Spausdinti šį puslapį

Atsisakė atlygio už darbą

Du ra­jo­no ta­ry­bos na­riai ne­se­niai at­si­sa­kė jiems pri­klau­san­čio at­ly­gi­ni­mo už dar­bą ra­jo­no ta­ry­bo­je. Šią ga­li­my­bę su­tei­kė Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mo pa­kei­ti­mai. Ne vi­si ta­ry­bos na­riai sku­ba pa­si­im­ti ir jiems pri­klau­san­čias va­di­na­mąsias kan­ce­lia­ri­jos iš­mo­kas.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Du tarybos nariai algos atsisakė. Ar jie sulauks pasekėjų?

Už dar­bą, at­lie­kant sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rio pa­rei­gas, yra at­ly­gi­na­ma ta­ry­bos na­riams, iš­sky­rus me­rą ir vi­ce­me­rą.

Šis už­mo­kes­tis ap­skai­čiuo­ja­mas pa­gal Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­to skel­bia­mą vi­du­ti­nio mė­ne­si­nio dar­bo už­mo­kes­čio dy­dį. Šis dy­dis kiek­vie­ną mė­ne­sį kin­ta ir svy­ruo­ja apie 2100 li­tų. Ta­čiau to­kios di­de­lės su­mos po­li­ti­kai, aiš­ku, ne­gau­na: al­ga skai­čiuo­ja­ma at­si­žvel­giant į ta­ry­bos po­sė­džiuo­se iš­dirb­tas va­lan­das bei ki­tą vi­suo­me­nės la­bui skir­tą dar­bą – ko­mi­te­tuo­se, ko­mi­si­jo­se, dar­bo gru­pė­se. Jo truk­mė nu­ro­do­ma po­sė­džių pro­to­ko­luo­se.

Dau­giau­siai lai­ko ra­jo­no rei­ka­lams šie­met sky­rė ir di­džiau­sią at­ly­gi­ni­mą ga­vo so­cial­de­mok­ra­tas Ka­zys Gry­baus­kas – 1511 li­tų per me­tus be mo­kes­čių at­skai­ty­mų. Ma­žiau­siai – vals­tie­tis Rim­vy­das Ci­vil­ka. Per me­tus jo są­skai­ta už dar­bą ra­jo­no ta­ry­bo­je pa­si­pil­dė 515 li­tų.

Iš vi­so ta­ry­bos na­rių at­ly­gi­ni­mams iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to šie­met iš­mo­kė­ta 22 tūks­tan­čiai li­tų.

 

Ga­li­my­bė at­si­sa­ky­ti

 

Po spa­lį Sei­mo pri­im­tų pa­kei­ti­mų Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­me nu­ro­do­ma, kad ra­jo­no ta­ry­bos na­riai ga­li at­si­sa­ky­ti jiems pri­klau­san­čios al­gos.

Ka­dan­gi to­kia tvar­ka ne­bu­vo nu­ma­ty­ta Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos veik­los reg­la­men­te, iš­ki­lo bū­ti­ny­bė ja­me at­lik­ti kai ku­rias pa­tai­sas. Ki­tą sa­vai­tę po­sė­dy­je jas svars­tys ra­jo­no ta­ry­bos na­riai.

Ne­lauk­da­mi reg­la­men­to pa­kei­ti­mų pir­mie­ji į įsta­ty­me nu­ma­ty­tą ga­li­my­bę at­si­sa­ky­ti at­ly­gio už dar­bą ta­ry­bo­je su­re­a­ga­vo dar­bie­tė An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė bei kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas. Jie pa­ra­šė pra­šy­mus at­ly­gi­ni­mo ne­skai­čiuo­ti.

Šie­met nuo sau­sio mė­ne­sio A. Jo­ku­by­nie­nė ga­vo 870 li­tų ne­at­skai­čia­vus mo­kes­čių, o A. Ka­les­ni­kas – 1217 li­tų.

Nu­spren­dęs dirb­ti vi­suo­me­ni­niais pa­grin­dais ta­ry­bos na­rys tu­ri ra­jo­no me­rui pa­teik­ti pra­šy­mą dėl sa­vo pa­rei­gų at­li­ki­mo ne­at­ly­gin­ti­nai.

Ta­čiau sa­vo ap­si­spren­di­mą ta­ry­bos na­rys ga­li bet ka­da pa­keis­ti. To­kiu at­ve­ju ra­šo­mas nau­jas pra­šy­mas at­ly­gi­ni­mą vėl mo­kė­ti.

 

Pa­si­ti­ki­ma ta­ry­bos na­rių gar­be

 

Yra ir ki­ta ta­ry­bos na­rių gau­na­ma iš­mo­ka – už ap­mo­ka­mas paš­to, kan­ce­lia­ri­jos, trans­por­to, te­le­fo­no, in­ter­ne­ti­nio ry­šio pa­slau­gas. Iš­lai­dos tu­ri bū­ti su­si­ju­sios su dar­bu ra­jo­no ta­ry­bo­je.

Joms ap­mo­kė­ti kas mė­ne­sį ski­ria­ma 300 li­tų. Ko­mi­te­tų pir­mi­nin­kams pa­pil­do­mai – 100 li­tų, frak­ci­jų se­niū­nams – 50 li­tų iš­mo­kos.

Ta­čiau už šias iš­lai­das po­li­ti­kai pri­va­lo at­si­skai­ty­ti. Kas mė­ne­sį jie tei­kia ata­skai­tą su iš­lai­das pa­tei­si­nan­čiais do­ku­men­tais – są­skai­to­mis fak­tū­ro­mis, PVM są­skai­to­mis fak­tū­ro­mis, ka­sos apa­ra­to kvi­tais, če­kiais.

Kaip iš­skir­ti ben­dro­se są­skai­to­se už te­le­fo­ną ar in­ter­ne­tą, kiek pi­ni­gų iš­lei­do vyk­dy­da­mas ta­ry­bos na­rio prie­vo­les, o kiek sa­vo as­me­ni­niams tiks­lams?

Pa­si­ro­do, kad čia tai­ko­mas pa­si­ti­kė­ji­mo prin­ci­pas. Kiek­vie­nas šiuos do­ku­men­tus tei­kian­ty­sis pats iš­ski­ria, kiek ir kam iš­lei­do.

 

Prie iš­mo­kų ne­puo­la

 

Sa­vi­val­dy­bės Ap­skai­tos sky­riaus ve­dė­ja As­ta Na­vic­kie­nė sa­ko, kad ata­skai­tas pa­tei­kia ne vi­si ta­ry­bos na­riai.

Ne­pa­tei­ku­sie­ji iš­mo­kų ne­gau­na.

Ne kiek­vie­ną mė­ne­sį kom­pen­suo­ti iš­lai­das pra­šy­da­vo be­veik pu­sė ta­ry­bos na­rių. Kai ku­rie iš jų ata­skai­tų ne­pa­tei­kė tik vie­ną ar du mė­ne­sius per me­tus.

Per­nai nė kar­to iš­mo­kų ne­rei­ka­la­vo vals­tie­tis Va­len­ti­nas Ge­nys. Jis ir šie­met ata­skai­tas iš­mo­koms pa­tei­kia ne kiek­vie­ną mė­ne­sį.

Ga­li­my­be at­si­im­ti ta­ry­bos na­riui pri­klau­san­čias iš­mo­kas re­čiau­siai nau­do­jo­si kon­ser­va­to­rius Juo­zas Ga­liaus­kas, dar­bie­tis Ka­zys Ce­se­vi­čius, V. Ge­nys, li­be­ral­cen­tris­tas Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius.

Šiais me­tais sa­vo pi­ni­gais vi­sas su ta­ry­bos dar­bu su­si­ju­sias iš­lai­das ap­mo­kė­jo kon­ser­va­to­rius Val­das Mi­ka­la­jū­nas.

Me­rui ir vi­ce­me­rui šios iš­mo­kos ne­pri­klau­so.

Nau­ja­me ta­ry­bos veik­los reg­la­men­to spren­di­mo pro­jek­te yra siū­lo­ma mo­kė­ti tik pu­sę pri­klau­san­čios su­mos, jei ta­ry­bos na­rys pra­lei­do dau­giau kaip pu­sę po­sė­džių be pa­tei­si­na­mos prie­žas­ties. Kaip rim­ta prie­žas­tis pra­leis­ti po­sė­dį ga­li bū­ti lai­ko­ma li­ga ar ko­man­di­ruo­tė pa­gal me­ro po­tvar­kį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)