Spausdinti šį puslapį

Atliekų išvežimas gali brangti trečdaliu

Ne­paisant to, kad at­lie­kų tvar­ky­mo ope­ra­to­riaus pa­slau­gos sa­vi­val­dy­bei at­pigs, vie­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­tį ke­ti­na­ma di­din­ti. At­si­kra­ty­ti bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis ga­li kai­nuo­ti be­veik treč­da­liu bran­giau nei iki šiol.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Buitinių atliekų klausimas – dar neišspręsta problema.

Ket­vir­ta­die­nį ra­jo­no ta­ry­ba svars­tys klau­si­mą dėl at­lie­kų tvar­ky­mo ra­jo­ne ir vie­ti­nės rin­klia­vos dy­džio nu­sta­ty­mo.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­teik­ta­me pro­jek­te nu­ma­ty­ti vie­ti­nės rin­klia­vos dy­džiai gy­ven­to­jams bei įvai­rių pa­skir­čių ob­jek­tams.

Gy­ven­to­jams rin­klia­va ap­skai­čiuo­ja­ma pa­gal pri­klau­san­tį gy­ve­na­mą­jį plo­tą ir jo­se gy­ve­nan­čių as­me­nų skai­čių. Jiems mo­kes­tį už bui­ti­nes at­lie­kas siū­lo­ma di­din­ti be­veik treč­da­liu.

Už kiek­vie­ną kvad­ra­ti­nį met­rą plo­to klau­si­mą ana­li­za­vu­si dar­bo gru­pė siū­lo mo­kė­ti po 0,68 li­to, o nuo „gal­vos“ – po 54 li­tus per me­tus.

Iki šiol mo­kė­jo­me ati­tin­ka­mai 0,48 li­to ir 38 li­tus.

So­dų ben­dri­jų na­riams da­bar­ti­nis me­ti­nis mo­kes­tis – 20 li­tų. Sa­vi­val­dy­bės pa­teik­to­je vie­ti­nės rin­klia­vos dy­džių len­te­lė­je at­si­ra­do be­veik treč­da­liu di­des­nė su­ma – 27 li­tai.

Vie­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­tį siū­lo­ma bran­gin­ti ne tik fi­zi­niams, bet ir ju­ri­di­niams as­me­nims.

Ne­se­niai įvy­ku­sia­me sa­vi­val­dy­bės or­ga­ni­zuo­ta­me vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­se at­lie­kų ope­ra­to­riui iš­rink­ti lai­mė­jo ma­žiau­sią kai­ną pa­siū­liu­si įmo­nė UAB „Eko­no­vus“. Vil­nie­čiai už vie­nos to­nos at­lie­kų su­rin­ki­mą ir ga­be­ni­mą į Ka­zo­kiš­kių są­var­ty­ną už­si­pra­šė 173 li­tų ir 3 cen­tų.

Tai ge­ro­kai ma­žes­nis ta­ri­fas nei iki šiol at­lie­kas tvar­kiu­sios UAB „Uk­mer­gės ver­smė“. Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės su ja pa­si­ra­šy­to­je su­tar­ty­je įkai­nis už to­ną įver­tin­tas 244 li­tais.

Su­tar­tį su UAB „Eko­no­vus“ sa­vi­val­dy­bė pa­si­ra­šy­ti ža­da šią savaitę.

Ne­paisant to, kad sa­vi­val­dy­bei šiukš­lių iš­ve­ži­mas at­si­eis pi­giau nei bu­vo iki šiol, uk­mer­giš­kiams už­krau­na­ma vis di­des­nė naš­ta.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­ce­me­ras, dar­bo gru­pės pir­mi­nin­kas Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas sa­ko, kad to­kie vie­ti­nės rin­klia­vos nu­sta­ty­ti dy­džiai, ku­rie bu­vo iki šiol, žen­kliai per ma­ži. Jie ne­ati­tin­ka re­a­lios kai­nos, ku­rią už šiukš­lių tvar­ky­mą ra­jo­ne su­mo­ka sa­vi­val­dy­bė.

Anot jo, sa­vi­val­dy­bė bu­vo pri­vers­ta dirb­ti nuos­to­lin­gai nuo pat pir­mos vi­suo­ti­nės rin­klia­vos įve­di­mo die­nos. Per me­tus į biu­dže­tą iš vie­ti­nės rin­klia­vos su­ren­ka­ma apie 2 mi­li­jo­nus 200 tūks­tan­čių li­tų. Re­a­liai ši su­ma tu­rė­tų siek­ti bent 3 mi­li­jo­nus li­tų.

Be to, vie­ti­nės rin­klia­vos mo­kes­tis ren­ka­mas ne tik dėl at­lie­kų iš­ga­be­ni­mo iš gy­ven­to­jų kie­mų ar bu­tų bei įmo­nių, įstai­gų, ki­tų ob­jek­tų.

„Juk at­lie­kų tvar­ky­mas – tai ne tik jų iš­ve­ži­mas, kaip dau­ge­lis klai­din­gai su­pran­ta, bet vie­nin­gos at­lie­kų sis­te­mos in­fra­struk­tū­ros kū­ri­mas ir plėt­ra“, – aiš­ki­na vi­ce­me­ras.

Sa­vi­val­dy­bės lau­kia ir ki­ti su ko­mu­na­li­nių at­lie­kų tvar­ky­mu su­si­ję dar­bai – kon­tei­ne­rių aikš­te­lių įren­gi­mas, už­terš­tų te­ri­to­ri­jų va­ly­mas, vi­so ra­jo­ne vyks­tan­čio pro­ce­so ad­mi­nist­ra­vi­mas.

Pa­sak R. Ba­ra­vy­ko, ka­dan­gi nė­ra ga­li­my­bės skir­ti lė­šų iš biu­dže­to, siū­lo­ma nu­sta­ty­ti vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą ir tvar­ky­mą dy­džius to­kius, ku­rie pa­deng­tų prog­no­zuo­ja­mas at­lie­kų su­rin­ki­mo ir tvar­ky­mo są­nau­das.

Rin­klia­va kas ket­vir­tį mo­ka­ma į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos vie­ti­nės rin­klia­vos są­skai­tą. Taip pat ga­li­ma su­mo­kė­ti ir vi­są su­mą ar jos li­ku­tį iš kar­to.

Mo­kes­tis 50 pro­cen­tų ma­ži­na­mas gy­ve­nan­tie­siems so­dų ben­dri­jo­se ar neur­ba­ni­zuo­to­se te­ri­to­ri­jo­se – ten, kur ša­lia jų val­dos nė­ra ga­li­my­bės pa­sta­ty­ti šiukš­lių kon­tei­ne­rius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)