Spausdinti šį puslapį

Apie pažeistą etiką, uždarytą skyrių ir patvirtintą planą

Tre­čia­die­nį vy­ku­sia­me ne­ei­li­nia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo pa­tvir­tin­tas Mies­to ben­dra­sis pla­nas ir pra­neš­ta ne­links­ma ži­nia – ten­ka už­da­ry­ti vie­nos ra­jo­no mo­kyk­los kai­me esan­tį pra­di­nio ug­dy­mo sky­rių.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Apie tai, kad teks už­da­ry­ti Duks­ty­nos pa­grin­di­nės mo­kyk­los Re­čio­nių pra­di­nio ug­dy­mo sky­rių, pa­aiš­kė­jo tik pas­ku­ti­nė­mis va­sa­ros die­no­mis.

Pa­tvir­tin­ta­me Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų kla­sių kom­plek­tų ir mo­ki­nių skai­čiaus pro­jek­te bu­vo nu­ma­ty­tas šio sky­riaus vie­nas jung­ti­nis pra­di­nių kla­sių kom­plek­tas, ku­ria­me mo­ky­tų­si de­šimt tri­jų kla­sių mo­ki­nių: ke­tu­ri ant­ro­kai, ke­tu­ri tre­čio­kai ir du ket­vir­to­kai. Ta­čiau per va­sa­rą vai­kų tė­ve­liai nu­ta­rė, kad taip su­jun­gus kla­ses, nu­ken­tės mo­ky­mo­si ko­ky­bė. Vi­si jie pa­ra­šė pra­šy­mus per­ves­ti vai­kus į Duks­ty­nos pa­grin­di­nę mo­kyk­lą. Taip prieš pat moks­lo me­tus pa­aiš­kė­jo, kad sky­rių ten­ka už­da­ry­ti.

Re­čio­nių pra­di­nio ug­dy­mo sky­rius įsi­kū­ręs dau­gia­funk­cia­me cen­tre, tai­gi dėl at­si­lais­vi­nu­sių pa­tal­pų pa­nau­do­ji­mo pro­ble­mų ne­kils. Vie­nai iš dvie­jų pra­di­nu­kų mo­ky­to­jų pa­siū­ly­tas ki­tas dar­bas, ki­ta bus at­leis­ta ša­lių su­ta­ri­mu.

Ta­ry­bos na­riai do­mė­josi, ar bus tin­ka­mai su­de­rin­tas mo­ki­nių pa­vė­žė­ji­mas. Pro­jek­tą pri­sta­čiu­si sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė pa­ti­ki­no, kad dėl to pro­ble­mų ne­kils.

Ta­ry­ba to­kiai mo­kyk­los re­or­ga­ni­za­ci­jai pri­ta­rė.

 

Nuo­mos mo­kes­tis

 

Ki­tas po­sė­dy­je ap­svars­ty­tas „švie­ti­mie­tiš­kas“ klau­si­mas su­si­jęs su moks­lei­vių mai­ti­ni­mu. O tiks­liau – su mai­ti­ni­mo pa­tal­pų, esan­čių mo­kyk­lo­se, nu­oma.

Moks­lei­vių mai­ti­ni­mo pa­slau­gas mū­sų ra­jo­ne tei­kia kon­kur­są lai­mė­ju­si  VšĮ „Kre­tin­gos mais­tas“.

Ta­ry­ba sa­vo spren­di­mu lei­do Uk­mer­gės ra­jo­no ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­loms tre­jų me­tų lai­ko­tar­piui to­kio kon­kur­so lai­mė­to­jui nuo­mo­ti mo­kyk­lų val­gyk­lų pa­tal­pas. Pa­tvir­tin­tos ir nuo­mos kai­nos.

Nuo­mos kai­na už 1 kv. m per mė­ne­sį ap­skai­čiuo­ta pri­klau­so­mai nuo to, kai­me ar mies­te yra mo­kyk­los, taip pat at­si­žvel­giant į ki­tus pa­ra­met­rus pa­gal ati­tin­ka­mą for­mu­lę. Ši kai­na svy­ruo­ja nuo 41 cen­to iki dau­giau nei li­to už kvad­ra­ti­nį met­rą.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja D. Ste­po­na­vi­čie­nė pa­ti­ko, kad dėl nuo­mos iš­lai­dų mo­kinių mais­tas ne­su­pras­tės. Gau­tos už nu­omą lė­šos bus per­ves­tos į mo­kyk­lų spec. są­skai­tas ir ga­lės bū­ti pa­nau­do­tos nu­ma­ty­toms reik­mėms.

