninių ventiliatorių veikimo principai

Pirmiausia, svarbu paminėti, jog pramoniniai ventiliatoriai gali būti varomi tiesioginiais arba netiesioginiais varikliais. Tiesioginiai varikliai naudoja mechaninę jėgą oro srautui sukelti, pavyzdžiui, per ašinius arba centrifuginius ventiliatorius. Netiesioginiai varikliai, tokie kaip elektros varikliai, perduoda jėgą ventiliatoriui, o šis tik tuomet sukuria oro srautą.

Centrifuginiai ir ašiniai pramoniniai ventiliatoriai

Centrifuginiai ventiliatoriai yra vieni iš labiausiai paplitusių pramoninių ventiliatorių tipų. Jie veikia pagal centrifuginį jėgos principą, kai oro srautui paduoti reikalingą jėgą generuoja sukimosi ratas arba impeleris. Oro srautas sugaunamas į ventiliatorių, kuriame jis paskirstomas pagal centrifuginį jėgos principąį, o tada išstumiamas per išėjimo angą. Centrifuginiai ventiliatoriai dažnai naudojami dideliuose pramoniniuose kompleksuose, kurių patalpose reikalingas nuolat besikeičiantis gausus oro srautas.

Ašiniai ventiliatoriai veikia šiek tiek kitaip – naudodami tiesinį oro judėjimą. Turėdami ašines, kurios sukasi, taip sukurdami tiesinį oro srautą. Šis oro srauto generavimo principas efektyviai naudojamas tose vietose, kur reikalingas labai tikslių oro srautų nukreipimas, pavyzdžiui, oro kondicionavimo sistemose arba pramoninėse dūmų ištraukimo sistemose.

Kiti ventiliatorių tipai

Be to, yra ir kitų pramoninių ventiliatorių tipų, dažniausiai pritaikytų namų arba vietinės reikšmės naudojimui, pavyzdžiui, darbo vietose ar kitose situacijose, kur individualus oro cirkuliavimas gali padėti atsivėsinti ar sušilti. Šie ventiliatoriai gali būti pastatomi, rankiniai bei montuojami ant stalo arba kėdės. Su pramoniniais ventiliatoriais pastarieji nelabai turi ką bendro, todėl, kad pramoninių ventiliatorių tikslas šildyti, vėsinti, ištraukti dūmus, sveikatai pavojingas daleles bei filtruoti ir nuolat atnaujinti orą didelėse pramoninėse ar komercinėse patalpose.

Kiekvienas iš paminėtų pramoninių ventiliatorių tipų turi savo privalumus ir trūkumus, o jų pasirinkimas priklauso nuo konkretaus pramoninio proceso reikalavimų. Vis dėlto, renkantis tokio tipo įrangą, svarbu įvertinti veikimo principus ir technologijas, kad galėtumėte tikslingai pasirinkti jūsų pramonės šakos poreikius atitinkantį variantą. Jeigu nežinote, nuo ko pradėti tinkamiausių ventiliatorių pasirinkimą – visuomet pravartu pasikonsultuoti su šios srities profesionalais, kurie atliks išsamų jūsų patalpų vertinimą ir pagal galimybes parinks bei sumontuos geriausią poreikius bei būtinus reikalavimus atitinkantį variantą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų