Spausdinti šį puslapį

Į aruo­dus by­ra pir­ma­sis der­lius

 

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­ly­je šią sa­vai­tę pri­im­tas pir­ma­sis šių me­tų der­lius. Ūki­nin­kai sa­ko, kad ja­vai šie­met už­de­rė­jo. „Jei tik orai leis nuim­ti der­lių“, - ne­ri­mau­ja ūki­nin­kas Vy­tau­tas Pa­kė­nas, pir­ma­sis šie­met į grū­dų san­dė­lį at­ve­žęs žie­mi­nius rap­sus.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Ne­džiu­gi­na ūki­nin­kų šių­me­tės grū­dų su­pir­ki­mo kai­nos. Pa­ly­gin­ti su per­nykš­tė­mis jos yra ge­ro­kai kri­tu­sios. „Šie­met už to­ną žie­mi­nių rap­sų gau­siu 820 li­tų. Per­nai mo­kė­jo 1300. Vi­sais pen­kiais šim­tais ma­žiau...“ – sa­ko ūki­nin­kas V. Pa­kė­nas, au­gi­nan­tis be­veik 180 hek­ta­rų grū­di­nių kul­tū­rų. Jis, ne­tu­rė­da­mas kur san­dė­liuo­ti grū­dų, juos nu­kū­lęs iš kar­to ve­ža par­duo­ti. Pa­si­lie­ka tik apie tris­de­šimt to­nų – ki­tų me­tų sėk­lai ir lai­ko­miems gy­vu­liams. „Vė­liau ga­li su­pir­ki­mo kai­na ir šok­te­lė­ti. Taip at­si­ti­ko už­per­nai. Iš­lo­šė tie, ku­rie iš­lau­kė to mo­men­to ir tik tuo­met par­da­vė“, - ta­čiau ūki­nin­kas sa­ko, kad tai – tik­rai ne tai­syk­lė. Per­nai kaip tik at­virkš­čiai – aukš­čiau­sia kai­na bu­vo ru­giap­jū­tės me­tu. Vė­liau ge­ro­kai nu­kri­to.

 

 

Ūki­nin­kas Vy­tau­tas Pa­kė­nas su sa­vo pa­dė­jė­ju Min­dau­gu Gu­da­vi­čiu­mi šie­met „ati­da­rė“ grū­dų san­dė­lio pa­ruo­šų se­zo­ną.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.

Šie­met, pa­sak V. Pa­kė­no, der­lius už­de­rė­jo ne­blo­gas. Di­džiau­sią ti­ki­si pri­kul­ti kvie­čių lau­kuo­se – apie 4,5 to­nos iš hek­ta­ro. Ru­gių – 3,5 to­nos. La­biau­siai ūki­nin­ką ne­ra­mi­na per­mai­nin­gi ir lie­tin­gi šios va­sa­ros orai. Lie­tus ir kru­ša dar ga­li iš­gul­dy­ti ja­vus, o į šla­pią dir­vą sun­kiai įva­žiuo­ja kom­bai­nai. „Ga­li bū­ti, kad ir ma­no at­vež­tų rap­sų drėg­nu­mas di­des­nis už nor­mą“, - dve­jo­jo ūki­nin­kas.

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lio ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad šie­met ru­giap­jū­tė dėl orų vė­luo­ja ge­rą sa­vai­tę. Ta­čiau pra­dė­jus kul­ti, per po­rą die­nų pri­im­ta apie du šim­tus to­nų rap­sų. Tie­siai iš kom­bai­no ve­ža­ma sėk­la drėg­na, bet kai ku­rie ūki­nin­kai at­ve­ža kiek pra­džio­vin­tą.

Rap­sus Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lis pri­ima tik sau­go­ji­mui – pa­tys ne­su­per­ka. Iš ūki­nin­kų pirk­ti ren­gia­si ru­gius, kvie­čius, mie­žius. „Šių kul­tū­rų kol kas dar ne­pjau­na. Dar ir tiks­lių kai­nų ne­ži­no­me. Su­pir­kė­jai dėl kon­ku­ren­ci­jos iš anks­to jų ne­at­sklei­džia. Pre­li­mi­na­riai ga­liu pa­sa­ky­ti, kad tri­jų šim­tų li­tų už to­ną ne­vir­šys“, - sa­ko ve­dė­jas. Per­nai rug­pjū­čio mė­ne­sį už to­ną ru­gių ūki­nin­kams mo­kė­jo po 530 li­tų. Rug­sė­jį su­pir­ki­mo kai­na kri­to iki 390 li­tų. Mie­žiai pi­go nuo 500 iki 390, II kla­sės kvie­čiai – nuo 550 iki 520 li­tų už to­ną. Tik I kla­sės kvie­čiai, rug­pjū­čio mė­ne­sį kai­na­vę 570 li­tų, po mė­ne­sio de­šim­čia li­tų pa­bran­go.

Per­nai įmo­nė Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lio tal­pyk­lo­se sau­go­jo apie 18 tūks­tan­čių to­nų grū­dų. A. Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad šie­met iš ūki­nin­kų ke­ti­na su­pirk­ti ma­žiau ja­vų. Mat šiais me­tais AB „Jo­na­vos grū­dai“ pa­sie­kė di­de­lis kie­kis in­ter­ven­ci­nių grū­dų – jiems lai­ky­ti rei­ka­lin­gos tal­pos. „Pa­pras­čiau­siai iš ūki­nin­kų ap­ri­bo­ja­me pri­ėmi­mą, nes ne­tu­rė­si­me kur san­dė­liuo­ti. Pri­im­si­me gal tik ko­kių dvy­li­ka tūks­tan­čių to­nų. Še­šis tūks­tan­čius to­nų rap­sų ir tiek pat ki­to­kių kul­tū­rų – mie­žių, ru­gių, kvie­čių“, - sa­ko ve­dė­jas. Per­nai dau­giau­sia bu­vo pri­im­ta ru­gių – sep­ty­ni tūks­tan­čiai to­nų.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)