Išsikraustė negrįžtamai

Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo dar­buo­to­jai grei­čiau­siai į bu­vu­sį pa­sta­tą mies­to cen­tre ne­be­grįš. Ti­ki­ma­si, kad skau­di ap­nuo­di­ji­mo gyv­si­dab­riu is­to­ri­ja pa­spar­tins nau­jo teis­mo pa­sta­to sta­ty­bas.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Sve­čiai pri­ta­rė, kad ge­riau­sia lai­ki­na vie­ta teismui – po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tas.

 

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja įvy­kį teis­me pa­skel­bė eks­tre­ma­liu.

Su­lau­kus šios ži­nios su­si­tik­ti su ra­jo­no tei­sė­jais į Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­trą at­vy­ko tei­sė­jų ta­ry­bos at­sto­vai: ta­ry­bos sek­re­to­rė Lai­ma Gar­ne­lie­nė, pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas Egi­di­jus Lau­žikas bei Vil­niaus apy­gar­dos teis­mo pir­mi­nin­kas Vy­tau­tas Ze­lian­ka, Na­cio­na­li­nės teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Kęs­tu­tis Vaš­ke­vi­čius.

Su­si­rin­ku­sie­ji pa­žy­mė­jo, kad pa­skelb­ta eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja leis ope­ra­ty­viau pri­im­ti rei­kia­mus spren­di­mus, efek­ty­viau spręs­ti su­si­da­riu­sią si­tu­a­ci­ją. Da­bar di­džiau­sią ne­ri­mą ke­lią žmo­nių svei­ka­ta.

 

Kon­sul­tuos tok­si­ko­lo­gai

 

Teis­mo dar­buo­to­jai jau ga­vo Lie­tu­vos svei­ka­tos moks­lų uni­ver­si­te­to la­bo­ra­to­ri­jos at­lik­tų ty­ri­mų duo­me­nis dėl gyv­si­dab­rio kon­cen­tra­ci­jos kie­kio jų or­ga­niz­me.

Ki­tą sa­vai­tę bus pra­dė­tas iš­sa­mus jų svei­ka­tos pa­tik­ri­ni­mas, ku­rį or­ga­ni­zuo­ja Na­cio­na­li­nė teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­ja.

Jau su­de­rin­tas teis­mo dar­buo­to­jų pri­ėmi­mo gra­fi­kas Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Me­di­ci­nos cen­tre, kur bus at­lik­ti jų svei­ka­tos ty­ri­mai, pa­teik­tos re­ko­men­da­ci­jos. Uk­mer­giš­kius pa­si­ruo­šę kon­sul­tuo­ti ge­riau­si ša­lies tok­si­ko­lo­gai.

Į Uk­mer­gę at­vy­kę sve­čiai ra­gi­no vi­sus be iš­im­ties esa­mus ir bu­vu­sius teis­mo dar­buo­to­jus pa­si­nau­do­ti ga­li­my­be iš­si­tir­ti svei­ka­tą.

Apy­gar­dos teis­mo pir­mi­nin­kas V. Ze­lian­ka pa­dė­ko­jo mū­sų teis­mo dar­buo­to­jams už tai, kad ne­pai­sant di­džiu­lės įtam­pos ir stre­so jie vi­si dir­ba, ins­ti­tu­ci­jos veik­la ne­nu­trūks­ta. Pri­min­ta, kad, at­si­žvel­giant į gau­na­mus skun­dus, Uk­mer­gės teis­mas ver­ti­na­mas kaip vie­nas ge­riau­sių.

 

Ta­po ži­no­vais

 

Teis­mo dar­buo­to­jai pa­sa­ko­jo po ne­lem­to įvy­kio ta­pę tik­rais gyv­si­dab­rio spe­cia­lis­tais. Ži­no­ma, dau­giau­siai in­for­ma­ci­jos ran­da in­ter­ne­to pla­ty­bė­se.

La­bai su­dė­tin­ga yra tai, kad toks įvy­kis, koks nu­ti­ko mū­sų teis­me, – pir­mas ša­ly­je ir nė­ra įtei­sin­ti nor­ma­ty­vai, ku­riais ga­li­ma va­do­vau­tis, nu­sta­tant leis­ti­nas gyv­si­dab­rio kon­cen­tra­ci­jas pa­tal­po­se. To­dėl at­lie­kant ty­ri­mus ten­ka rem­tis ki­tų ša­lių prak­ti­ka.

 

01-22-4_straipsnio_2_nuotr

Savo bėdas aptarė teismo darbuotojai.


