Spausdinti šį puslapį

Išleistuvių linksmybių pageidauja ne visi

Abi­tu­rien­tų iš­leis­tu­vės ge­ro­kai pa­tuš­ti­no dvy­lik­to­kų šei­mų biu­dže­tus. Do­va­nos mo­ky­to­jams, puo­tos ir ren­gi­nių ve­dė­jų pa­si­ro­dy­mai tė­vams kai­na­vo tūks­tan­čius. Tie, ku­riems per bran­gu, iš­leis­tu­vių va­ka­re ne­da­ly­vau­ja. Tuo me­tu kai ku­rios mo­kyk­los apie po­ky­lius ne­gal­vo­ja ir ap­si­ri­bo­ja ates­ta­tų įtei­ki­mo iš­kil­mė­mis.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Išleistuvės – viena gražiausių moksleivių švenčių.

 

 

Pla­nuo­ti bū­si­mą šven­tę abi­tu­rien­tų tė­vai pra­de­da prieš ge­rą pus­me­tį. Jų rū­pes­tis – nu­spręs­ti, kur vyks iš­leis­tu­vės, kas ves va­ka­rą ir kon­cer­tuos, ką įteik­ti moks­lei­vių auk­lė­to­jams, ko­kią do­va­ną pa­lik­ti mo­kyk­lai. Dar rei­kia ne­pa­mirš­ti gė­lių, puoš­me­nų po­bū­vio vie­tai, fe­jer­ver­kų...

Tra­di­ci­nės vie­tos, ku­rių dai­ro­ma­si links­my­bėms, – Tau­jė­nų dva­ras, „Vil­kmer­gės“ res­to­ra­nas. Pa­sak Uk­mer­gės ra­jo­no var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo di­rek­to­rės An­ge­lės An­dri­ko­nie­nės, nuo 2006-ųjų, re­konst­ra­vus res­to­ra­ną, ja­me abi­tu­rien­tų iš­leis­tu­vės vyks­ta kas­met. Tą die­ną ji va­di­na iš­skir­ti­ne: res­to­ra­nas iš­puo­šia­mas gir­lian­do­mis, ba­lio­nais, o iš­si­da­bi­nę jo sve­čiai – vie­nas už ki­tą gra­žes­ni.

 

07-20-2_straipsnio_2_nuotr


 

Di­rek­to­rė sa­ko, jog iš­skir­ti­nis bu­vo ir pra­ėjęs šeš­ta­die­nis, kai bal­to­se ro­žė­se sken­dė­ju­sio­je sa­lė­je iš­leis­tu­ves šven­tė Už­upio vi­du­ri­nės mo­kyk­los dvy­lik­to­kai. Čia per­nakt puo­ta­vo 115 sve­čių, o abi­tu­rien­tai anks­tų ry­tą iš­ėjo pa­si­tik­ti sau­lės.

Ko­o­pe­ra­ty­vo va­do­vė ap­gai­les­tau­ja, jog ne­iš­ei­na pri­im­ti vi­sų mo­kyk­lų, pa­gei­dau­jan­čių švęs­ti res­to­ra­ne. „Pa­si­se­ka tiems, ku­rie krei­pia­si anks­čiau­siai, nes vie­ta pas mus re­zer­vuo­ja­ma dar sau­sį“, – sa­ko ji.

 

Saugo policija

 

Po­bū­vio val­gia­raš­tį le­mia tė­vų pa­gei­da­vi­mai – su jais de­ri­na­ma, kuo bus vai­ši­na­mi sve­čiai. Anot A. An­dri­ko­nie­nės, šie­met mais­tas vie­nam žmo­gui kai­na­vo 38 li­tus. Ruoš­ta sa­lo­tų, šal­tų už­kan­džių, bu­vo ga­li­ma rink­tis iš tri­jų rū­šių karš­tų pa­tie­ka­lų. Va­ka­ro da­ly­viai gai­vi­no­si vai­siais, jiems bu­vo pa­ga­min­ti du tor­tai.

 

07-20-2_straipsnio_3_nuotr

 


 

Pa­sak di­rek­to­rės, res­to­ra­no kie­me ga­lin­čių nu­tik­ti ne­ma­lo­nių in­ci­den­tų pa­vyks­ta iš­veng­ti. Anks­čiau yra bu­vę at­ve­jų, kai į šven­čian­čių­jų val­das ban­dė pa­tek­ti pa­ša­li­niai as­me­nys. To­dėl at­kreip­ti dė­me­sį į vie­tas, ku­rio­se vyks­ta šven­tės, pra­šo­ma po­li­ci­jos.

 

Mo­kyk­la šven­tė li­gi ry­to

 

„Ši­lo“ vi­du­ri­nė mo­kyk­la per iš­leis­tu­ves ne­bu­vo tuš­čia – šven­tė penk­ta­die­nį vy­ko pa­čio­je įstai­go­je. Sta­lai bu­vo pa­deng­ti tė­vų už­sa­ky­to­mis vai­šė­mis. „Karš­tų pa­tie­ka­lų pas mus ne­bu­vo, ta­čiau vai­ši­no­mės įman­trio­mis už­kan­dė­lė­mis, bu­vo la­bai daug vai­sių“, – pa­sa­ko­jo vie­nos abi­tu­rien­tės ma­ma.

 

07-20-2_straipsnio_4_nuotr

 


 

Mo­te­ris sa­ko, jog links­mą ir įdo­mią va­ka­ro pro­gra­mą pa­ren­gė lai­dų ve­dė­jas Vy­tau­tas iš „Ra­dio­cen­tro“. Iš­leis­tu­vi­nin­kams be šo­kių ir žai­di­mų rei­kė­jo at­sa­ki­nė­ti į klau­si­mus, dai­nuo­ti, vai­kams ir tė­vams te­ko įspė­ti už­duo­tis apie skir­tin­gų kar­tų pa­mėg­tus fil­mus – tai tė­ve­liams pa­si­ro­dė sun­kiau­siai įvei­kia­mas dar­bas.

Šven­tės da­ly­vius iki ry­to links­mi­nęs ve­dė­jas pa­gei­da­vo 1500 li­tų. Ma­ma ti­ki­no, jog tai – pi­giau­sias va­rian­tas iš tų, ku­riais do­mė­jo­si iš­leis­tu­vių or­ga­ni­za­vi­mu rū­pi­nę­si tė­vai.

Mo­te­ris ne­sle­pia – kar­tu su jau­di­nan­čio­mis aki­mir­ko­mis vai­kams, tė­vams bei mo­ky­to­jams ne­sti­go ir grau­du­lio. Šie­met „Ši­lo“ vi­du­ri­nė mo­kyk­la at­si­svei­ki­na su pas­ku­ti­ne dvy­lik­to­kų lai­da – ji tam­pa pa­grin­di­ne mo­kyk­la. Iš­ei­nan­čių abi­tu­rien­tų do­va­na mo­kyk­lai – trys pa­veiks­lai. Sa­vo kla­sių va­do­vams jie pa­do­va­no­jo do­va­nų če­kius.

 

Įstai­goj puo­tų ne­ren­gia

 

Vi­sai ki­taip su mo­kyk­li­niais me­tais at­si­svei­ki­no Vep­rių vi­du­ri­nės mo­kyk­los dvy­lik­to­kai. Moks­lei­viai ir jų ar­ti­mie­ji kas­met tra­di­ciš­kai ren­ka­si į baž­ny­čią, kur au­ko­ja­mos mi­šios už abi­tu­rien­tus, mo­ky­to­jus, mo­ki­nių tė­vus. Vė­liau mo­kyk­lo­je iš­kil­min­gai įtei­kia­mi bran­dos ates­ta­tai.

 

07-20-2_straipsnio_5_nuotr

 


 

Šie­met abi­tu­rien­tai sa­vo mo­kyk­lai pa­do­va­no­jo va­zą. Iš­leis­tu­vių po­bū­vio jų tė­ve­liai ne­ruo­šė. „Tai – ne mo­kyk­los ren­gi­nys, mo­kyk­la jo nie­ka­da ne­or­ga­ni­zuo­ja,  – pa­sa­ko­jo di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Al­do­na Me­do­nie­nė. – Iš­leis­tu­vės – tė­vų rei­ka­las, ir jie taip nu­spren­dė.“

Šven­ti­nio iš­leis­tu­vių va­ka­ro Vep­rių mo­kyk­lo­je ne­li­kę jau ke­lin­ti me­tai. „Kaž­ka­da se­niau vyk­da­vo, bet tra­di­ci­jos ne­ga­li bū­ti am­ži­nos, – svars­to pa­va­duo­to­ja. – Mo­kyk­loj ap­skri­tai jo­kių po­bū­vių ne­ren­giam, nes tai yra ofi­cia­li vals­ty­bi­nė įstai­ga ir čia ne­puo­tau­jam.“

 

07-20-2_straipsnio_6_nuotr


 

Vep­rių vi­du­ri­nę mo­kyk­lą bai­gė dvy­li­ka abi­tu­rien­tų. „Iš­ly­di­me juos džiu­gio­mis nuo­tai­ko­mis, nes vi­si, ku­rie pa­si­rin­ko bran­dos eg­za­mi­nus, juos iš­lai­kė“, – sa­kė pa­šne­ko­vė. Sma­gu mo­ky­to­jams ir dėl to, kad mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­ka jų įstai­gos dar ne­pa­lies: dvy­lik­to­kų čia lau­kia­ma ir šiais, ir ki­tais moks­lo me­tais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)