Ekologišku ūkiu nusivylė

Eko­lo­giš­ka so­di­nin­kys­tė – la­bai bran­gus ver­slas. Ja už­si­i­man­tys ūki­nin­kai ža­da per­ei­ti prie che­mi­jos pa­grin­du au­gi­na­mos pro­duk­ci­jos.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jo­je, Vais­gė­liš­kio vien­sė­dy­je, ūki­nin­kau­jan­tis Juo­zas Ku­lė­šius šių­me­čiu obuo­lių der­liu­mi ne­si­džiau­gia. 6 hek­ta­rų eko­lo­gi­nį so­dą tu­rin­tis ūki­nin­kas šie­met pla­nuo­ja te­nus­kin­ti apie 7 to­nas vai­sių. Anot jo, der­lin­gais me­tais obuo­lių pri­raš­ko­ma tris kar­tus dau­giau.

Dar di­des­niu der­liu­mi džiaug­tų­si ūki­nin­kas, jei jo so­das ne­bū­tų eko­lo­gi­nis. Anot J. Ku­lė­šiaus, bū­tų ir var­go ma­žiau, ir der­lius de­šim­te­rio­pai di­des­nis.

Per­nai ūki­nin­kas tei­gė eko­lo­gi­nio so­do ne­at­si­sa­ky­si­ąs, ta­čiau šie­met jo bal­se gir­dė­ti ki­to­kios gai­dos. Mat di­džiau­si eko­lo­gi­nio so­do sa­vi­nin­ko var­gai at­si­sklei­džia to­kią lie­tin­gą va­sa­rą, ko­kia bu­vo šie­met.

Pli­to vi­so­kios li­gos, ken­kė­jai, vai­sius puo­lė pu­vi­nys, o eko­lo­giš­kos prie­mo­nės, pa­ly­gin­ti su che­mi­ka­lais, bu­vo ne­veiks­min­gos.

Eko­lo­gi­niuo­se ūkiuo­se nau­do­ja­mos prie­mo­nės nuo li­gų ir ken­kė­jų pa­pras­tai ga­mi­na­mos iš ne­kenks­min­gų me­džia­gų. Tai ga­li bū­ti or­ga­ni­nės, au­ga­li­nės kil­mės me­džia­gos.

„Dau­ge­liu jų ga­li­ma bū­tų drą­siai ne tik au­ga­lus nuo ken­kė­jų ir li­gų purkš­ti, bet ir vei­dą praus­ti, o gal net ir ger­ti. Pa­vyz­džiui, vie­ni vais­tai pa­ga­min­ti cit­ru­si­nių vai­sių rūgš­ties pa­grin­du“, – sa­ko ūki­nin­kas.

Di­džiau­sia bė­da ta, kad eko­lo­giš­kų vais­tų pla­tin­to­jai nė­ra su­in­te­re­suo­ti gi­lin­tis į jų var­to­ji­mo tech­no­lo­gi­ją, ypa­tu­mus.

„Kas iš to, kad pir­kau vais­tus, purš­kiau vais­me­džius? Prak­tiš­kai ne­pa­dė­jo. Ne dėl to, kad vais­tai bū­tų blo­gi, o dėl to, kad ne­ži­no­jau, nei ko­kiom do­zėm nau­do­ti, nei ka­da purkš­ti. Pla­tin­to­jams ne gal­voj, kaip tu juos var­to­si, svar­bu –  nu­pir­kai“, – bė­do­ja ūki­nin­kas.

O juk tai, anot pa­šne­ko­vo, – tas pats, kas ir į vais­ti­nę nu­ė­jus nu­si­pirk­ti ko­kių nors ne­ži­no­mų vais­tų nuo gal­vos skaus­mo: iš­ger­si per ma­žą do­zę – skaus­mas ne­pra­eis. Pa­dau­gin­si vais­tų – vėl ge­ro ne­lauk.

J. Ku­lė­šius pa­sa­ko­jo dar anks­tes­niais me­tais siū­lę­sis su­da­ry­ti su­tar­tį su pla­tin­to­jais, pa­eks­pe­ri­men­tuo­ti su vie­nais ar ki­tais vais­tais, ta­čiau ini­cia­ty­vos ne­su­lau­kė.

J. Ku­lė­šius tvir­ti­na ir pats to­kių prie­mo­nių ne­be­pirk­si­ąs – jei che­mi­ka­lų bu­te­liu­kas vie­nam vais­me­džiui nu­purkš­ti at­si­ei­na 4 li­tus, eko­lo­giš­kos prie­mo­nės kai­nuo­ja net pen­kis kar­tus bran­giau – 20 li­tų. Ūki­nin­ko so­de – apie 2000 vais­me­džių.

Jis pri­si­pa­žįs­ta svars­tąs ga­li­my­bę per­ei­ti nuo eko­lo­gi­nio prie che­mi­zuo­to ūkio.

Tuo la­biau, kad ma­žos iš­mo­kos – nuo vie­no hek­ta­ro ūki­nin­kui mo­ka­ma 1500 li­tų. Tai, pa­ly­gin­ti su tin­ka­mai pri­žiū­ri­mo so­do iš­lai­do­mis, la­bai ma­ža su­ma.

Eko­lo­giš­kus obuo­lius par­duo­ti šie­met J. Ku­lė­šiui pa­si­se­kė po 4 li­tus už ki­log­ra­mą.

„Ma­čiau – „Ma­xi­mo­je“ eko­lo­giš­kus obuo­lius po 16 li­tų par­da­vi­nė­ja. Jei tai bū­tų kai­na ga­min­to­jui, o ne pre­ky­bi­nin­kui, tai tik tuo­met ap­si­mo­kė­tų eko­lo­giš­ką so­dą au­gin­ti“, – tvir­ti­na ūki­nin­kas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų