Arbata iš Žolinės puokštės

Li­na SUKACKIENĖ

Nu­to­lo pas­ku­ti­nė va­sa­ros šven­tė – Žo­li­nė. Pa­sak tau­tos iš­min­ties, su­džio­vin­ta Žo­li­nės puokš­tė bu­vo lai­ko­ma vi­sus me­tus už šven­tų­jų pa­veiks­lo. Susir­gus, iš jos gė­le­lių bu­vo ver­da­ma ar­ba­ta ir gy­do­mas li­go­nis. Sa­ko, kad la­bai pa­dė­da­vo.

Ne­ga­liu nei pa­tvir­tin­ti, nei pa­neig­ti šios iš­min­ties. Tie­siog ža­du pa­si­nau­do­ti ja. O jei pla­nuo­ju tai pa­da­ry­ti, va­di­na­si, tu­riu gal­vo­ti, ką su­riš­ti į puokš­tę. Bet jei gal­vo­siu, ką su­riš­ti, tai lyg iš anks­to nu­ma­ty­siu ir sa­vo li­gas.

 

Ar vi­sa­da ži­no­ji­mas ir pa­tir­tis mums pa­de­da? Ar daž­nai mes nau­do­ja­mės gy­ve­ni­me su­kaup­ta pa­tir­ti­mi?

Bai­gian­tis va­sa­rai, kuo­met su­rink­tos ir iš­džio­vin­tos vais­ta­žo­lės, į stik­lai­nius su­pils­ty­tas me­dus, tvar­kin­gai iš­ri­kiuo­tos kon­ser­vuo­tos dar­žo­vės, be­lie­ka nu­si­teik­ti at­ei­nan­čiam ru­dens – žie­mos lai­ko­tar­piui.

Ži­no­ji­mas, kad ru­duo lie­tin­gas ir šal­tas, kad die­nos vis tru­mpes­nės ir tam­sos dau­giau, ne­ap­sau­go nuo įvai­rių svei­ka­tos ir gy­ve­ni­mo pro­ble­mų. Nors esa­me lin­kę kal­bė­tis su drau­gais ir bi­čiu­liais vi­so­kios pa­tir­ties klau­si­mais, la­bai re­tai pa­tys ja nau­do­ja­mės.

Ži­no­me ir to­kią tie­są, kad ro­ges žie­mai rei­kia ruoš­ti va­sa­rą.

Koks bus tas žie­mos ta­kas? Ar ap­skri­tai rei­kės ro­gių? Apie tai pa­gal­vo­ję, už­si­i­ma­me kas­die­niais dar­bais, o ne ro­gė­mis...

Tie­siog gy­ve­na­me. Kiek­vie­ną mi­nu­tę su kuo nors kal­ba­me, apie kaž­ką gal­vo­ja­me, vie­niems lin­ki­me vis­ko ge­riau­sio, ki­tus, švel­niai ta­riant, kei­kia­me. Taip ei­da­mi gy­ve­ni­mo ke­liu vis sie­kia­me to­bu­lu­mo, tie­sos ir tei­sin­gu­mo, ieš­ko­me švie­sos. Bet ran­da­me kas­kart dau­giau iš­kreip­tą to­bu­lu­mą, su­as­me­nin­tą tie­są ir tik tei­sin­gu­mo api­brė­ži­mą.

Su­si­kau­pi­mo mi­nu­tę gal­vo­ji – vis­ką gy­ve­ni­me ku­ria žmo­gus sa­vo pro­tu ir ran­ko­mis. Kur tuo­met įvyks­ta tas po­sū­kis iš tei­sin­go su­pra­ti­mo ir su­vo­ki­mo? Ar koks kip­šas ap­su­ka at­bu­lai tei­sin­gai nu­sta­ty­tą kryp­tį?

Vėl gal­vo­ju apie Žo­li­nės puokš­tę. Tai – sau­lės, lau­kų, miš­kų ir dar­žų au­ga­lai, su­dė­ti tam, kad mus sau­go­tų, gel­bė­tų ir su­teik­tų vil­tį ryt­die­nai. Ir kaip no­rė­tūs, kad ži­no­ji­mas pa­dė­tų kaup­ti pa­tir­tį at­skir­ti ge­rą nuo ta­ria­mo, tei­sin­gą nuo de­kla­ruo­ja­mo...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų