Spausdinti šį puslapį

Atidirbančiųjų už pašalpas padaugės keturiskart

Vi­si il­giau kaip pus­me­tį gau­nan­tys pi­ni­gi­nę so­cia­li­nę pa­šal­pą as­me­nys nuo šių me­tų įpa­rei­go­ti at­lik­ti vi­suo­me­nei nau­din­gus dar­bus. Iki šiol ati­dirb­ti tu­rė­jo tik šel­pia­mie­ji iš­im­ties tvar­ka. Ma­no­ma, kad ati­dir­ban­čių­jų už pa­šal­pas uk­mer­giš­kių pa­dau­gės ke­tu­ris kar­tus.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Snie­go va­ly­mas ga­lė­tų bū­ti vie­nas iš bū­dų ati­dirb­ti už gau­na­mas pa­šal­pas.

 Nuo šių me­tų įsi­ga­lio­jo nau­ja Pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos ne­pa­si­tu­rin­čioms šei­moms ir vie­niems gy­ve­nan­tiems as­me­nims įsta­ty­mo re­dak­ci­ja. Mū­sų ra­jo­no ta­ry­ba taip pat pa­tvir­ti­no nau­ją pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos ne­pa­si­tu­rin­tiems as­me­nims tvar­ką.

 

Vie­ni­ši gaus dau­giau

 

Iki šiol so­cia­li­nė pa­šal­pa su­da­rė 90 pro­cen­tų skir­tu­mo tarp vals­ty­bės re­mia­mų pa­ja­mų ir vi­du­ti­nių šei­mos pa­ja­mų per mė­ne­sį. Vals­ty­bės re­mia­mos pa­ja­mos vie­nam as­me­niui su­da­ro 350 li­tų. Jei as­muo pa­ja­mų ne­tu­ri, so­cia­li­nė pa­šal­pa bu­vo 315 li­tų.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Val­do­nė Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad pa­si­kei­tus įsta­ty­mui, so­cia­li­nė pa­šal­pa vie­nam gy­ve­nan­čiam as­me­niui su­da­rys 100 pro­cen­tų tarp vals­ty­bės re­mia­mų pa­ja­mų ir vi­du­ti­nių jo pa­ja­mų per mė­ne­sį. Ne­tu­rin­tis pa­ja­mų gy­ven­to­jas gaus dau­giau – 350 li­tų pa­šal­pos.

 

Šei­moms – su­ma­žės

 

Ta­čiau šei­moms skir­ta pa­šal­pa su­ma­žės. Jos dy­dis pri­klau­sys nuo šei­mos na­rių skai­čiaus. Pir­mam kar­tu gy­ve­nan­čiam as­me­niui bus ski­ria­ma 100 pro­cen­tų skir­tu­mo tarp vals­ty­bės re­mia­mų pa­ja­mų ir vi­du­ti­nių šei­mos pa­ja­mų vie­nam na­riui. Ant­ram – 80 pro­cen­tų, tre­čiam ir li­ku­siems – 70 pro­cen­tų.

Pa­sak V. Gi­nai­tie­nės, su­da­ry­tos lanks­tes­nės są­ly­gos gau­ti so­cia­li­nę pa­šal­pą, nes ne­pa­si­tu­rin­tiems gy­ven­to­jams ne­be­rei­kia, kaip anks­čiau, pu­sę me­tų re­gist­ruo­tis dar­bo bir­žo­je.

Nau­ja­ja­me tvar­kos ap­ra­še nu­ma­ty­ta, kad kom­pen­sa­ci­jas už šil­dy­mą, šal­tą bei karš­tą van­de­nį gaus ir būs­tus ofi­cia­liai nuo­mo­jan­tys žmo­nės.

Ta­čiau pa­na­šu, kad to­kių la­bai daug ne­at­si­ras – So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja tei­gia, kad nuo įsta­ty­mo įsi­ga­lio­ji­mo tvar­kos dėl to ne­si­krei­pė nė vie­nas uk­mer­giš­kis.

 

Ska­tins ieš­ko­ti dar­bo

 

Ne­dir­ban­tiems dar­bin­go am­žiaus as­me­nims nu­ma­to­ma pa­laips­niui ma­žin­ti pa­šal­pos dy­dį. Ma­no­ma, kad taip žmo­nės bus ska­ti­na­mi ieš­ko­ti dar­bo, o ne­si­ten­kin­ti so­cia­li­ne pa­ra­ma.

Įsi­dar­bin­ti žmo­nės bus ska­ti­na­mi ir ki­tais bū­dais. Dar­bą su­si­ra­du­siems il­ga­lai­kiams be­dar­biams dar iki pu­sės me­tų ga­li bū­ti mo­ka­ma da­lis so­cia­li­nės pa­šal­pos. To­kiu at­ve­ju sa­vi­val­dy­bė mo­kė­ti pa­šal­pą ne­įpa­rei­go­ja­ma, o tik nu­ma­to­ma ga­li­my­bė.

V. Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad pa­šal­pas gaus tik tam tik­rus kri­te­ri­jus ati­tin­kan­tys as­me­nys, pa­tei­kę do­ku­men­tus.

 

Su­griež­ti­no tvar­ką

 

Su­griež­tin­ta tvar­ka ne­vyk­dan­tie­siems įsta­ty­mu nu­ma­ty­tų pa­rei­gų. Jei pa­tei­kia­ma ne­tei­sin­ga ar ne vi­sa in­for­ma­ci­ja apie ma­te­ria­li­nę pa­dė­tį, jos pa­si­kei­ti­mus, pa­šal­pos mo­kė­ji­mas bus su­stab­do­mas trims mė­ne­siams. Ta­čiau bet ko­kiu at­ve­ju ji bus mo­ka­ma šei­mo­je esan­tiems vai­kams.

Pa­si­kei­tė ir ben­drai gy­ve­nan­čių stu­den­tų rė­mi­mo tvar­ka. Kar­tu gy­ve­nan­tys stu­den­tai, jei jų san­tuo­ka ne­re­gist­ruo­ta, iki 24 me­tų pri­ski­ria­mi prie sa­vo tė­vų šei­mų. Kaip kar­tu gy­ve­nan­tie­ji šie as­me­nys trak­tuo­ja­mi tik esant ben­drų vai­kų.

Bu­vu­sio­ji tvar­ka su­da­rė ga­li­my­bes pik­tnau­džia­vi­mui gau­ti pa­šal­pą, pa­ro­dant ma­žas ofi­cia­liai ne­re­gist­ruo­tos šei­mos pa­ja­mas ar­ba jų ne­bu­vi­mą.

„Jei į sa­vi­val­dy­bę jau­na po­ra už ran­ku­čių su­si­ki­bę at­ei­na, tai ne­reiš­kia, kad jie gy­ve­na kar­tu. To­kių at­ve­jų pa­si­tai­ky­da­vo, kad vie­nas Vil­niu­je, o ki­tas Pa­ne­vė­žy­je stu­di­juo­ja, o tvir­ti­na gy­ve­nan­tys kar­tu“, – pa­sa­ko­ja ve­dė­ja.

 

Siū­lo trum­pin­ti ter­mi­ną

 

Pa­gal anks­čiau ga­lio­ju­sią tvar­ką sa­vi­val­dy­bė, tei­kian­ti pa­šal­pas as­me­nims iš­im­ties tvar­ka, rei­ka­la­vo ati­dirb­ti už ją vi­suo­me­nei nau­din­gą dar­bą.

Nau­jo­jo­je įsta­ty­mo ver­si­jo­je nu­ro­do­ma, kad ati­dirb­ti tu­rės vi­si dar­bin­gi as­me­nys, pa­šal­pas gau­nan­tys il­giau kaip 6 mė­ne­sius.

Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė krei­pė­si į So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ją, Sei­mo so­cia­li­nių rei­ka­lų ir dar­bo ko­mi­te­tą, Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­ją dėl šio ter­mi­no su­trum­pi­ni­mo.

Pa­skai­čiuo­ta, kad jei per­nai vi­suo­me­nei nau­din­gą veik­lą at­li­ko 92 as­me­nys, tai šie­met jų pa­dau­gės iki 400.

Anks­tes­nių me­tų sta­tis­ti­ka ro­do, kad be­veik pu­sė pra­šan­čių­jų pa­ra­mos – dar­bin­gi iki 35 me­tų as­me­nys. Su­trum­pi­nus ter­mi­ną, ku­riam pra­ėjus pa­šal­pos ga­vė­jai tu­rės ati­dirb­ti vi­suo­me­nei, bus ska­ti­na­ma ieš­ko­ti nuo­la­ti­nio dar­bo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)