Spausdinti šį puslapį

Kai sava pavardė tampa nemiela...

Tei­sin­gu­mo mi­nist­ro pa­tvir­tin­tos tai­syk­lės su­pap­ras­ti­no as­mens var­do bei pa­var­dės kei­ti­mo tvar­ką. Mū­sų ra­jo­ne var­dus ir pa­var­des per­nai kei­tė aš­tuo­ni uk­mer­giš­kiai.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Dau­gu­ma iš mū­sų su ta pa­čia pa­var­de pra­gy­ve­na­me vi­są gy­ve­ni­mą...

Nuo šiol trum­piau truks  pa­var­dės kei­ti­mo pro­ce­dū­ros, kai as­muo no­ri su­si­grą­žin­ti tu­rė­tą pa­var­dę, tu­rė­ti ben­drą su su­tuok­ti­niu pa­var­dę, prie sa­vo pa­var­dės pri­jung­ti su­tuok­ti­nio pa­var­dę, tu­rė­ti šei­mi­nės for­mos ne­nu­ro­dan­čią pa­var­dę ar vie­toj ne­lie­tu­viš­kos su­gra­ma­tin­tos pa­var­dės for­mos tu­rė­ti su­gra­ma­tin­tą (ar­ba at­virkš­čiai).

Tei­sė spręs­ti pa­var­džių kei­ti­mo klau­si­mus pa­lik­ta  tik ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riams. Iki šiol to­kių spren­di­mų pa­grįs­tu­mą tu­rė­jo įver­tin­ti ir Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­ja, o tai lė­mė il­ges­nį pra­šy­mų nag­ri­nė­ji­mą.

Nuo šiol as­me­nys ga­li pa­si­rink­ti, ar jie no­ri, kad kei­čiant jų pa­var­dę bū­tų kei­čia­mi ir įra­šai jų vai­kų gi­mi­mo liu­di­ji­muo­se. Anks­tes­nė tvar­ka nu­ma­tė, kad ma­mai pa­kei­tus pa­var­dę pri­va­lė­jo bū­ti pa­keis­tas ir ne­pil­na­me­čio vai­ko gi­mi­mo liu­di­ji­mas, nu­ro­dant ja­me nau­ją­jį ma­mos as­men­var­dį.

Nau­jo­jo­je tvar­ko­je įtvir­tin­ta ga­li­my­bė tė­vams pa­keis­ti vai­ko var­dą. Tai da­ry­ti bus ga­li­ma tik tuo at­ve­ju, jei var­do kei­ti­mas ne­pri­eš­ta­raus vai­ko in­te­re­sams. Šis po­ky­tis pa­dės iš­spręs­ti pro­ble­mas, kai tė­vams ar jų vai­kams iš­ky­la ne­pa­to­gu­mų dėl ne­tin­ka­mai pa­rink­to vai­ko var­do ir šis dėl to pa­ti­ria pa­ty­čias.

Pra­šy­mus pa­pil­dy­ti, pa­keis­ti ar iš­tai­sy­ti ci­vi­li­nės būk­lės ak­tų įra­šus ar pra­šy­mus iš­duo­ti pa­kar­to­ti­nius liu­di­ji­mus ir pa­žy­mas apie šei­mi­nę pa­dė­tį nuo šiol ga­li­ma pa­teik­ti bet ku­riai pa­si­rink­tai ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos įstai­gai.

Pa­sak Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jos Re­gi­nos Jac­kū­nie­nės, per­nai dėl var­do ir pa­var­dės pa­kei­ti­mo jų įstai­go­je bu­vo su­da­ry­tos aš­tuo­nios by­los: vie­na – dėl var­do ir sep­ty­nios – dėl pa­var­dės pa­kei­ti­mo. Krei­pė­si vie­nas vy­ras ir sep­ty­nios mo­te­rys.

Už­per­nai to­kių by­lų bu­vo ke­tu­rio­li­ka: dvi – dėl var­do, trys – dėl var­do ir pa­var­dės, de­vy­nios – dėl pa­var­dės pa­kei­ti­mo.  Dvy­li­ka iš be­si­krei­pian­čių­jų – mo­te­riš­kos ly­ties at­sto­vės.

Uk­mer­giš­kiai kei­tė var­dus į tuos, ku­riais juos va­di­na, ki­ti no­rė­jo tu­rė­ti du var­dus, taip pat no­rė­jo tu­rė­ti ne­lie­tu­viš­kus ne­su­gra­ma­tin­tus var­dus (be lie­tu­viš­kų ga­lū­nių).

Pa­var­des žmo­nės kei­tė dėl la­bai įvai­rių prie­žas­čių: no­rė­jo tu­rė­ti ben­drą su sa­vo su­tuok­ti­niu pa­var­dę, su­si­grą­žin­ti anks­čiau tu­rė­tą sa­vo pa­var­dę, dvi­gu­bą pa­var­dę pa­keis­ti į vie­ną. Taip pat no­rė­jo tu­rė­ti se­ne­lių ar pa­tė­vio pa­var­dę, pa­var­dę, ne­nu­ro­dan­čią šei­mi­nės pa­dė­ties. Dar vie­nas pa­gei­da­vi­mas – ne­lie­tu­viš­ką su lie­tu­viš­ka ga­lū­ne pa­var­dę pa­keis­ti į to­kią pa­čią, tik be lie­tu­viš­kos ga­lū­nės.

Nuo šiol per Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­ją pa­var­dę keis­ti lei­džia­ma, jei­gu pa­reiš­kė­jas: tu­ri  pa­var­dę, ku­ri že­mi­na jo oru­mą ar yra ne­pa­to­gi var­to­ti, no­ri tu­rė­ti tė­vų, se­ne­lių, pro­se­ne­lių pa­var­dę, tu­ri pa­var­dės for­mą, ne­ati­tin­kan­čią jo ly­ties, da­ly­vau­ja liu­dy­to­jų ap­sau­gos pro­gra­mo­je, pa­kei­tė pa­var­dę už­sie­nio vals­ty­bė­je.

Jei yra bū­ti­nas Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­jos įver­ti­ni­mas, pa­var­dė pa­kei­čia­ma per du mė­ne­sius, o tai kai­nuo­ja 42 li­tus. Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riu­je pro­ce­dū­ra trun­ka 20 die­nų, o vals­ty­bi­nės rin­klia­vos mo­kes­tis – 17 li­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)