Už ko­kio dy­džio pa­tal­pas im­ti nuo­mos mo­kes­tį, kiek­vie­na mo­kyk­la su mai­tin­to­jais tar­sis in­di­vi­du­a­liai, mat kai ku­rios mo­kyk­los val­gyk­lų pa­tal­pas nau­do­ja ir ki­toms reik­mėms. Nuo­mi­nin­kai be to tu­rės pa­deng­ti van­dens, elek­tros ir pa­tal­pų šil­dy­mo iš­lai­das.

 

Pa­tvir­ti­no pla­ną

 

Ra­jo­no ta­ry­bo­je pa­tvir­tin­tas Uk­mer­gės mies­to ben­dra­sis pla­nas. Pra­ėju­sia­me ta­ry­bos po­sė­dy­je jis ne­bu­vo pa­tvir­tin­tas, nes pa­siū­ly­ta kai ką ko­re­guo­ti. Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus ve­dė­jas Ar­vy­das Džiu­gas ta­ry­bą in­for­ma­vo, kad į siū­ly­mus bu­vo at­si­žvelg­ta ir pa­kei­ti­mai at­lik­ti: pa­tiks­lin­ta įmo­nės „Nar­bu­tas ir Ko“ te­ri­to­ri­ja; te­ri­to­ri­ja, esan­ti prie­šais Pa­ši­lės ka­pi­nes, pa­žy­mė­ta kaip ža­lia­sis plo­tas. Taip pat nu­ro­dy­tas nu­ma­to­mas įreng­ti  dvi­ra­čių ir pės­čių­jų ta­kas nuo til­to Vil­niaus gat­vė­je iki Ant­akal­nio gat­vės, pla­nuo­ja­ma dvi­ra­čių tra­sa nuo Vil­niaus gat­vės pa­bai­gos iki Pa­ši­lės pa­žy­mė­ta to­je pu­sė­je, kur šiuo me­tu yra pės­čių­jų ta­kas.

Pla­nas sau­go­mas ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riu­je.

Ne­te­ku­siu ga­lios pri­pa­žin­tas lig­šio­li­nis mies­to ben­drasis pla­nas, mū­sų ra­jo­no ta­ry­bos pa­tvir­tin­tas 1997 me­tais.

 

Pa­si­ra­šys su­tar­tį su bal­ta­ru­siais

 

Ta­ry­ba pri­ta­rė ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­ties tarp mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ir Bal­ta­ru­si­jos Res­pub­li­kos Aš­me­nos vyk­do­mo­jo ko­mi­te­to pa­si­ra­šy­mui. Pra­ėju­sių me­tų va­sa­rą jau pa­si­ra­šy­tas šios su­tar­ties ke­ti­ni­mų pro­to­ko­las.

Drau­ge su bal­ta­ru­siais nu­ma­ty­ta vyk­dy­ti ben­drą tarp­tau­ti­nį pro­jek­tą, tad svar­bu, kad mies­tai ofi­cia­liai tap­tų tarp­tau­ti­niais part­ne­riais.

Šiuo me­tu yra pa­teik­ta ben­dra pa­raiš­ka „Eis­mo sau­gu­mo di­di­ni­mas ava­rin­giau­sio­se Uk­mer­gės ir Aš­me­nos mies­tų san­kry­žo­se in­ves­tuo­jant į in­fra­struk­tū­rą ir gy­ven­to­jų są­mo­nin­gu­mo di­di­ni­mą“. Pro­jek­tas bū­tų fi­nan­suo­ja­mas Eu­ro­pos kai­my­nys­tės ir part­ne­rys­tės prie­mo­nės 2007–2013 m. ben­dra­dar­bia­vi­mo per sie­ną pro­gra­mos Lat­vi­ja–Lie­tu­va–Bal­ta­ru­si­ja lė­šo­mis.

 

Dėl til­to per Sie­sar­tį

 

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Juo­zas Varž­ga­lys pa­tei­kė at­sa­ky­mą opo­zi­ci­jos at­sto­vams ra­jo­no ta­ry­bo­je į jų už­klau­si­mą apie si­tu­a­ci­ją dėl Sie­sar­ties til­to re­mon­to.

