Spausdinti šį puslapį

Internetinius šmeižikus demaskuoja policija

In­ter­ne­ti­nė erd­vė at­vė­rė ne­ri­bo­tas ga­li­my­bes ir iš­plė­tė ben­dra­vi­mo bū­dus. Ta­čiau ne­re­tai jos tei­kia­ma lais­vė at­si­grę­žia prieš mus pa­čius. In­ter­ne­to sve­tai­nių ko­men­ta­ruo­se įžei­di­nė­ji­mus žars­tan­tys lan­ky­to­jai pa­mirš­ta, kad žo­dis – ne žvir­blis...

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. In­ter­ne­ti­nė erd­vė at­ve­ria ne­ri­bo­tas ga­li­my­bes, ta­čiau ne vi­si ja nau­do­ja­si tin­ka­mai.

Pa­pras­tai šmei­žian­tys ko­men­ta­rai bū­na ano­ni­mi­niai. Per­skai­tę apie sa­ve bū­tų ir ne­bū­tų da­ly­kų, įsi­žei­dę as­me­nys ne­re­tai krei­pia­si į po­li­ci­ją, kad pa­rei­gū­nai iš­aiš­kin­tų ir nu­baus­tų to­kius „ra­šy­to­jus“.

Lie­tu­vos Res­pub­li­kos bau­džia­mo­jo ko­dek­so 155 straips­nis nu­ma­to at­sa­ko­my­bę už as­mens įžei­di­mą. Vie­šai ar ne­vie­šai veiks­mu, žo­džiu ar raš­tu už­gau­liai pa­že­mi­nęs žmo­gų as­muo ga­li bū­ti bau­džia­mas bau­da, lais­vės ap­ri­bo­ji­mu, areš­tu ar lais­vės at­ėmi­mu iki vie­nų me­tų.

Dar griež­tes­nė at­sa­ko­my­bė nu­ma­ty­ta dėl šmei­ži­mo šio do­ku­men­to 154 straips­ny­je. As­muo, pa­sklei­dęs apie ki­tą žmo­gų tik­ro­vės ne­ati­tin­kan­čią in­for­ma­ci­ją, ga­lin­čią pa­že­min­ti ar­ba pa­kirs­ti pa­si­ti­kė­ji­mą juo, bei šmei­žęs jį, ne­va šis pa­da­rė sun­kų nu­si­kal­ti­mą, bau­džia­mas bau­da, areš­tu ar­ba lais­vės at­ėmi­mu iki dve­jų me­tų.

Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas Ro­lan­das Kiš­kis sa­ko, kad nors Bau­džia­ma­sis ko­dek­sas šias dvi są­vo­kas in­ter­pre­tuo­ja kaip skir­tin­gas, daž­nai nė­ra leng­va jas vie­ną nuo ki­tos at­skir­ti. „Jei žmo­gus yra ap­šmei­žia­mas, tai jis pa­pras­tai jau­čia­si ir įžeis­tas. Tie da­ly­kai glau­džiai su­si­ję“, – sa­ko vir­ši­nin­kas.

Šie­met Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai ga­vo dvie­jų uk­mer­giš­kių pra­šy­mus iš­tir­ti vie­šo­je erd­vė­je apie juos pa­skleis­tą me­la­gin­gą in­for­ma­ci­ją. Vie­nas pra­šy­mas gau­tas dėl as­mens įžei­di­mo, ki­tas – dėl šmeiž­to.

Į po­li­ci­ją dėl įžei­di­nė­ji­mų in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je krei­pė­si vie­na ra­jo­no ta­ry­bos na­rė. Šiuo me­tu vyks­ta iki­teis­mi­nis ty­ri­mas.

Bu­vo iš­kel­ta bau­džia­mo­ji by­la dėl as­mens šmei­ži­mo vie­šo­je erd­vė­je. Po­li­ci­nin­kų pa­gal­bos pa­pra­šė vie­na uk­mer­giš­kė. Kaž­kas spau­do­je pa­vie­ši­no jos te­le­fo­no nu­me­rį ne­va kaip tei­kian­čios sek­su­a­li­nes pa­slau­gas leng­vo bū­do mo­ters. Per­nai į po­li­ci­ją dėl pa­na­šių skel­bi­mų spau­do­je krei­pė­si pen­ki as­me­nys.

Pik­ta­da­rių fan­ta­zi­jai ri­bų nė­ra. Vie­nas, pa­da­vęs į laik­raš­tį skel­bi­mą, ža­dė­jo psi­cho­lo­go kon­sul­ta­ci­ją in­ty­miais rei­ka­lais. Te­le­fo­no nu­me­rį, ži­no­ma, pa­skel­bė ne sa­vo...

Ki­tas ker­šy­to­jas, su­si­py­kęs su pa­žįs­ta­mu as­me­niu, pyk­tį iš­lie­jo la­bai „ori­gi­na­liai“ – jo te­le­fo­no nu­me­rį įra­šė į skel­bi­mą, kad par­duo­da­ma bež­džio­nė. Ne­sun­ku įsi­vaiz­duo­ti, kaip tu­rė­jo nu­steb­ti „par­da­vė­jas“, su­lau­kęs in­te­re­san­tų skam­bu­čių. Iš­aiš­kin­tas skel­bi­kas tei­sė­sau­gi­nin­kams pa­aiš­ki­no, kad įsi­vaiz­da­vo vie­šai sa­vo „ne­pri­ete­lių“ iš­va­di­nęs bež­džio­ne.

R. Kiš­kis ma­no, kad to­kių me­to­dų grie­bia­si že­mos mo­ra­lės as­me­nys, ban­dan­tys taip su­ves­ti są­skai­tas.

Pa­sak po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko, to­kie šmei­ži­kiš­ko bei įžei­džian­čio po­bū­džio vie­ši pa­reiš­ki­mai daž­niau­siai  iš­aiš­ki­na­mi. Apie 90 pro­cen­tų ano­ni­mi­nių au­to­rių de­mas­kuo­ja­mi. De­ja, dėl įsta­ty­mi­nės mū­sų ša­lies ba­zės kar­tais ty­rė­jų ga­li­my­bės bū­na ri­bo­tos ir in­ter­ne­ti­nės erd­vės chu­li­ga­nai ir nu­si­kal­tė­liai lie­ka ne­nu­baus­ti.

R. Kiš­kio nuo­mo­ne, ano­ni­mams ran­kas la­bai at­ri­ša ne­ri­bo­ta in­ter­ne­to ar mo­bi­lio­jo ry­šio pa­slau­gas tei­kian­čių ope­ra­to­rių lais­vė. „Kai ope­ra­to­riai in­ter­ne­to pa­slau­gas tei­kia per ki­tų ša­lių ser­ve­rius, pa­vyz­džiui, per ko­kio Egip­to, ne­la­bai ir su­sek­si. Te­le­fo­no kor­te­lę nu­si­pirk­ti ga­li be jo­kio do­ku­men­to bet ku­ria­me kios­ke“, – jis sa­ko, kad ap­ri­bo­jus ope­ra­to­rių veik­lą, su­ma­žė­tų ir pa­na­šių nu­si­kal­ti­mų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)