Spausdinti šį puslapį

Vitaminas D užtikrina didesnę tikimybę išgyventi vėžio atveju

Tyrėjai neseniai paskelbė mokslinę apžvalgą, kuri atskleidė, kad krūties vėžiu, storosios žarnos vėžiu ir limfoma (piktybiniais navikais, kurie susiformuoja limfmazgiuose ar kitame limfiniame audinyje) sergančių pacientų tikimybė išgyventi yra didesnė tuo atveju, jeigu diagnozės metu jų organizme aptinkamas didelis vitamino D kiekis. Šis mokslininkų iš Šanchajaus mitybos mokslų instituto bei kitų Kinijos universitetų atliktas tyrimas buvo paskelbtas „Klinikinės endokrinologijos ir metabolizmo žurnale“.

 Apžvelgę 25 tyrimus, kuriuose iš viso dalyvavo 17 332 vėžiu sergantys pacientai, mokslininkai nustatė, kad didesnis vitamino D kiekis buvo susijęs su ženkliai sumažėjusiu gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu bei limfoma sergančių pacientų mirtingumu, o didelis vitamino D kiekis krūties vėžiu ar limfoma sergančių pacientų organizme lėmė didesnę jų išgyvenimo tikimybę.

Nors asmenų, sergančių plaučių vėžiu, skrandžio vėžiu, prostatos vėžiu, melanoma ar Merkelio ląstelių karcinoma, atveju rasta mažiau vitamino D efektyvumo įrodymų, tačiau jų duomenys vis tiek buvo teigiami. Daugumos tyrimų atveju, prieš taikant bet kokį vėžio gydymą, buvo įvertintas vitamino D kiekis pacientų organizme.

Nors Šanchajus mokslininkų komanda spėjo, kad dėl geresnės bendros sveikatos būklės vėžiu sergantys pacientai, kurių organizme yra didesnė vitamino D koncentracija, pasižymi geresnėmis išgyvenimo galimybėmis, ji nežinojo, ar toks rezultatas yra tiesiogiai susijęs su vitamino D vartojimu, ar cirkuliuojantis vitaminas D tiesiog buvo biologinis šių pacientų sveikatos būklės žymuo.
„Atsižvelgiant į tai, kad vitamino D trūkumas yra plačiai visame pasaulyje paplitusi problema, svarbu užtikrinti, kad kiekvienas asmuo gautų pakankamai šios svarbios maistinės medžiagos“, teigia vienas iš tyrimo autorių. „Žmonių, kuriems buvo diagnozuotas vėžys, atveju gydytojai turi ypatingą dėmesį skirti vitamino D kiekiui.“

Pats geriausias natūralus vitamino D šaltinis yra saulės šviesa. Tačiau naudojant kremus su SPF apsaugos faktoriumi, viršijančiu 7 ar 8, vitamino D sintezė mūsų odoje blokuojama. Riebioje žuvyje taip pat yra didelis vitamino D kiekis. Puikus būdas organizmą aprūpinti pakankamu šios maistinės medžiagos kiekiu, yra „Pharma Nord“ siūlomo maisto papildo „D-Pearls“ vartojimas. Tai minkštos želinės kapsulės su biologiškai aktyviu ir alyvuogių aliejaus matricoje ištirpusiu vitaminu D, kuris pasižymi optimaliu biologiniu įsisavinimu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)