Spausdinti šį puslapį

Išmoko italų virtuvės gudrybių

Sližių kaimo šeimininkių šeimynos mėgaujasi italų virtuvės aromatais ir skoniu. Moterys aptarinėja bazilikais kvepiančio padažo pesto, tapusio populiariu ir ant lietuvių stalų, gamybos ypatumus. Jų išmokė į Veprių seniūniją atvykusi kostarikietė Chordana Gonsales Krus-Jonkus.

 

Vaidotės Griškevičiūtės nuotr. Moterų klubo „Seklyčia“ vadovė Laima Krikštaponienė (dešinėje) ir jo narės mėgsta išbandyti kulinarines naujoves.

Savaitgalį Sližių bendruomenės moterų klubo „Seklyčia“ narės praleido domėdamosi kulinarinėmis naujienomis. Jų sėmėsi šeštadienį susirinkusios į Kultuvėnuose įsikūrusių kauniečių Rūtos ir Česlovo Lukenskų sodybą. Šeimininkų į svečius pakviesta bičiulė, daug metų Lietuvoje gyvenanti Chordana, pasakojo apie klasikinio itališko padažo receptus ir jį gamino.

Patiekalui, kuriam neabejingi ne tik italai, pasak viešnios, svarbiausia turėti daug kvapniojo baziliko. Taip pat reikia gerai subrandinto fermentinio sūrio. Padažo skonis priklauso ir nuo to, kokių sėklų – saulėgrąžų, moliūgų ar kedro – į jį įdėta.

Gaminant pestą nevalia pamiršti česnako, alyvuogių aliejaus, truputėlio cukraus, druskos bei acto. Viskas sumaišoma elektriniame plakiklyje, sūrį prieš tai stambiai sutarkavus.

 

08-05-3_straipsnio_2_nuotr

Bazilikų padažą Chordanai Gonsales Krus-Jonkus (kairėje) gaminti padėjo šeimininkes į savo sodybą sukvietusi Rūta Lukenskienė.


Pestas tepamas ant duonos, batono, valgomas su makaronais. Viešnia šypsosi – jį labai mėgsta vaikai, tad mamos, pagaminusios daugiau patiekalo, kurį galima laikyti šaldiklyje, turės kuo nustebinti mažuosius smagurius.

Ką tik pagamintą smaragdo spalvos gardėsį moterys tepė ant namuose iškeptos šviežios duonos. Padažas pasirodė puikiai tinkantis netgi su naminiu varškės sūriu. Plakamą padažą galima gardinti pomidorais, špinatais, kitais žalumynais.

„Seklyčios“ vadovė Laima Krikštaponienė sako, jog dalytis receptais ir išbandyti kulinarines naujoves – vienas smagiausių klubo moterų užsiėmimų. Šeimininkės šypsosi vis atrandančios kokių nors įdomybių, kurias vadina „topais“. Pasakoja stebindavusios artimuosius marinuotais agurkais su garstyčiomis, o prieš kurį laiką išmokusios kepti naminę duoną. Tarp populiariausių kepinių – neįprasta duonelė su lašinukais. Moterys džiaugiasi dabar savo receptų knygas papildžiusios dar ir įrašais apie italų virtuvę garsinantį bazilikų padažą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)