Spausdinti šį puslapį

Byla dėl balsų pirkimo pasiekė teismą

Šį ket­vir­ta­die­nį Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­me tu­rė­tų bū­ti pra­dė­ta nag­ri­nė­ti va­di­na­mo­ji rin­ki­mų by­la. Prieš teis­mą stos trys kal­ti­na­mie­ji, įta­ria­mi rin­ki­mų bal­sų pir­ki­mu.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Iki­teis­mi­nis ty­ri­mas pa­gal Bau­džia­mo­jo ko­dek­so straips­nį „Truk­dy­mas pa­si­nau­do­ti rin­ki­mų ar re­fe­ren­du­mo tei­se“ po­li­ci­jo­je bu­vo pra­dė­tas po va­sa­rio 27 die­ną vy­ku­sių sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bų rin­ki­mų.

Po­li­ci­jos su­rink­tą me­džia­gą da­bar nag­ri­nės teis­mas.

Šio­je by­lo­je – trys įta­ria­mie­ji: 49 me­tų įmo­nės di­rek­to­rius V. M., 40 me­tų nie­kur ne­dir­ban­tis, anks­čiau tris kar­tus teis­tas S. R. ir 6 kar­tus teis­tas nuo­la­ti­nės gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­tis 41 me­tų V. S.

V. M. kal­ti­na­mas tuo, kad vei­kiant gru­pė­je su ki­tais dviem įta­ria­mai­siais, tu­rė­da­mas tiks­lą pa­pirk­ti kuo dau­giau as­me­nų, tu­rin­čių rin­ki­mų tei­sę, sie­kė, kad pa­pirk­ti žmo­nės bal­suo­tų už Li­be­ra­lų ir cen­tro są­jun­gos są­ra­šo Nr. 16 kon­kre­čiai nu­ro­dy­tus ke­tu­rių kan­di­da­tų nu­me­rius.

Ki­ti du įta­ria­mie­ji kal­ti­na­mi tuo, kad iš V. M. ga­vę vie­nas 100, ki­tas – 500 li­tų jais at­si­skai­tė uk­mer­giš­kiams, bal­sa­vu­siems už nu­ro­dy­tą są­ra­šą ir rei­tin­guo­jant nu­ro­dy­tus as­me­nis.

Vi­si trys įta­ria­mie­ji kal­ti­na­mi pa­da­rę nu­si­kal­ti­mą, nu­ma­ty­tą LR Bau­džia­mo­jo ko­dek­so 172 straips­ny­je (Truk­dy­mas pa­si­nau­do­ti rin­ki­mų ar re­fe­ren­du­mo tei­se). Ja­me skel­bia­ma, kad tas, kas nau­do­da­mas psi­chi­nę prie­var­tą ar­ba pa­pirk­da­mas, ar­ba ap­gau­lės bū­du truk­dė as­me­niui re­a­li­zuo­ti sa­vo tei­sę rink­ti, bū­ti iš­rink­tam ar­ba da­ly­vau­ti re­fe­ren­du­me, bau­džia­mas vie­šai­siais dar­bais ar­ba bau­da, ar­ba lais­vės ap­ri­bo­ji­mu, ar­ba areš­tu, ar­ba lais­vės at­ėmi­mu iki tre­jų me­tų.

Iki­teis­mi­nio ty­ri­mo me­tu pa­vy­ko nu­sta­ty­ti dau­giau nei de­šimt uk­mer­giš­kių, ku­rie pri­si­pa­ži­no bal­suo­da­mi už Li­be­ra­lų ir cen­tro są­jun­gą są­ra­še Nr. 16 ir rei­tin­guo­da­mi nu­ro­dy­tus kan­di­da­tus kon­kre­čia ei­lės tvar­ka už tai ga­vę at­ly­gį. Jiems esą bu­vo su­mo­kė­ta nuo 5 iki 10 li­tų ar­ba at­si­skai­ty­ta ci­ga­re­tė­mis bei alu­mi.

Ta­čiau var­gu ar by­la nu­sta­ty­tą da­tą bus pra­dė­ta nag­ri­nė­ti, mat teis­mui ne­si­se­ka su­ras­ti gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­čio V. S.

Dar ma­žes­nė ti­ki­my­bė, kad ka­da nors kaip nors bus nu­baus­ti ar bent ap­klaus­ti tie, ku­rių rin­ki­mi­niai nu­me­riai yra mi­ni­mi šio­je by­lo­je.

Ra­jo­no ta­ry­bos na­rys li­be­ral­cen­tris­tas Si­gi­tas Ma­siu­lio­nis, ku­rio rin­ki­mi­nis nu­me­riu­kas įvar­di­na­mas tarp tų, už ku­riuos rei­ka­lau­ta bal­suo­ti, pa­klaus­tas, ar  jų par­ti­ja kaip nors re­a­guos į  šią by­lą, tvir­ti­no nie­ko apie jo­kius pir­ki­mus nei gir­dė­jęs, nei ži­nan­tis, o jei kaž­kas kaž­ką iš­pro­vo­ka­vo, tai jis čia tik­rai nie­kuo dė­tas.

Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Ze­no­nas Vai­gaus­kas  pa­tvir­ti­no, kad tei­sė­sau­gai la­bai re­tai ka­da pa­vyks­ta įro­dy­ti, kad ta­ry­bos na­riu as­muo ta­po ne­są­ži­nin­gai, tai yra pirk­da­mas bal­sus. Daž­niau nu­sta­to­mi tik as­me­nys, truk­dę bal­suo­ti ar už bal­sus mo­kė­ję pi­ni­gus.

Pa­sak ko­mi­si­jos pir­mi­nin­ko, pas­ta­ruo­ju me­tu svars­to­ma, kad rei­kia keis­ti įsta­ty­mus ir siek­ti, kad ne­są­ži­nin­gai Sei­mo ar ta­ry­bos na­riais ta­pę as­me­nys ne­be­ga­lė­tų ei­ti pa­rei­gų.

Ta­čiau Z. Vai­gaus­kas pri­ta­ria, kad to pa­siek­ti la­bai sun­ku, nes prieš rin­ki­mus nie­ka­da ne­ga­li bū­ti at­mes­ta ir pro­vo­ka­ci­jos ga­li­my­bė. „Gal­būt rei­kė­tų įpa­rei­go­ti tei­sė­sau­gos ins­ti­tu­ci­jas ves­ti to­kius ty­ri­mus ar­ba, kaip jū­sų at­ve­ju,  siek­ti, kad po­li­ti­kai įro­dy­tų, jog jie nė­ra su­si­ję su bal­sų pa­pir­ki­nė­ji­mais“, – svars­tė ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)