Spausdinti šį puslapį

Dėl rimto gedimo miestas skendėjo tamsoje

Ant­ra­die­nio va­ka­rą Uk­mer­gė­je su­tri­ko elek­tros tie­ki­mas. Elek­tros ener­gi­jos ne­tu­rė­jo ko­ne vi­si gy­ven­to­jai. Mies­tas ir ap­lin­ki­niai kai­mai sken­dė­jo tam­so­je be­veik pus­an­tros va­lan­dos. Tai pir­mas toks rim­tas elek­tros su­tri­ki­mas per pas­ta­ruo­sius me­tus. Uk­mer­gės elek­tros tie­kė­jams jį pa­vy­ko su­tvar­ky­ti sa­vo jė­go­mis.

Lie­tu­vos elek­tros skirs­to­mų­jų tin­klų ope­ra­to­riaus at­sto­vė ry­šiams su vi­suo­me­ne Edi­ta Si­ru­tie­nė in­for­ma­vo, jog elek­tros tie­ki­mas bu­vo nu­trū­kęs nuo pu­sės de­vin­tos va­ka­ro. Tai nu­ti­ko dėl mies­tą ap­tar­nau­jan­čio­je elek­tros pa­sto­tė­je įvy­ku­sio ge­di­mo.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Antradienio vakare ukmergiškiai miegui ruošėsi prie žvakių.

Lie­tu­vos elek­tros skirs­to­mų­jų tin­klų Uk­mer­gės sky­riaus dar­buo­to­jai ge­di­mą pa­ša­li­no sa­vo jė­go­mis be­veik per pus­an­tros va­lan­dos.

Pa­sak at­sto­vės ry­šiams su vi­suo­me­ne, il­giau trun­kan­tys elek­tros su­tri­ki­mai pa­pras­tai įvyks­ta dėl gam­tos sti­chi­jų. Šiuo­kart bu­vo ki­taip – ge­di­mas įvy­ko dėl kol kas ne­nu­sta­ty­tų prie­žas­čių.

Ka­dan­gi elek­tra iš mi­nė­tos pa­sto­tės tie­kia­ma ne tik mies­tui, bet ir da­liai Del­tu­vos, Vep­rių, Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jų, tam­so­je sken­dė­jo ir mi­nė­tų se­niū­ni­jų so­dy­bos.

Dėl tiks­lių prie­žas­čių nu­sta­ty­mo at­lie­ka­mas ty­ri­mas, ta­čiau ma­no­ma, kad su žmo­giš­kuo­ju fak­to­riu­mi tai nė­ra su­si­ję.

E. Si­ru­tie­nė pa­sa­ko­jo, kad į ne­lai­mę la­bai vie­nin­gai su­re­a­ga­vo Uk­mer­gės spe­cia­lio­sios pa­jė­gos, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai, du­jų tie­kė­jai, ug­nia­ge­siai tei­ra­vo­si, kuo ga­lė­tų pa­gel­bė­ti.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas ci­vi­li­nei sau­gai Val­das Ra­ba­zaus­kas sa­ko, kad kai ku­rie svar­būs ob­jek­tai, pa­vyz­džiui, li­go­ni­nė, TEO LT, tu­ri sa­vo nuo­sa­vus ge­ne­ra­to­rius ir jiems di­de­lių ne­sklan­du­mų kil­ti ne­tu­rė­jo.

Pa­sak jo, įver­ti­nus įvai­rius kri­te­ri­jus eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja ga­li bū­ti skel­bia­ma tuo­met, jei elek­tros tie­ki­mas nu­trūks­ta il­giau kaip dviem va­lan­doms.

VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Al­gi­man­tas Ve­lič­ka sa­ko, kad nu­trū­kęs elek­tros tie­ki­mas jų dar­bo ne­su­trik­dė – to­kiems ne­ti­kė­tu­mams me­di­kai pa­si­ruo­šę. „Li­go­ni­nė­je tu­ri­me ge­ne­ra­to­rių, ku­ris pa­ga­mi­na elek­tros tiek, kad už­ten­ka ope­ra­ci­nei, re­a­ni­ma­ci­jai ir gim­dyk­lai. Ki­tuo­se sky­riuo­se pa­si­švie­tė­me žva­kė­mis, pro­žek­to­riais“, – pa­sa­ko­jo jis. To­kiu at­ve­ju bu­din­čiam per­so­na­lui te­rei­kia nu­bėg­ti ir įjung­ti ge­ne­ra­to­rių. Vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas tei­gia, kad pa­si­nau­do­ti šiuo elek­tros ener­gi­ją ga­mi­nan­čiu įren­gi­niu ten­ka la­bai re­tai.

UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ di­rek­to­rius Rai­mon­das Ra­gaus­kas sa­ko, kad nu­trū­kus elek­tros tie­ki­mui, ka­ti­li­nės taip pat ne­vei­kia. Re­zer­vi­nių ge­ne­ra­to­rių įmo­nė ne­tu­ri įsi­ren­gu­si. „Min­čių įsi­reng­ti pa­pil­do­mo pa­ti­ki­mu­mo prie­mo­nes bū­ta, ne­at­si­sa­ko­me jų ir da­bar, ta­čiau tai bū­tų pa­kan­ka­mai di­de­lės in­ves­ti­ci­jos“, – svars­to jis.

Anot R. Ra­gaus­ko, vi­sa lai­mė, kad lau­ke jau ko­vas ir „di­de­lių va­sa­rio šal­čių“ ne­bu­vo. Be to, elek­tros ne­bu­vo pa­ly­gin­ti trum­pai. Jei taip bū­tų nu­ti­kę gi­lų vi­dur­žie­mį, tek­tų im­tis prie­mo­nių, kaip ap­sau­go­ti sis­te­mas nuo už­ša­li­mo.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)