Humuso gamyboje naudos ir medienos atliekas

Bu­vu­sia­me Ko­pūs­tė­lių są­var­ty­ne esan­ti kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lė kom­pos­tui ga­min­ti pra­dė­jo nau­do­ti ne tik įvai­rias ža­lie­nas, bet ir me­die­nos at­lie­kas.

Dėl ga­my­bo­je su­si­da­ran­čių at­lie­kų iš­ve­ži­mo „Uk­mer­gės van­de­nys“ ne­se­niai su­ta­rė su uždarąja akcine bendrove „Lik­me­rė“.

„Uk­mer­gės van­de­nų“ di­rek­to­rius Ri­mas Ar­lins­kas džiau­gė­si, kad eks­pe­ri­men­tas pa­si­tvir­ti­no, o ber­žų žie­vė pui­kiai tin­ka kom­pos­to ga­my­bo­je. Tie­sa, tik­tų ir ki­to­kia me­die­na, krū­mokš­niai, ša­kos. Ta­čiau juos tek­tų smul­kin­ti, o tai jau – pa­pil­do­mos są­nau­dos. Tuo tar­pu „Lik­me­rės“ ga­my­bos at­lie­kos jau su­smul­kin­tos, jas ga­li­ma iš kar­to mai­šy­ti su dum­blu ir taip ga­min­ti kom­pos­tą.

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau skel­bė­me apie tai, kad vie­no­je pir­mų­jų Lie­tu­vo­je  to­kio ti­po dum­blo aikš­te­lių šį ru­de­nį pa­ga­min­ti pir­mie­ji  kom­pos­to ki­log­ra­mai.

Pro­duk­tą iš­ty­rus la­bo­ra­to­ri­jo­je nu­sta­ty­ta, kad jo ko­ky­bė pui­ki, esan­čios azo­to, fos­fo­ro nor­mos ati­tin­ka rei­ka­la­vi­mus – tai pui­ki trą­ša dir­vo­že­miui.

Di­rek­to­rius pa­sa­ko­jo, kad į aikš­te­lę Sar­ge­liuo­se dum­blas bus ga­be­na­mas ir žie­mą. Tuo tar­pu ža­lių­jų at­lie­kų orams at­ša­lus la­bai su­ma­žės. „Da­bar kau­piam ža­lių­jų at­lie­kų at­sar­gas, kad pri­rei­kus jų ne­pri­trūk­tu­me“, – apie dar­bo sub­ti­ly­bes kal­bė­jo di­rek­to­rius.

Pa­sak jo, be „Lik­me­rės“ su­tar­tis pa­si­ra­šy­ta ir su vie­nu ūki­nin­ku dėl šiau­dų ga­be­ni­mo. Čia nau­dos ti­ki­ma­si abi­pu­sės – mai­nais už at­vež­tus šiau­dus jam pa­siū­ly­tas hu­mu­sas.

„Jei gy­ven­to­jai at­va­žiuo­ja, pa­pra­šo iš­mė­gin­ti, ne­at­sa­kom, griež­tos kai­nos dar ne­sam nu­sta­tę, juk tai – ban­do­ma­sis pro­duk­tas“, – sa­ko „Uk­mer­gės van­de­nų“ va­do­vas.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų