Spausdinti šį puslapį

Gatvėse vairuotojų laukia spąstai

Uk­mer­gė­je be­veik ne­be­li­ko gat­vių, ku­rio­se po žie­mos ne­žio­jė­tų klas­tin­gi spąs­tai au­to­mo­bi­liams. Val­di­nin­kai pa­si­ren­gę lo­py­ti duo­bes, ta­čiau pri­pa­žįs­ta, kad to­kie „vais­tai“ sens­tan­čiai dan­gai ma­žai be­pa­dės.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Daž­nas au­to­mo­bi­lis po to­kio pa­si­va­ži­nė­ji­mo „gy­dy­tis“ ke­liau­ja į au­to­mo­bi­lių ser­vi­są.

Ra­jo­no ke­li­nin­kai bei sa­vi­val­dy­bės val­di­nin­kai tei­gia, kad duo­bė­tos gat­vės – kas­me­ti­nis „pa­va­sa­ri­nis gal­vos skaus­mas“. Ta­čiau pa­na­šu, kad šį pa­va­sa­rį gat­vė­se au­to­mo­bi­lių ty­kan­čių spąs­tų – dau­giau nei anks­čiau. Vie­ną ki­tą duo­bę dar ga­li­ma ap­va­žiuo­ti, ta­čiau dau­ge­ly­je gat­vių jų tiek, kad pra­si­len­kiant no­ri ne­no­ri bumb­te­li į ply­šį as­fal­te. Kai ku­rios duo­bės to­kios gi­lios, kad jei ne­su­lūž­ta rat­lan­kis ar ne­sprogs­ta pa­dan­ga, tai ga­li­ma lai­ky­ti sėk­me.

 

Duo­bių dau­gė­ja aky­se

 

Tra­giš­ka gat­vių būk­lė ne­pra­sly­do pro mies­to se­niū­no Sta­sio Jac­kū­no akis. Jis pri­pa­žįs­ta, kad vaiz­das, ku­rį ma­to mies­to gat­vė­se, jo ne­džiu­gi­na. Be­veik nė­ra gat­vės, ku­rios ne­rei­kė­tų lo­py­ti. Duo­bių nė­ra tik  re­konst­ruo­to­se. La­biau­siai po žie­mos „pra­kiu­ro“ Nuo­te­kų, Miš­kų, Pau­pio, Li­nų, Ka­rei­vi­nių, Pu­šų, Lau­kų. Vil­niaus, Del­tu­vos, Vy­tau­to, Ant­akal­nio gat­vė­se vai­ruo­to­jams taip pat ne­re­tai ke­lią pas­to­ja klas­tin­gos kliū­tys. Pa­dė­tį Švie­sos gat­vė­je se­niū­nas va­di­na tra­giš­kiau­sia.

„Kaip tas gat­ves be­lip­dy­tum, jei tik ne­den­gia­ma iš­ti­si­nė dan­ga, duo­bės kas­met at­si­ve­ria. Čia kaip se­nos kel­nės – lo­pyk ne­lo­pęs...“ – vaiz­džiai ly­gi­na S. Jac­kū­nas. Jis sa­ko, kad gat­vių duo­bėms už­lo­py­ti rei­kė­tų apie 4,8 tūks­tan­čio kvad­ra­ti­nių met­rų as­fal­to dan­gos. Ar tiek pa­vyks gau­ti, dar ne­aiš­ku.

Re­mon­to rei­ka­lau­ja ne tik as­fal­tuo­tos, bet ir žvy­ro dan­gą tu­rin­čios gat­vės. Pas­ta­rų­jų mū­sų mies­te su­si­da­ro net 19 ki­lo­met­rų. „Kai ku­rio­se gat­vė­se duo­bių tik­rai dau­giau nei ki­tais pa­va­sa­riais“, – sa­ko se­niū­nas.

 

Lauks ši­lu­mos

 

Kad duo­bė­tų gat­vių kas­met dau­gė­ja, su­tin­ka ir Uk­mer­gės ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius. Pa­sak jo, dau­ge­lis mies­to gat­vių se­niai pra­šo­si re­konst­ruk­ci­jos. Kas­me­ti­nis pa­va­sa­ri­nis duo­bių lo­py­mas re­zul­ta­tų duo­da ne­daug.

Anot jo, tam įta­kos tu­rė­jo šios žie­mos są­ly­gos – ją nuo­lat ly­dė­jo tem­pe­ra­tū­rų po­ky­čiai. Pa­va­sa­rė­jant, kai nak­ti­mis as­fal­tą dar kaus­to šal­tu­kas, o die­ną kai­ti­na sau­lė, ke­lio dan­ga nu­ken­čia la­biau­siai.

„Šal­tuo­ju me­tų lai­ku re­mon­tuo­ti gat­ves ga­li­ma tik nau­do­jant šal­to as­fal­to tech­no­lo­gi­jas. Bet tai nė­ra la­bai efek­ty­vu ir bū­tų tik pi­ni­gų švais­ty­mas”, – aiš­ki­na K. Jur­ke­vi­čius. Šiuo bū­du už­tai­so­mos di­džiau­sios duo­bės, ku­rias ver­kiant rei­kia lo­py­ti ne­lau­kiant pa­va­sa­rio.

Kai orai at­šils, pla­nuo­ja­ma gat­vių duo­bes lip­dy­ti dau­giau nau­dos duo­dan­čiu karš­tu as­fal­tu. Kas­met šiems dar­bams ski­ria­ma pi­ni­gų pa­gal Ke­lių prie­žiū­ros plėt­ros pro­gra­mą. Šie­met pa­gal ją Uk­mer­gės ra­jo­nui skir­ta 2,4 mi­li­jo­no li­tų. Ši su­ma bent 10 pro­cen­tų di­des­nė nei per­nai.

 

Gen­da va­žiuok­lės

 

UAB „Op­ti­ma 13 Au­to“ va­do­vas Sau­lius Varž­ga­lys sa­ko, kad dau­gia­me­tė pa­tir­tis ro­do, jog pa­va­sa­ri­nė au­to­mo­bi­lių „li­ga“ – va­žiuok­lės ge­di­mai. „Jau lau­kia­me į ser­vi­sus plūs­tan­čių vai­ruo­to­jų bū­tent su šiais au­to­mo­bi­lių ge­di­mais. Tai – va­ži­nė­ji­mo duo­bė­to­mis gat­vė­mis pa­sek­mė“, – įsi­ti­ki­nęs pa­šne­ko­vas.

Au­to­mo­bi­lių ser­vi­so di­rek­to­rius tei­gia, kad šį pa­va­sa­rį jau ne vie­nas au­to­mo­bi­lio sa­vi­nin­kas skun­dė­si pa­dan­gą pra­mu­šęs as­fal­to ply­šy­je.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)