Spausdinti šį puslapį

Dovana muziejui – unikali skulptūrų kolekcija

Žymus mū­sų kraš­tie­tis skulp­to­rius Le­o­nas Strio­ga Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui pa­do­va­no­jo uni­ka­lią do­va­ną  – sa­vo skulp­tū­rų ko­lek­ci­ją. Mu­zie­jui tai – pir­ma to­kia ver­tin­ga do­va­na. Au­to­riui – taip pat pir­ma do­va­no­ja­ma ko­lek­ci­ja.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Le­o­nas Strio­ga sa­vo skulp­tū­rų ko­lek­ci­ją pa­ti­kė­jo sau­go­ti Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui ir jo di­rek­to­rei Vai­du­tei Sa­kol­ni­kie­nei.

 

 

Kau­ne gy­ve­nan­tis ir ku­rian­tis Le­o­nas Strio­ga pra­ėju­siais me­tais bu­vo su­ren­gęs sa­vo aš­tuo­nias­de­šimt­me­čiui skir­tą ju­bi­lie­ji­nę kū­ry­bos pa­ro­dą. Ji ap­ke­lia­vo ne vie­ną Lie­tu­vos mies­tą. Taip pat bu­vo eks­po­nuo­ja­ma ir Uk­mer­gė­je. Da­lis šios pa­ro­dos eks­po­na­tų nuo šiol pri­klau­so Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui. L. Strio­ga sa­ko taip do­va­no­jan­tis šir­dį sa­vo gim­ti­nei, ati­duo­dan­tis sko­lą sa­vo tė­vams.

20 skulp­tū­rų ko­lek­ci­ja kur­ta maž­daug aš­tuo­nio­li­ka me­tų, nuo 1993-iųjų. Vi­si dro­ži­niai at­lik­ti pa­na­šia tech­ni­ka – drož­ti iš ber­žo. Pa­sak au­to­riaus, į do­va­no­ja­mą ko­lek­ci­ją jis sten­gė­si įtrauk­ti pa­gal te­ma­ti­ką ir sti­lis­ti­ką kuo įvai­res­nius dar­bus. Ak­tu­a­liau­sios jo kū­ry­bo­je lie­čia­mos te­mos – žmo­niš­ku­mas, sie­kis, kad žmo­gus lik­tų žmo­gu­mi, daž­nai lie­čia­ma ir mū­sų san­ty­kio su gam­ta te­ma. Skulp­to­rius pri­si­pa­žįs­ta ne­si­sten­gian­tis nu­glu­din­ti me­džio, o at­virkš­čiai – sie­kian­tis iš­ryš­kin­ti jo na­tū­ra­lu­mą.

L. Strio­gos dar­bai yra pa­bu­vo­ję ne vie­no­je už­sie­nio ša­ly­je, kai ku­rios ko­lek­ci­jos į Lie­tu­vą taip ir ne­be­su­grį­žo.

Drau­ge su vy­ru at­vy­ku­si skulp­to­riaus žmo­na Da­lia pri­si­pa­ži­no, kad vy­ras rū­pi­na­si sa­vo kū­ry­bi­niu pa­li­ki­mu: su­da­rė gru­pę ver­tin­giau­sių dar­bų, ku­riuos nu­ta­rė bū­ti­nai iš­sau­go­ti Lie­tu­vai. At­rin­ko ir tuos, ku­rie ga­li bū­ti skir­ti par­da­vi­mui. At­ei­ty­je S. Strio­ga ma­no pado­va­no­ti sa­vo kū­ri­nių ir ki­tiems Lie­tu­vos mu­zie­jams. Šio Uk­mer­gė­je gi­mu­sio ir už­au­gu­sio skulp­to­riaus kū­ry­ba yra la­bai ver­ti­na­ma. Jo dar­bų jau pa­si­ro­dė ir ša­lies an­ti­kva­ria­tuo­se.

 

08-26-2_straipsnio_2_nuotr

Le­o­nas Strio­ga ir jį at­ly­dė­ju­si žmo­na Da­lia drau­ge su Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus ko­lek­ty­vu.


 

Kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus di­rek­to­rė Vai­du­tė Sa­kol­ni­kie­nė pri­pa­žįs­ta, kad tai – pir­mo­ji to­kia ver­tin­ga ko­lek­ci­ja, do­va­no­ta mu­zie­jui. Tai jiems di­džiu­lė gar­bė. Iki šiol mū­sų mu­zie­jus bu­vo įsi­gi­jęs pen­kis L. Strio­gos dar­bus.

Nors do­va­na pi­ni­gi­ne iš­raiš­ka do­ku­men­tuo­se yra įkai­no­ta ne­ma­ža su­ma, ver­tin­to­jai tvir­ti­na, kad re­a­liai tai – sim­bo­li­nė kai­na: do­va­ną įkai­nos lai­kas, nes to­kių kū­ri­nių ver­tė vi­sa­da ky­la.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)