Spausdinti šį puslapį

Elektros vagystės – ant vartotojų pečių

AB Ry­tų skirs­to­mie­ji tin­klai šie­met dėl ne­pa­lan­kių oro są­ly­gų pa­ti­ria ypač di­de­lių nuos­to­lių. Ne­ma­žai rū­pes­čių ben­dro­vei ke­lia ir elek­tros ener­gi­jos bei įvai­rių įren­gi­nių va­gys­tės. Jos gu­la ir ant var­to­to­jų pe­čių – pa­tir­da­ma nuos­to­lius ben­dro­vė di­di­na elek­tros ener­gi­jos kai­nas.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Vaidotės Griškevičiūtės nuotr. Elektros pastotės „traukia“ ilgapirščius.

AB Ry­tų skirs­to­mų­jų tin­klų (RST) dar­buo­to­jai tei­gia, kad iš­grobs­ty­tos elek­tros ener­gi­jos pa­kak­tų vi­sus me­tus ap­švies­ti net 40 mo­kyk­lų.

Ne vi­suo­met nuos­to­liai pa­ti­ria­mi dėl pik­ta­va­liš­ko gy­ven­to­jų bei įmo­nių va­do­vų el­ge­sio. Kar­tais tam pa­kan­ka tik ne­ži­no­ji­mo ar abe­jin­gu­mo.

Ska­tin­da­ma gy­ven­to­jus at­sa­kin­gai elg­tis su elek­tros tin­klo įren­gi­niais ir su­ma­žin­ti nei­gia­mas pa­sek­mes, ben­dro­vė pra­dė­jo il­ga­lai­kę gy­ven­to­jų švie­ti­mo ini­cia­ty­vą „Ope­ra­ci­ja 2020“. Ji truks iki 2020 me­tų.

Pra­ėju­sią sa­vai­tę AB Ry­tų skirs­to­mų­jų tin­klų dar­buo­to­jai su­ren­gė kon­fe­ren­ci­ją, skir­tą ap­tar­ti ak­tu­a­liau­sius Uk­mer­gės ra­jo­no sau­gaus ir at­sa­kin­go elek­tros ener­gi­jos var­to­ji­mo klau­si­mus.

o­vės va­do­vai, dar­buo­to­jai, ra­jo­no se­niū­ni­jų at­sto­vai.

RST Sau­gos ir pre­ven­ci­jos de­par­ta­men­to spe­cia­lis­tas Ig­nas Prans­ke­vi­čius in­for­ma­vo apie nuos­to­lių mas­tus ne tik ben­dro­vei, bet ir di­džiu­lius ne­pa­to­gu­mus gy­ven­to­jams. Per­nai apie 80 tūks­tan­čių gy­ven­to­jų, ke­lioms de­šim­tims li­go­ni­nių, mo­kyk­lų, ki­tų įstai­gų dėl pik­ta­va­lių ar ne­at­sa­kin­gų as­me­nų elek­tros tie­ki­mas kar­tu su­dė­jus bu­vo nu­trauk­tas net 875 die­nas.

Per šį pus­me­tį mū­sų ra­jo­ne nu­sta­ty­ta 10 ne­le­ga­laus elek­tros ener­gi­jos var­to­ji­mo at­ve­jų. Iš kal­ti­nin­kų iš­ieš­ko­ta per 50 tūks­tan­čių li­tų. Iš­aiš­kin­ta vie­na stam­bi spal­vo­tų me­ta­lų va­gys­tė. Il­ga­pirš­čių pa­da­ry­ta ža­la – be­veik 11 tūks­tan­čių li­tų. Pa­tir­ta ža­la gu­la ir ant var­to­to­jų pe­čių – dėl mil­ži­niš­kų nuos­to­lių ben­dro­vė pri­vers­ta di­din­ti elek­tros ener­gi­jos kai­nas.

Anot RST dis­pe­če­ri­nio cen­tro Ope­ra­ty­vi­nio pla­na­vi­mo gru­pės va­do­vo Er­vi­no Pa­rei­gio, įmo­nė nu­ken­čia ir dėl gam­tos sti­chi­jų.

„Per šių me­tų pir­mą­jį pus­me­tį dėl šios prie­žas­ties elek­tros tie­ki­mas bu­vo nu­trū­kęs dau­giau kaip 200 tūks­tan­čių klien­tų“, – sa­ko jis. La­bai svar­bu, kad gy­ven­to­jai bū­tų ypač ati­dūs aud­rų, po­tvy­nių me­tu. Esant ne­to­li elek­tros trans­for­ma­to­ri­nių, nu­trū­ku­sių lai­dų, la­bai svar­bu lai­ky­tis sau­gu­mo tai­syk­lių, ne­si­ar­tin­ti prie šių ob­jek­tų.

RST Ute­nos re­gio­no elek­tros tin­klo di­rek­to­rius Al­gi­man­tas Ig­na­ta­vi­čius ra­gi­no ra­jo­no se­niū­nus nuo­lat in­for­muo­ti gy­ven­to­jus apie įvai­rias sau­gos prie­mo­nes ir at­sa­ko­my­bę, nau­do­jant elek­tros ener­gi­ją, ska­tin­ti gy­ven­to­jų pi­lie­tiš­ku­mą. Pa­ste­bė­jus ne­tvar­kin­gą ar su­nio­ko­tą elek­tros tin­klo įran­gą ar įtar­ti­nus as­me­nis, „be­si­dar­buo­jan­čius“ ša­lia jos, pra­neš­ti trum­puo­ju te­le­fo­nu 1802 ar­ba ano­ni­mi­nių pra­ne­ši­mų te­le­fo­nu (8 ~ 5) 2552555.

RST Ute­nos re­gio­no elek­tros tie­ki­mo di­rek­to­rius Ro­mu­al­das Stun­džia ra­gi­no daž­niau už­suk­ti į ben­dro­vės in­ter­ne­ti­nę sve­tai­nę www.rst.lt. Čia ga­li­ma su­ži­no­ti ne tik apie RST die­gia­mas nau­jo­ves, bet ir įvai­rius at­si­skai­ty­mo už su­nau­do­tą elek­tros ener­gi­ją bū­dus.

RST va­do­vai in­for­ma­vo apie ke­le­tą ak­ci­jų, ku­rių me­tu bus ap­do­va­no­ja­mos ak­ty­viau­sios re­gio­no se­niū­ni­jos. Vie­nai iš jų pa­ža­dė­ta Ka­lė­dų eg­lė. Ji bus at­vež­ta į se­niū­ni­ją ir pa­puoš­ta. Vi­sas iš­lai­das pa­dengs ben­dro­vė.

Siek­da­mi pa­ska­tin­ti gy­ven­to­jus įsi­trauk­ti į ini­cia­ty­vą „Ope­ra­ci­ja 2020“, jos su­ma­ny­to­jai or­ga­ni­zuo­ja se­niū­ni­jų ben­druo­me­nių pro­jek­tų kon­kur­są. Ja­me ga­li bū­ti pa­tei­kia­mi pro­jek­tai, su­si­ję su se­niū­ni­joms pri­klau­san­čių elek­tros tin­klų mo­der­ni­za­vi­mu, sau­ges­niu nau­do­ji­mu. Ge­riau­siai įver­tin­tas pro­jek­tas bus ap­do­va­no­tas 10 tūks­tan­čių li­tų pre­mi­ja. Iš vi­so šiam pro­jek­tui skir­ta 30 tūks­tan­čių li­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)