Spausdinti šį puslapį

Kandidatai į Seimą šturmuoja Ukmergę

Ko­vo 3 die­ną Uk­mer­gės vien­man­da­tė­je apy­gar­do­je vyks rin­ki­mai į Sei­mą. Nors vi­si kan­di­da­tai pa­aiš­kės tik va­sa­rį, jau da­bar aiš­ku, kad no­rin­čių­jų pa­tek­ti į par­la­men­tą skai­čius bus re­kor­di­nis.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr. Į vieną laisvą vietą Seime – kandidatų antplūdis.

Rin­ki­mai į Sei­mą Uk­mer­gė­je ren­gia­mi mi­rus čia iš­rink­tam „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas“ par­ti­jos na­riui Ju­liui Ve­sel­kai.

Pa­kar­to­ti­niai rin­ki­mai tą pa­čią die­ną vyks Bir­žų–Ku­piš­kio ir Za­ra­sų–Vi­sa­gi­no apy­gar­do­se.

Kan­di­da­tus kel­sian­čios par­ti­jos ar pre­ten­den­tai į kan­di­da­tus sa­va­ran­kiš­kais po­li­ti­nės kam­pa­ni­jos da­ly­viais tu­rė­jo už­si­re­gist­ruo­ti iki gruo­džio 28 die­nos.

Vi­so­se tri­jo­se apy­gar­do­se sa­vo kan­di­da­tū­ras sa­va­ran­kiš­kai iš­si­kė­lė 9 kan­di­da­tai. Iš jų net 8 – Uk­mer­gės apy­gar­do­je.

Sa­va­ran­kiš­kai kan­di­da­tuo­jan­tie­ji į Sei­mą iki sau­sio 22 die­nos tu­rės su­rink­ti tūks­tan­tį jį re­mian­čių apy­gar­dos rin­kė­jų pa­ra­šų.

Par­ti­jų ke­lia­miems da­ly­viams rin­kė­jų pa­ra­šų rink­ti ne­rei­kia.

 

Kan­di­da­tą ga­li keis­ti

 

Kaip sa­va­ran­kiš­ki po­li­ti­nės kam­pa­ni­jos da­ly­viai už­si­re­gist­ra­vu­sios po­li­ti­nės par­ti­jos sa­vo ke­lia­mų kan­di­da­tų pa­var­džių iki va­sa­rio 1 die­nos ga­li ne­skelb­ti. Net ir pa­si­skel­bu­sios iki šios da­tos tu­ri tei­sę jas keis­ti.

Par­ti­jos Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas Uk­mer­gės rin­ki­mų apy­gar­do­je Nr. 61 kan­di­da­tas – šios par­ti­jos na­rys Dai­lis Al­fon­sas Ba­ra­kaus­kas. Šiuo me­tu jis ei­na aukš­tas vi­daus rei­ka­lų mi­nist­ro pa­rei­gas.

Dar­bo par­ti­jos kan­di­da­tas – ra­jo­no ta­ry­bos na­rys, Vil­niaus pre­ky­bos, pra­mo­nės ir ama­tų rū­mų Uk­mer­gės fi­lia­lo di­rek­to­rius Ro­lan­das Ja­nic­kas.

Sei­mo na­rio rin­ki­muo­se da­ly­vau­ti pa­si­ren­gęs ir ki­tas mū­sų ra­jo­no žmo­nėms pa­žįs­ta­mas po­li­ti­kas – ta­ry­bos na­rys – Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos kan­di­da­tas Ka­zys Gry­baus­kas.

 

Uk­mer­gė­je – di­džiau­sias kon­kur­sas

 

Uk­mer­gės apy­gar­dą kaip star­ti­nę aikš­te­lę į Sei­mą ke­ti­na iš­ban­dy­ti net aš­tuo­ni sa­va­ran­kiš­ki kan­di­da­tai. Jie į rin­ki­mus žy­giuo­ja be par­ti­jų pa­lai­ky­mo ir tar­pi­nin­ka­vi­mo.

Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas Ze­no­nas Vai­gaus­kas sa­ko, kad to­kio di­de­lio skai­čiaus sa­va­ran­kiš­kų kan­di­da­tų nė vie­nuo­se Sei­mo rin­ki­muo­se nė­ra bu­vę.

„Tai tik­rai kaž­kas nau­jo. Tie­sa, da­lis jų ga­li ir at­kris­ti, jei ne­pa­vyks su­rink­ti rei­kia­mo skai­čiaus pa­lai­kan­čių rin­kė­jų pa­ra­šų“, – sa­ko pir­mi­nin­kas.

 

Kan­di­da­tuo­ja ži­no­mi po­li­ti­kai...

 

Į Sei­mo rin­ki­mų kan­di­da­tus pre­ten­duo­ja Uk­mer­gės mies­to ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas Ju­lius Ka­zė­nas. Jis bu­vo pa­si­skel­bęs, kad da­ly­vaus prieš dve­jus me­tus vy­ku­siuo­se sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos rin­ki­muo­se, ta­čiau kan­di­da­tū­rą prieš rin­ki­mus at­si­ė­mė.

Jo­kiai po­li­ti­nei par­ti­jai ne­pri­klau­san­tis Min­dau­gas Kluo­nis sa­vo kan­di­da­tū­rą Uk­mer­gės rin­ki­mų apy­gar­do­je bu­vo iš­kė­lęs ir ru­de­nį vy­ku­siuo­se Sei­mo rin­ki­muo­se. Ta­čiau į Sei­mą ne­pa­te­ko. Vil­niu­je gy­ve­nan­tis mū­sų kraš­tie­tis lai­mę pa­si­ren­gęs ban­dy­ti an­trą kar­tą. Šiuo me­tu jis dir­ba Sei­mo Par­la­men­ti­nių ty­ri­mų de­par­ta­men­te.

Pra­ei­tos Sei­mo ka­den­ci­jos par­la­men­ta­ras An­ta­nas Ne­dzins­kas spa­lio mė­ne­sį vy­ku­siuo­se rin­ki­muo­se taip pat „ne­pra­ėjo“. Sa­vo kan­di­da­tū­rą kė­lė Dzū­ki­jos dau­gia­man­da­tė­je apy­gar­do­je. Jį kė­lė Li­be­ra­lų ir cen­tro są­jū­dis. Uk­mer­gė­je sa­vo kan­di­da­tū­rą A. Ne­dzins­kas siū­lo pats.

Ko­dėl uk­mer­giš­kiai tu­rė­tų už jį bal­suo­ti? Kan­di­da­tas pri­me­na apie sa­vo po­li­ti­nės „ne pir­mo­ko ly­gio“ prak­ti­kos ba­ga­žą, dzū­kiš­ką nuo­šir­du­mą bei pa­ti­ki­na, kad Uk­mer­gė su juo tik­rai ne­liū­dės. Sau­sio pra­džio­je ir pats ke­ti­na tap­ti uk­mer­giš­kiu – at­si­ke­lia čia gy­ven­ti.

 

... ir nau­jo­kai

 

Po­li­ti­nė­je are­no­je pa­si­ro­dė ir nau­ji vei­dai, ban­dy­sian­tys pa­lenk­ti į sa­vo pu­sę mū­sų ra­jo­no gy­ven­to­jus.

Pre­ten­den­tė be po­li­ti­nio ba­ga­žo – Li­na Draz­die­nė. Ji dir­ba Uk­mer­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­lo­je vy­riau­si­ą­ja pro­fe­si­jos mo­ky­to­ja, dės­to eko­no­mi­kos ir ver­slo da­ly­kus. Kan­di­da­tė ne­pri­klau­so jo­kiai par­ti­jai. Sa­ko į Sei­mą kan­di­da­tuo­janti tu­rė­da­ma tiks­lą – „kad vėl at­bus­tų Lie­tu­va“.

Dar vie­na po­li­ti­kos nau­jo­kė – pre­ten­den­tė į kan­di­da­tus Ne­rin­ga La­šie­nė. Vil­niu­je gy­ve­nan­ti žur­na­lis­tė ti­ki­si uk­mer­giš­kių pa­lai­ky­mo. Ji ti­ki­na, kad nors nė­ra at­si­sklei­du­si kaip po­li­ti­kė, dirb­da­ma žur­na­lis­ti­nį dar­bą, ta­po „ak­ty­vi po­li­ti­kos ste­bė­to­ja“.