 

Po to, kai apie mū­sų teis­mo is­to­ri­ją su­ži­no­jo vi­sa Lie­tu­va, Uk­mer­gės tei­sė­jai su­lau­kia juos pa­lai­kan­čių­jų laiš­kų.

Lai­ki­no­ji teis­mo pir­mi­nin­kė Edi­ta Za­rem­bie­nė pa­sa­ko­jo ne­se­niai ga­vu­si vie­no ma­ri­jam­po­lie­čio laiš­ką su įvai­rio­mis iš­kar­po­mis iš laik­raš­čių. Iš pra­džių ma­nė – skun­das, ta­čiau įdė­miau per­žvel­gu­si su­pra­to, kad tas žmo­gus at­siun­tė su­kaup­tą me­džia­gą, kaip gy­ven­ti, ko­kius pro­duk­tus var­to­ti esant ap­si­nuo­di­ji­mui gyv­si­dab­rio ga­rais.

Tei­sė­ja Snie­guo­lė Biels­kie­nė pa­sa­ko­jo ga­vu­si elek­tro­ni­nį laiš­ką net iš Sankt Pe­ter­bur­go. Šio Ru­si­jos mies­to me­di­kai kvie­čia at­vyk­ti pas juos tir­tis svei­ka­tos.

Tei­sė­jas Ri­nal­das Ada­mo­nis iš­sa­kė min­tį, jog pri­klau­so­mai nuo svei­ka­tos būk­lės mū­sų ra­jo­no teisėjai ga­lės rei­ka­lau­ti iš vals­ty­bės ža­los dėl svei­ka­tos at­ly­gi­ni­mo.

Tei­sė­jo ma­ny­mu, gyv­si­dab­riu teis­mas bu­vo nuo­di­ja­mas de­šimt­me­tį – nuo 2003-iųjų, kuo­met pir­ma­me pa­sa­to aukš­te bu­vo ras­ta iš­pil­ta šios me­džia­gos. „Tai ma­no as­me­ni­nė nuo­mo­nė“, – pa­brė­žė tei­sė­jas.

Ta­čiau vyk­dant iki­teis­mi­nį ty­ri­mą kol kas dar ne­nu­sta­ty­ta, ar tik­rai anuo­met iš­pil­tas gyv­si­dab­ris ir gruo­dį ras­ta­sis yra tas pats.

 

Tik­tų po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tas

 

Uk­mer­gės teis­mui ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė siū­lo kel­tis į jau­ni­mo mo­kyk­lą ar­ba „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los pra­di­nu­kų kor­pu­są, esan­tį ša­lia Vai­kų glo­bos na­mų.

Ta­čiau tei­sė­jams abi šios vie­tos ne­tin­ka. Penk­ta­die­nį Uk­mer­gė­je ap­si­lan­kę tei­sė­jų ta­ry­bos na­riai įver­ti­no, kad pa­ti tin­ka­miau­sia iš ga­li­mų vie­tų, kur ke­le­riems me­tams ga­lė­tų pri­sig­laus­ti jų įstai­ga, – po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tas. Čia ga­lė­tų tilp­ti vi­si teis­mo dar­buo­to­jai ir net vi­sas teis­mo ar­chy­vas.

Ga­li­my­bė grįž­ti at­gal į se­ną­jį pa­sta­tą šiuo me­tu at­ro­do jau ne­ga­li­ma. Ir Uk­mer­gės teis­mo dar­buo­to­jai, ir jų in­te­re­sus gi­nan­ti na­cio­na­li­nė teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­ja vi­lia­si, kad iš mir­ties taš­ko pa­ju­dės nau­jo teis­mo pa­sta­to sta­ty­bos. Skly­pas Del­tu­vos gat­vė­je šiam tiks­lui jau yra įsi­gy­tas.

 

Su­si­rū­pi­no sau­gu­mu

 

Po is­to­ri­jos Uk­mer­gės teis­me, kuo­met ne­ži­nia, ka­da ir ka­s, kaip spė­ja­ma, pik­ta­va­liš­kai po ra­dia­to­riais pa­py­lė nuo­dus sklei­džian­čio me­ta­lo, sa­vo sau­gu­mu su­si­rū­pin­ta vi­suo­se ša­lies teis­muo­se.  Čia im­tos aky­liau sau­go­ti ir ra­kin­ti po­sė­džių sa­lės.

Po mė­ne­sio Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mo klau­si­mus ža­da­ma pa­kar­to­ti­nai svars­ty­ti Sei­mo Tei­sės ir tei­sėt­var­kos ko­mi­te­te.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų