Spausdinti šį puslapį

Bulvių kaina kyla kaip ant mielių

Žemės ūkio mi­nis­te­ri­jos duo­me­ni­mis, vien pir­mą­ją šių me­tų sa­vai­tę bul­vės pa­bran­go treč­da­liu. Ūki­nin­kai sa­ko, kad per mė­ne­sį su­pir­kė­jai kai­nas pa­kė­lė vos ne dvi­gu­bai. Ir di­di­na jas to­liau. Ga­li bū­ti, kad iki pa­va­sa­rio lie­tu­viš­kų bul­vių ne­be­liks, nes jos tie­siog iš­ke­liaus į Ru­si­ją.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Bul­vės dar vis va­di­na­mos pi­giau­siu mais­tu, bet ne­ži­nia, ar taip bus ir at­ei­ty­je.

Ly­gi­nant su 2009-ųjų der­liu­mi, bul­vės bran­go tris kar­tus ir jų su­pir­ki­mo kai­na pa­sie­kė 1,2 li­to. Ta­čiau kai ku­rie ūki­nin­kai ne­abe­jo­ja, kad sau­sio pa­bai­go­je su­pir­kė­jai už jas ga­li mo­kė­ti 1,5 li­to, o pa­va­sa­rį lie­tu­viš­kų bul­vių ki­log­ra­mo did­me­ni­nė kai­na ga­li pa­di­dė­ti ir iki 2 li­tų. Kai­nų ki­li­mo prie­žas­tis – ak­ty­vus jų eks­por­tas į Ru­si­ją.

14 hek­ta­rų plo­te bul­ves per­nai au­gi­nęs Uk­mer­gės ra­jo­no ūki­nin­kas An­ta­nas Ka­ma­raus­kas pa­sa­ko­ja be­veik kas­dien su­lau­kian­tis siū­ly­mų pirk­ti di­de­lius bul­vių kie­kius. Su­pir­kė­jai kas­dien gun­do vis di­des­nė­mis kai­no­mis. Šiuo me­tu kai­na jau pa­sie­kė 1,20 už ki­log­ra­mą.

Pa­sak ūki­nin­ko, anks­čiau su­pir­kė­jai ne tik siū­lė ma­žes­nę su­pir­ki­mo kai­ną, bet ir kel­da­vo aukš­tus rei­ka­la­vi­mus: bul­vės tu­rė­jo bū­ti plau­tos ar bent jau la­bai šva­rios. Da­bar rei­ka­la­vi­mai itin su­ma­žė­jo. Li­ko svar­biau­sias – kiek ga­li­ma di­des­ni kie­kiai.

Ūki­nin­kas svars­to, kad pa­grin­di­nis su­pir­kė­jų tiks­las šian­dien – su­pirk­ti vi­są ūki­nin­kų pro­duk­ci­ją ir pas­kui stai­ga už­kel­ti kai­nas.

A. Ka­ma­raus­kas anks­čiau bul­ves iš­lai­ky­da­vo iki pa­va­sa­rio, ta­čiau da­bar svars­to, kad iki ko­vo, ba­lan­džio jų var­gu ar be­liks. Jei kai­na ir to­liau bus to­kia pa­lan­ki – par­duos vi­sas.

Aky­lai se­kan­tis rin­kos si­tu­a­ci­ją  ūki­nin­kas ži­no, kad Ru­si­jo­je šiuo me­tu bul­vės kai­nuo­ja 2-3 kar­tus bran­giau nei pas mus. Bū­tent dėl to ir ki­lo ši­toks ne­re­gė­tas jų  bu­mas. A. Ka­ma­raus­kas ne­nei­gia, kad au­gin­to­jus brangs­tan­ti pro­duk­ci­ja tik džiu­gi­na. Prie­šin­gu at­ve­ju šis ver­slas bū­tų pa­smerk­tas žlug­ti, juk per me­tus ši­taip iš­au­go ir dar­bo są­nau­dos, ypač ku­ras. La­bai pa­bran­go ir sėk­la. Šian­dien ser­ti­fi­kuo­tų sėk­li­nių bul­vių ki­log­ra­mas kai­nuo­ja 2 li­tus.

Ka­dan­gi bul­vei rei­kia ypač ge­ros že­mės, bet kur jos ne­pa­so­din­si, ūki­nin­kas yra nu­ta­ręs ki­tą­met plo­tų ne­di­din­ti ir lik­ti prie 14 hek­ta­rų.

Aky­lai da­bar­ti­nę si­tu­a­ci­ją bul­vių rin­ko­je ste­bi ir Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė­je bul­vė­mis ir ki­to­mis dar­žo­vė­mis pre­kiau­jan­tis Ra­mū­nas Ska­pas.

17 me­tų tuo be­si­ver­čian­tis ūki­nin­kas sa­ko, kad taip stai­ga bul­vės vi­dur­žie­mį pa­bran­go pir­mą kar­tą. Pra­ėju­sią sa­vai­tę di­de­les bul­ves mai­šais jis par­da­vi­nė­jo po 1,2 Lt, ne­di­de­les – po li­tą, di­de­les bul­ves ma­žes­niais kie­kiais svė­rė po 1,5 Lt už ki­log­ra­mą.

Pats bul­ves au­gi­nan­tis ūki­nin­kas sa­kė, kad per mė­ne­sį su­pir­kė­jai bul­vių kai­ną  pa­kė­lė vos ne dvi­gu­bai. Prieš nau­jus me­tus siū­lė už ki­log­ra­mą 80 cen­tų, o da­bar – 1,2 li­to.

Ūki­nin­kas kol kas ur­mu su­pir­kė­jams sa­vo bul­vių ne­par­duo­da. Ma­no, kad jos dar brangs. Ki­ta ver­tus, svars­to, kad šis stai­gus kai­nos šuo­lis ga­li bū­ti lai­ki­nas. Juk prie­žas­tis, jo ma­ny­mu, taip pat lai­ki­na – per­nykš­tės gam­tos sti­chi­jos Ru­si­jo­je. Bul­vių der­lius per­nai čia bu­vo itin pra­stas, tad jau ru­de­nį kai­nos ėmė aug­ti re­kor­di­niu grei­čiu.

Kad bul­vių trūks, ūki­nin­kai prog­no­za­vo jau ru­de­nį. Nes da­lis der­liaus dėl lie­taus su­ny­ko lau­kuo­se, da­lis su­pu­vo san­dė­liuo­se. Pa­na­ši pa­dė­tis bu­vo vi­so­je Eu­ro­po­je.

Yra ma­nan­čių­jų, kad at­ei­ty­je dras­tiš­ko au­gi­mo ne­bus. Esą bul­vių san­dė­liuo­se dar tu­ri olan­dai, bel­gai, pran­cū­zai. Be to, grei­tai pa­si­ro­dys ir anks­ty­vo­sios bul­vės iš Egip­to, Ma­ro­ko. Vis dėl­to be­veik ne­abe­jo­ja­ma, kad ir ki­tais me­tais bul­vių kai­na iš­liks aukš­ta.

Sta­tis­ti­kos duo­me­ni­mis, per­nai ir šie­met bran­go ne tik bul­vės, bet be­veik vi­sos dar­žo­vės: mor­kos – dau­giau nei de­šim­ta­da­liu, bu­ro­kė­liai ir ko­pūs­tai – ke­liais pro­cen­tais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)