Į vien­man­da­ti­nin­ko kė­dę Sei­me pre­ten­duo­ja UAB „Mies­to ener­gi­ja“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Ar­tū­ras Stra­vins­kas. Uk­mer­giš­kiams jis ge­riau­siai ži­no­mas kaip įmo­nės, su ku­ria ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė prieš dve­jus me­tus nu­trau­kė ši­lu­mos tie­ki­mo su­tar­tį, va­do­vas.

Į par­la­men­ta­ro kė­dę ban­dys at­si­sės­ti ir Re­na­tas Sa­la­džius. Jis – Li­be­ra­lų są­jū­džio na­rys, ta­čiau šiuo­se rin­ki­muo­se iš­si­kė­lė pats. Tei­gia tu­rįs dar­bo prak­ti­kos, ku­ria no­rė­tų pa­si­da­lin­ti su uk­mer­giš­kiais. Šiuo me­tu dir­ba AB „Lie­tu­vos paš­tas“ vie­šo sek­to­riaus pa­slau­gų par­da­vi­mų sri­ty­je.

Sa­vo kan­di­da­tū­rą sa­va­ran­kiš­kai iš­si­kė­lė ir uk­mer­giš­kis lab­da­ros ir pa­ra­mos fon­do įkū­rė­jas ir va­do­vas Gied­rius Ze­ziu­le­vi­čius. Jis ne­pri­klau­so jo­kiai par­ti­jai. Ti­ki­na ma­tąs Uk­mer­gės pro­ble­mas ir bū­da­mas par­la­men­ta­ru pri­si­dė­tų prie jų spren­di­mo.

 

Ko­ją ki­ša už­sta­tas

 

Ko­vo­to­jų už Lie­tu­vą par­ti­jos pir­mi­nin­kas Vy­tau­tas Šus­taus­kas taip pat už­re­gist­ra­vo sa­vo par­ti­ją kaip sa­va­ran­kiš­ką po­li­ti­nės par­ti­jos da­ly­vį. Ta­čiau skan­da­lin­ga­sis po­li­ti­kas tei­gia dar kol kas ne­ži­nan­tis, ar šiuo­se rin­ki­muo­se eis iki ga­lo. Jis dar neap­si­spren­dė, ar teiks Vy­riau­sia­jai rin­ki­mų ko­mi­si­jai do­ku­men­tus. Tai pa­da­ry­ti rei­kia iki sau­sio 22 die­nos. Pats pri­si­pa­žįs­ta, jog šiek tiek stab­do rin­ki­mų už­sta­tas ir rė­mė­jų pa­ieš­ka.

Šiuo­se rin­ki­muo­se į Sei­mą nu­sta­ty­tas 2154 li­tų už­sta­tas. Jis vie­no­das tiek par­ti­joms, tiek pa­vie­niams kan­di­da­tams.

Pa­si­bai­gus po­li­ti­nės kam­pa­ni­jos lai­ko­tar­piui, Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja per 40 die­nų grą­ži­na rin­ki­mų už­sta­tą jį su­mo­kė­ju­siai par­ti­jai ar­ba as­me­niui. Už­sta­tas grąži­na­mas re­mian­tis Sei­mo rin­ki­mų įsta­ty­mu. Iš­im­čių ga­li bū­ti, jei kan­di­da­tas lai­ku ne­pa­tei­kia rei­kia­mų do­ku­men­tų. Ne­grą­žin­ti­ni už­sta­tai per­ve­da­mi į vals­ty­bės biu­dže­tą.

Su­skai­čiuo­ta, kad šie rin­ki­mai iš vals­ty­bės biu­dže­to pa­rei­ka­laus 1 mi­li­jo­no 600 tūks­tan­čių li­tų.

Uk­mer­gės vien­man­da­tei apy­gar­dai dviem rin­ki­mų tu­rams su­reng­ti skir­ta 230 tūks­tan­čių 500 li­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)