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau skel­bė­me, kad opo­zi­ci­ja pa­tei­kė ra­jo­no va­do­vams už­klau­si­mą, ko­dėl iš anks­to ne­bu­vo pa­si­ruoš­ta me­tus truk­sian­čio til­to re­mon­to dar­bams. Pa­klau­si­me tei­gia­ma, kad ap­link­ke­lių būk­lė pras­ta, ke­lio žen­klų nuo­ro­dų ne­už­ten­ka, gy­ven­to­jai dėl su­si­da­riu­sios si­tu­a­ci­jos ne­pa­ten­kin­ti.

J. Varž­ga­lys ta­ry­bą pa­ti­ki­no, kad in­for­ma­ci­jos apie bū­si­mą re­mon­tą bū­ta už­tek­ti­nai. Ke­liai, ku­riais da­bar ga­li­ma pa­tek­ti į ki­tą Sie­sar­ties pu­sę, tik­rai nė­ra pa­tys ge­riau­si, ta­čiau jie bus pri­žiū­ri­mi, nuo­lat grei­de­riuo­ja­mi.

At­si­žvel­giant į pa­sta­bas įreng­ti ke­tu­ri pa­pil­do­mi ke­lio žen­klai su nuo­ro­do­mis. Su Au­to­bu­sų par­ku su­de­rin­ta dėl moks­lei­vių pa­vėžė­ji­mo pra­si­dė­jus moks­lo me­tams. Di­rek­to­rius pa­ti­ki­no, kad pra­si­dė­jus žie­mai ke­liai bus va­lo­mi, o ir ap­skri­tai to­kia di­de­le in­ves­ti­ci­ja – nau­ju til­tu – ra­jo­no gy­ven­to­jai tu­rė­tų bū­ti tik pa­ten­kin­ti.

Vis dėl­to Dar­bo par­ti­jos at­sto­vė An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė su­abe­jo­jo, ar pra­si­dė­jus moks­lo me­tams tik­rai ne­kils bė­dų į mo­kyk­lą ge­ro­kai il­ges­niu ke­liu pri­vers­tiems va­žiuo­ti vai­kams. Be to, ji pri­mi­nė, kad prieš at­lie­kant to­kius di­de­lius dar­bus rei­kė­tų į su­si­ti­ki­mus kvies­tis ir gy­ven­to­jus. Jos ži­nio­mis, šiuo me­tu ren­ka­mi dėl re­mon­to dar­bų at­si­ra­du­siais ne­pa­to­gu­mais ne­pa­ten­kin­tų gy­ven­to­jų pa­ra­šai.

 

Re­pli­kos bu­vo ne­etiš­kos

 

Pra­ėju­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je vi­rė la­bai daug dis­ku­si­jų ir pa­si­gir­do as­me­ni­nių įžei­di­nė­ji­mų. Dėl vie­nos fra­zės net bu­vo kreip­ta­si į ta­ry­bos Eti­kos ko­mi­si­ją, ku­ri pri­pa­ži­no, kad re­pli­kos bū­ta ne­etiš­kos.

Ra­jo­no ta­ry­bos na­rys Min­dau­gas My­ko­las Ta­mo­šiū­nas rugpjūčio 4 die­ną vy­ku­sia­me po­sė­dy­je iš­sa­kė nuo­mo­nę, esą kiek­vie­no ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba bū­tų la­bai lai­min­ga, jei jo­je bū­tų dau­giau to­kių ar­ma­na­vi­čių ir ma­žiau ka­les­ni­kų ir du­dė­nų.

Arū­nas Du­dė­nas ir An­drius Ka­les­ni­kas dėl šių žo­džių krei­pė­si į Eti­kos ko­mi­si­ją. Jos pir­mi­nin­kė An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė ta­ry­bos na­rius su­pa­žin­di­no su ko­mi­si­jos iš­va­da, ku­rio­je skel­bia­ma, kad M. Ta­mo­šiū­no re­pli­kos bu­vo ne­etiš­kos.

Ko­mi­si­ja re­ko­men­duo­ja ta­ry­bos na­riams at­ei­ty­je veng­ti įžei­džian­čių re­pli­kų, as­me­niš­ku­mų ir lai­ky­tis Vals­ty­bės po­li­ti­kų el­ge­sio ko­dek­so nuo­sta­tų ir ben­dra­vi­mo tai­syk­lių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)