Spausdinti šį puslapį

Išvykstantys tėvai pamiršta vaikus

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

 

Sun­kė­jan­ti eko­no­mi­nė si­tu­a­ci­ja iš Lie­tu­vos ve­ja vis dau­giau dar­bin­go am­žiaus žmo­nių. Iš­vyks­tan­tie­ji sve­tur daž­nai pa­mirš­ta su­si­tvar­ky­ti vi­sus rei­kia­mus do­ku­men­tus, kad jų at­ža­los ne­bū­tų pa­lik­tos li­ki­mo va­liai.

Pa­sak ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­jos As­tos Le­o­na­vi­čie­nės, nuo 2006 me­tų pa­bai­gos iki šios die­nos lai­ki­no­ji glo­ba skir­ta tik 55 ne­pil­na­me­čiams vai­kams. „Nors pra­šo­me vi­sas ug­dy­mo įstai­gas in­for­muo­ti tė­vus, ke­ti­nan­čius iš­vyk­ti į už­sie­nį il­giau kaip 30 die­nų, kad jie vai­kams pa­rink­tų glo­bė­ją ir įfor­min­tų lai­ki­ną glo­bą, ta­čiau tė­vai el­gia­si ne­at­sa­kin­gai. Dėl to ken­čia vai­kai. Re­mian­tis Ad­mi­nist­ra­ci­nės tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­su, dėl vai­ko ne­pri­ežiū­ros tė­vams ga­li bū­ti ski­ria­ma bau­da“, – įspė­ja ve­dė­ja.

Nors ne­pil­na­me­čiai ne­gy­ve­na vi­siš­kai vie­ni, juos daž­niau­siai pri­žiū­ri gi­mi­nai­čiai, ta­čiau tė­vai, prieš iš­vyk­da­mi, tu­ri pa­rink­ti glo­bė­ją ir jį tei­siš­kai įfor­min­ti.  Glo­bė­jas rei­ka­lin­gas at­sto­vau­ti vai­kui dar­že­ly­je ar mo­kyk­lo­je, taip pat pri­rei­kus su­teik­ti me­di­ci­nos pa­gal­bą.

Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­ja pri­me­na, jog tė­vai, iš­vyks­tan­tys lai­ki­nai gy­ven­ti ir dirb­ti į už­sie­nio vals­ty­bes, tu­ri kreip­tis į jų sky­rių ir pa­teik­ti vi­sus rei­kia­mus do­ku­men­tus. Rei­ka­lin­gas tė­vų ra­šy­ti­nis pra­šy­mas, skir­tas as­me­niui, ku­riam yra pa­lie­ka­mi vai­kai. Pra­šy­me tu­ri bū­ti įra­šy­ta tė­vų gy­ve­na­mo­ji vie­ta už­sie­nio vals­ty­bė­je, nu­ro­dy­ti kon­tak­ti­niai te­le­fo­nai, tė­vų įsi­pa­rei­go­ji­mas ga­ran­tuo­ti vai­kų iš­lai­ky­mą. Pri­va­lo­ma nu­ro­dy­ti ir vi­sus duo­me­nis apie žmo­gų, ku­riam yra pa­tikima vai­kų prie­žiū­ra bei ter­mi­nas iki ka­da su­tei­kia­mi įga­lio­ji­mai pri­žiū­rė­ti vai­ką.

As­muo, su­ti­kęs rū­pin­tis vai­ku, taip pat pa­tei­kia ra­šy­ti­nį su­ti­ki­mą. Tė­vai ir bū­si­ma­sis glo­bė­jas tu­ri pa­teik­ti sa­vo do­ku­men­tų ko­pi­jas, o pe­ri­man­ty­sis vai­ko glo­bą – Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos nu­sta­ty­tos for­mos svei­ka­tos pa­žy­mė­ji­mą. Rei­ka­lin­gi ir kar­tu su glo­bė­ju gy­ve­nan­čių vy­res­nių kaip 16 me­tų as­me­nų ra­šy­ti­niai su­ti­ki­mai.

Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus dar­buo­to­jai ga­vę šiuos do­ku­men­tus tik­ri­na, ar siū­lo­mas as­muo nė­ra teis­tas, ne­pri­klau­so ri­zi­kos šei­moms. Jei jis pa­si­ro­do ne­tin­ka­mu pri­žiū­rė­ti vai­ką, tė­vams siū­lo­ma pa­si­rink­ti ki­tą. Jei spe­cia­lis­tai nu­spren­džia, kad jis ati­tin­ka rei­ka­la­vi­mus, pa­si­ra­šo­mas įsa­ky­mas dėl glo­bos nu­sta­ty­mo tė­vų nu­ro­dy­tam lai­ko­tar­piui. To­kiam glo­bo­ja­mam  vai­kui iš­mo­ka nė­ra ski­ria­ma.

Anot A. Le­o­na­vi­čie­nės, pas­ta­ruo­ju me­tu pa­gau­sė­jo šei­mų, ku­rios iš­vyks­ta į už­sie­nį su vai­kais, ta­čiau to­kia sta­tis­ti­ka nė­ra ve­da­ma.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)