Spausdinti šį puslapį

Ar Europai reikia Strasbūro?

Viktorija NEMUNAITYTĖ

 

Strasbūras, į kurį neseniai turėjau progą nuvykti, – jaukus, švarus, išpuoselėtas miestas, įsikūręs Prancūzijos rytuose šalia sienos su Vokietija. Miestas ganėtinai ramus, apsuptas upių ir upelių, kas sukuria savotiškos Venecijos įspūdį.

 

Autorės nuotr.

Strasbūro architektūra primena vokišką, o vietiniai bendrauja įvairiomis kalbomis, taip parodydami, kad miestas yra kosmopolitiškas.

Tačiau mums – Europos Sąjungos piliečiams – Strasbūras reikšmingas kaip miestas, kuriame gimsta svarbūs politiniai sprendimai.

Dvylika kartų per metus vos kelioms dienoms europarlamentarai kraunasi dokumentus ir iš Briuselio keliauja į maždaug už 400 kilometrų esantį Strasbūrą.

Čia jie posėdžiauja plenarinėse sesijose ir sprendžia įvairius Europos Sąjungai svarbius klausimus. Vis dėlto pastatai Strasbūre 300 dienų per metus stūkso apytuščiai. Toks kraustymasis biudžetui per metus atsieina kelis šimtus milijonų eurų.

Parlamentarai dažnai diskutuoja, ar nebūtų paprasčiau ir taupiau posėdžiauti vien Briuselyje.

Tokia diskusija vyko ir vasario 4–7 dienomis vykusioje sesijoje. Nemažai politikų teigė, jog tokios kelionės jiems sukelia daug nepatogumų. Be to, taupančiai Europai pastatų išlaikymas, nuolatinės dokumentų ir žmonių kraustynės kainuoja pernelyg daug.

Visgi nepanašu, jog politikai artimiausiu metu sutars atsisakyti Strasbūro. Tam itin aktyviai priešinasi prancūzai. Turėti tokį miestą šaliai reiškia ne tik statusą ir garbę, bet ir gauti nemažai pajamų. Sesijos metu viešbučiai pilni valdininkų, padėjėjų, žurnalistų, o ir kavinėse ar suvenyrų krautuvėlėse žmonių netrūksta.

Ginti Strasbūro stojo ir Prancūzijos prezidentas F. Hollande. Jis teigė, jog tai ne šiaip Prancūzijos miestas, o visos Europos sostinė, simbolis, kurio negalima atsisakyti.

Sesijos metu net ir naktį žmonės gatvėse jaučiasi saugūs. Čia patruliuoja didžiulės policininkų pajėgos. Europos Parlamente apsauga dar griežtesnė – daiktai ir dokumentai atidžiai tikrinami, be specialių leidimų į pastatą nepateksi.

Vasario mėnesio sesijoje Strasbūre buvo diskutuojama dėl būsimo Europos Sąjungos biudžeto, darbo vietų kūrimo, skaidresnės vaistų kainodaros, paskolų mažesnėms įmonės ir kitais svarbiais klausimais.

Po sesijos Europos Parlamentas ir miestas ištuštėja, valdininkai kraunasi daiktus ir vyksta atgal į Briuselį. O Strasbūre jie susitiks maždaug po mėnesio.

Europos Parlamentas yra bene vienintelis parlamentas pasaulyje, neturintis nuolatinės posėdžiavimo vietos.

754 parlamentarai, kurie atstovauja 500 milijonų europiečių, taip keliauja kiekvieną mėnesį. Lietuvai šiuo metu atstovauja dvylika politikų, jie yra perrenkami kas penkerius metus.

Strasbūre visus metus lieka dirbti Europos žmogaus teisių teismas bei Europos Taryba.

 

02-22-3_straipsnio_2_nuotr


02-22-3_straipsnio_3_nuotr

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)